Jel aküler uzun süre kullanılmadıklarında jel kuruyabilir. Bu noktada akünün kapasitesi düşer ve artık kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle akünün çalıştırılmaması durumunda mutlaka elektrolit seviyesi kontrol edilmelidir. Erken müdahale olmazda akü artık kullanılamaz hale gelebilir.
Jel aküler ise uzun süre kullanılmadığında jel sıvıya/suyu kaybederek pütür pütür olur. Bu iki durumda da akü kapasitesi düşer ve akü hızlıca kullanılmaz hale gelir. Özellikle sulu akülerin sık sık elektrolit seviyesi kontrol edilmelidir. Plakaların kesinlikle açıkta, havayla teması önlenmelidir.
JEL ve kuru tip akülerin ömrü 200-400 cycle civarında gezerken Lityum aküler 1000 cyle ile 12000 cycle arasında ömür verirler.
Jel akü tam şarj edilmeden kullanılmamalıdır. Aksi takdirde bir süre sonra aküde bulunan plakalarda sülfatlaşma meydana gelir ve akünün kapasitesi düşerek kullanılamaz hale gelebilir.
Jel akü arızalarında genellikle akü aşırı ısınabilmektedir. Akü içerisinde oluşan aşırı ısı asidik su seviyesini düşürür. Bunu sonucunda akü plakalarında pullanma görülebilir. Jel akü arızalarında yapısında bulunan asitli suyun rengi koyulaşmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Her şarj edişten sonra diğer akülerin aksine jel akünün kullanım ömrü kısalmaz ya da herhangi bir verim kaybı yaşanmaz. Bu ve bunun gibi özellikleri sayesinde jel akü son yıllarda sıkça tercih edilen akülerden biri haline gelmiştir.
Sulu akülere kıyasla jel aküler oldukça yüksek bir çevrim ömrüne sahiptir. 100 amperlik bir sulu akünün çevrim ömrü 100 iken, aynı güçteki jel akünün çevrim ömrü 450'dir.
GEL akülerini yalnızca onaylanmış ve güvenilir, sıcaklık algılamalı, voltaj ayarlı bir şarj cihazı kullanarak şarj edin. Asla sabit akım şarj cihazı kullanmayın! 25 ° C / 77 ° F'de şarj akımını GEL aküleri için hücre başına 2,38 volt ila 2,42 volt aralığında tutun.
Jel aküler su ilavesi gibi ekstra bakım gerektirmezler. Jel akülerin sulu akülerden ayrılan noktalarına baktığımızda %75 daha fazla şarj kapasiteye sahip oluşları dikkat çekiyor. Daha yüksek performans sunan jel akülerin fiyatları da sıvı akülere kıyasla daha yüksektir.
Bundan dolayı, jel akülerde güvenlik nedeniyle sadece yüksek basınçta açan özel valf sistemi bulunur ve bu sistem gazların aküden uzaklaşmasını engelleyerek su kaybını minimize eder. Jel aküler bakımsız tip akülerdir, dolayısıyla jel akülere hiçbir şekilde saf su v.b. ilave edilmez.
Jel akülerin harici şarj aleti kullanılarak şarjı yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta şarj voltajının eşik voltajını geçmemesi gerektiğidir. Çoğunlukla 14.2-14.4 Volt aralığındaki eşik voltajları jel akü bataryalar için belirlenen bir kıstastır.
Normal akülere kıyasla jel aküler, titreşim, sıvı teması, darbe ve aşınmalara karşı da çok dayanıklıdır. Kurşun asit ve sulu akülere göre jel aküler hem daha dayanıklı hem de uzun ömürlüdür. Bu nedenle jel akülerin güneş panelleri içerisinde uzun yıllar boyunca rahatça kullanıldıkları söylenebilmektedir.
Ancak aşırı şarj nedeniyle kapasite kaybı yaşayan akülerde bu durumun geri dönüşü söz konusu olmaz. Tamir, yalnızca akünün işlevselliğini yeniden kazanması için yapılır. Jel kuruması durumunda ise akünün kapağının açılması ve kuruyan jel üzerine bir şırınga yardımı ile saf su püskürtülmesi gerekir.
Sistemde hiçbir sigorta veya akü devre kesicisi olmadığında kısa devreler yangınlara ve yıkıcı arızalara neden olabilir. Alternatif olarak, koruma aküyü arıza noktasından ve yükten korumak için aküden korumak istediği ekipmana güç kaybıyla sonuçlanabilir.
KARAVANDA HAYAT VAR
sürekli şarz ,aküyü tam boşatma ,çok akım çeken cihaz bağlamak (su ısıtıcı ütü)gibi durumlar akünün ömrünü kısaltan durumlardır.
100 amper jel akü, bir saat boyunca 100 amper akımı sağlayabilir. Bu, bir saat boyunca 12 voltluk bir güç çıkışına denk gelir ve 1200 watt saatlik enerji depolama kapasitesine sahiptir. Ancak, jel akülerin ömrünü uzatmak için, her şarj ve deşarj döngüsünde sadece %50'ye kadar boşaltılması tavsiye edilir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Kullanım Ömrü
Solar dolap ömrü yaklaşık 10 yıldır. 5 yıl boyunca akü modülünün kapasitesinin en az% 80'ini garanti eder.
Optimal şarj süresi 12 saattir.
Jel aküler jelleşmiş bileşimlerinden dolayı AGM akülere göre daha az sızıntı yüzdesine sahiptir. AGM aküler kısa süreli anlık yüksek güç tüketen uygulamalar için uygundur. Jel aküler ise uzun süreli düşük akım ihtiyacı duyan tüketiciler için uygundur.
Herhangi bir problem olmayacağını, sağa-sola yatırılarak da kullanabileceğimi söyledi.
Dünya genelinde en çok kullanılan akü markaları arasında yer alan Varta akü, dünya genelinde en kaliteli akü markası seçilen bir markadır. Markanın akülerinin öne çıkan özellikleri: Start-stop otomobiller için en iyi akü markasıdır. En iyi jel akü markaları arasında üst sıralarda yer alır.
Soğuk havalarda akünün çalışmaması durumunda “Akü donar mı?” sorusu akıllara gelebilir, fakat akü donması normal olarak kabul edilen bir sıcaklıkta yaşanmaz. Tam şarjlı bir akünün donması için -50 °C veya daha altında bir hava sıcaklığı olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri