Yangın pompa sistemlerinde kullanılan ve ana yangın pompasının gereksiz yere çalışmasını önlemek için ana pompadan önce devreye giren yardımcı pompadır.
Jokey Pompa (FNB)
Yangın söndürme sisteminde olabilecek bir kaçağı hissedip, devreye girerek 10 dakika mertebelerinden bir süre içinde sistem basıncını istenen düzeye getirebilecek kapasitede seçilmelidir. Anma debisinin %1'i debide (min. 1 GPM), anma basıncının %10 fazlası basınçta seçilir.
Jokey pompa debisi, ana pompanın anma debi değerinin %1'i kadar olmalıdır. Sistem basıncı Page 20 Basınç düşümüne bağlı olarak elektrik motorlu yangın pompasını otomatik olarak çalıştırır.
Yangın pompaları devreye girdiğinde, motor tahrikiyle pompanın içinde bulunan çark sisteminin mil ekseninde döner hareketle suyu belirlenen basınç seviyesine getirir. Ardından ideal basınç noktasına gelen suyu yangın söndürme tesisatına transfer eder.
Uluslar arası standartlarda üretilen yangın pompası, istenmeyen yangın anlarında basınçlandırma görevini üstlenir ve yangın söndürme sistemlerinin çeşidine göre ihtiyaç olan basıncı sağlamakla yükümlüdür.
İlgili 43 soru bulundu
Yeterli miktarda güçlü jeneratörün bulunduğu tesislerde yedek pompa elektrik motor tahrikli olabilir. Jokey pompa çalışma basıncı yangın pompa basıncından en az 0,7 bar yukarıda olmalıdır. NFPA 20 uygun jokey pompa seçimi istenen debinin %1'i veya saatte 3-3.5 m3/h kapasitedir.
Yangın söndürme tesisatındaki sistem basıncı, yangın pompasına ait basınç şalterinden ayarlanan değerin altına düşerse yangın pompası otomatik olarak devreye girer. Basınç şalterinden sinyal bilgisi gelir ve bu bilgi kontrol panosuna iletilir.
Yangın pompaları, nominal akış ve basınç kapasitelerine göre seçilmelidir. Örneğimizde, gerekli akış 295 gpm'dir. Yangın pompalarının nominal akışlarının %150'sinde çalışması gerekir. Bu nedenle, akış talebine göre derecelendirilmiş bir pompa seçilmesine gerek yoktur; bu aşırı büyük bir pompa ile sonuçlanır.
Yangın Söndürme cihazı TSE ISO/TS 11602-2 standartında belirtilen sürelerde TSE ISO/TS 11602-2 standartında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. ✓TS EN 12259 - Sabit Yangın Söndürme Sistemleri - Sprinkler ve Su Püskürtme Elemanları … pompa olması gerekir.
Akaryakıt pompası ya da akaryakıt dispenseri, akaryakıt istasyonlarında araçlara sıvı yakıt türevi ürünleri doldurmak için kullanılan pompalara denir. Emişli tipi olanlarına "akaryakıt pompası", basınçlı tip olanlara "akaryakıt dispenseri" denir.
Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Basınç, atmosferden daha düşük olduğu için emme borusundaki tüm havayı pompaya iter. Kendinden emişli pompa, havayı muhafazadaki devridaim suyu ile karıştırır. Hava, sıvıdan ayrılır ve muhafazadan boşaltılır. Emme hattındaki tüm hava yer değiştirdiğinde pompa dinamiktir ve diğer santrifüj pompalar gibi akış sağlar.
TAŞINABİLİR İTFAİYE POMPALARI
Motopomplar sel baskınlarında su tahliyesi amacıyla, yangınlara müdahalede ise deniz, göl, gölet, sarnıç, havuz gibi kaynaklardan su temini için kullanılırlar.
Jokey Pompası ve Kontrol Panosu
Jokey pompa, basıncın düşmesi/yükselmesi sonucu basınç şalterinden gelen sinyal ile otomatik olarak çalışıp durur. Pompanın manuel olarak da çalıştırılıp durdurulması mümkündür. Elektrik kontrol panosu, jokey pompa sisteminin kapalı genleşme tankı üzerine monte edilir.
Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır.
Pompanın anma debisi, kritik hidrolik tasarım alanı için hidrolik hesap ile belirlenen debi-basınç eğrisinin bir fonksiyonudur. Pompa test eğrisi, kritik hidrolik tasarım alanında gerekli olan basınç değerinden, en az 0,5 bar daha yüksek bir basınç sağlamalıdır.
Sprinkler uygulama alanı iki branşman arası uzaklıkta bölünmesinden kaynaklı olarak sprinkler arası mesafeler tespit edilir. Branşman hattı üzerinde sprinkler arası maksimum uzaklık 3 metre olmalıdır. Maksimum 3 metrede bir konulması gereken sprinkler sistemler yangınlarda çok önemli ölçütlere de sahiptir.
“(7) İçerisinde her türlü kullanım alanı bulunan ve genel yerleşme alanlarından ayrı olarak planlanan yerleşim alanlarında yapılacak binaların taban alanları toplamının 5000 m2'den büyük olması halinde dış hidrant sistemi yapılması mecburîdir.”
Pompa tipinin seçiminde bilinmesi gereken çalışma şartlarının değişkenleri başlıca şunlardır: Debi (Q) ve çalışma noktasında istenilen basma yüksekliği (H) değerleridir. Pompanın büyüklüğü ve devri, pompa seçim eğrilerinden belirlenir.
Kademeli bir pompa, suyun basıncını arttırmak için piston yerine bir çark kullanır. Her aşama için çark tipleri farklı veya aynı olabilir. Kademeli bir pompa, ayrıca çekme çubuğuna sahip bir pompa türüdür. Bunlarda, pompanın çıkışındaki su basıncı, giriş suyu basıncından çok yüksektir.
Yangın Pompa Grubu Odası ( Yangın Suyu Basınçlandırma Sistemi ) NFPA 20 standardı, yangından korunma için sabit pompaların tesisatı ile ilgili gerekenleri tanımlayan ve dünyada bu konuda en çok benimsenmiş, yangın söndürme sistemlerinde kullanılan en yaygın ve en ayrıntılı olan bir standarttır.
Yangın pompaları, yangın anında söndürme sistemlerinin ihtiyacı olan debi ve basınçtaki suyu sağlayan ünitelerdir. Tahrik türüne göre elektrik motorlu veya dizel motorlu yangın pompaları bulunur. Ayrıca su kaynağına ve sistem gereklerine türüne göre farklı tiplerdedir.
Devirdaim pompası, aşırı ısınmayı önlemek için soğutma sıvısını motorda dolaştıran bir cihazdır. Motor bloğunun yan tarafına monte edilirler ve genellikle bir termostat tarafından kontrol edilirler. devirdaim pompaları genellikle motorun doğal soğutma sıvısı akışıyla çalıştırılır.
Araç Üstü Sabit Pompalar
En yaygın olarak santrifüj tip pompalar kullanılmaktadır. Su, pompaya bir girişten girer, ardından bir mil üzerinde dönen çarkın merkezine gider. Su, pompadaki çark kanatlarından dışarı doğru dönerek, basıncı artırılarak istenilen basınçta yangın hortumlarına yönlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri