Jigging, bilinen balık avlama metotlarıyla tutamayacağınız derinliklerdeki balıkları, jig diye adlandırılan ve ağır, metal suni yemlerle kandırmaya dayalı balıkçılık yöntemidir. Avrupa'da yıllardır kullanılan Jigging balıkçılığı ülkemizde de son 3-4 yılda oldukça popüler bir avlanma stili haline gelmiştir.
Tekniğe adını veren jig; metal bir suni balık türüdür. Temel amaç jiginizi dibe indirip belli bir ritim ile sarım yaparak dipte veya orta suda bulunan balıkları yakalamaktır. Jigging yöntemi ile sarıkuyruk, sinarit,akya, orfoz ve orkinos gibi balıkları yakalayabiliriz.
Jigging tekneden yapılan bir balık avcılığı türüdür. Jiggin ile avlanırken hiç ummadığınız büyüklükte bir balığa dahi denk gelebilirsiniz. Bunun için jigging olta setiniz kaliteli ve güçlü olmalıdır. Jigging kamışları yüksek teknolojili, kaldırma kuvveti yüksek, ziyadesi ile esnek ve hafif kamışlardır.
Jigler, genellikle teknelerde kullanılanlardan çok daha küçüktür. Bu yöntemde yaklaşık 20 gram ile 100 gram arası jig yemler kullanılır. Özellikle kıyının aniden derinleştiği kayalık bölgelerde sinarit, orfoz, torik ve orkinos başta olmak üzere birçok avcı balığın avlanmasında etkili bir yöntemdir.
Jigler, özgül ağırlıkları farklı malzemelerin, akışkan bir ortamda, ortamın veya jig eleğinin hareketi ile sağlanan pulsasyon. hareketleri vasıtasıyla, ağır malzemenin altta, hafif malzemenin ise üstte olmak üzere tabakalaşma yoluyla ayrılmalarını sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Jig Yemleri
Yapı bakımından diğer balık yemi çeşitlerinden ayrılan bu yemler, daha çok görünüşünden dolayı balıkların ilgisini çekmektedir. Genellikle derin su ve Rıhtım Balıkçılığında kullanılan jig yemleri ile Levrek, Lüfer, Turna balığı gibi balıklar kolaylıkla avlanabilmektedir.
Jigler halen kömür yıkama işlemlerinde ve iri boyutlu cevherlerin zenginleştirilmesinde kullanılmaktadırlar. Jiglerde farklı yoğunluklardaki minerallerin ayrılması, jig tabanındaki elek üzerinde ve ortama hareket veren bir pulsasyon hareketiyle sağlanır.
Jig olta malzemesinde kullanılan kamış türü ise, kaldırma kuvveti yüksek, hafif ve esnektir. Hızlı misina sarabilen oltası sayesinde balık avınız başarı ile sonuçlanacaktır. Av sırasında kullanacağınız metal balıklar size problem yaratmadan hızlı bir şekilde dibe batmaya meyilli olarak üretilmişlerdir.
Jigging uygun derinliklerdeki kıyılardan karadan ve açık sularda tekneden olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Balıkların yerini tespit ekmek için kullanılan sonar cihazları Jig balıkçılığının vazgeçilmezlerindendir. Balığın yeri ve derinlik konusunda yapılmış doğru tespitler başarılı olma şansınızı oldukça yükseltir.
LRF ile Spin arasındaki temel fark ekipmanların ve avlanma tarzının farklı oluşudur. Spin balık avında ağır ekipmanlar kullanılır. LRF balık avında ise hafif olta ekipmanları tercih edilir.
Yemlerin kıyı şeridinden daha uzağa atılmasına yardımcı olan bir tür olta takımıdır. Bir eğirme çubuğu, makara, misina ve yem içerir. Spin olta takımları tatlı su ve tuzlu su balıkçılığı için kullanılabilir.
LRF ne demek sorusunun temel olarak cevabı şu biçimde verilebilir; genellikle kıyıdan yapılan, hafif ve esnek takıma ek olarak kullanılan sahte yeme aksiyon verilerek at çek yöntemi ile yapılan balık avıdır.
Bölgeye ve deniz yapısına göre değişebilir belki ama Çanakkale marina ve feribot iskelesi arasında kalan bölgede gece jig ile kolyoz ve uskumru yakalanabiliyor.
Rapala nedir, sorusu en genel ifadeyle balık tutmak için kullanılan suni yemlerin genel adı olarak yanıtlanabilir. Balıkları kandırmak maksadıyla üretilen rapala, sahte bir yemdir. Hem tuzlu hem de tatlı su balık avı için kullanılabilen rapala, piyasada pek çok farklı renk ve tür ile kullanıcı karşısına çıkar.
Spin avında sürprizlere açık olmanda fayda vardır. Türkiye deniz, akarsu ve göllerine uygun olan spin olta balıkçılığında Karadeniz ve Marmara sularında lüfer, çinekop gibi balıkların peşinde olurken; Ege Denizi'nde levrek için şansını deneyebilirsin.
Surf Balıkçılığı Nedir? Surf casting balık avı; kıyıdan yapılan, uzun ve ağır takımların yardımıyla uzağa atılan takımla balık tutulan bir av tekniğidir. Özellikle zorlu meralarda veya meranın daha orta kısımlarında bulunan balıkları yakalamak için birçok balıkçı tarafından tercih edilen bir tekniktir.
Vertical Jigging (Dikey Seğirtme)
Dikey seğirtme tekniğinde ilk olarak jigin suyun dibine inmesi beklenir. Daha sonra sarım hızı ve olta aksiyonu ile jig suyun yüzeyine doğru çekilir ve tekrar bırakılır. Zorlu koşullarda avlanmayı mümkün kılan bu yöntemde uzun ve kısa saplı jig kamışlar uygundur.
Kamış Seçimi :
Hedef büyük balık olacağı ve büyük balıkta mukavemet göstereceği için çekeri yüksek, jig e aksiyon vermekte size yardımcı olacak uygun bir kamış seçmeniz uygun olacaktır. Büyük balık ve derin sularda 200 gr ve üzeri aksiyonlu kamışlar tercih edilmelidir.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Yemlere göre farklı türde olta hazırlamak zorunda olduğunuz bu balıkta en çok kullanılan olta çok iğneli sarma oltadır (kıbrıs oltası). Bu oltaya ekmek takılarak kefallerin ekmeği didiklemesi ve rastgele bir tanesinin yakalanması beklenir.
LRF (Hafif Kaya balıkçılığı) Japonya'da ortaya çıkıp özellikle İngiltere'de olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yaygınlaşmaya başlayan oldukça hafif balıkçılık malzemeleri ve sahte yemlerle yapılan bir balıkçılık metodudur.
Serbest çökelme
Partiküllerin birbirilerinden bağımsız çöktüğü durumdur ve bu nedenle partiküller arasında etkileşimin olmadığı varsayılır. Ancak bu durum sadece düşük partikül derişimleri için geçerlidir. Çökme esnasında partiküllerin çaplarının, ağırlıklarının ve şekillerinin değişmediği varsayılır.
Cevherin bir veya daha fazla mineralden oluştuğu, fakat tüm kütlenin aynı (masif) görünümlü olduğu yapılardır. Genellikle yüksek sıcaklıklarda gelişmiş yataklara özgü bir yapı çeşitidir. Örnek: Cevherin bir veya daha fazla mineralden oluştuğu, fakat tüm kütlenin aynı (masif) görünümlü olduğu yapılardır.
Cevher temelde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özelliklerinden oluşan farklara göre ayrılmaktadır. Cevher hazırlama genel olarak dört aşamadan oluşur. Boyut küçültme, sınıflandırma, zenginleştirme ve susuzlandırmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri