Dünyanın her yerindeki web tarayıcılarında ve akıllı telefonlarda görülen JPEG, günlük görüntü dosyası depolama ve görüntüleme için kullanılan en yaygın dosya formatıdır.
Dijital ortamda, JPEG dijital fotoğraf (resim) için kayıplı sıkıştırma yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. depolama boyutu ve görüntü kalitesi arasında seçilebilir değişim sağlayan ayarlanabilir dereceli sıkıştırmadır. JPEG genellikle görüntü kalitesinde az algılanabilir kaybı ile 10:01 sıkıştırma sağlar.
Örneğin Google Chrome ya da Internet Firefox bu iş için idealdir. Ama bu iş için ayrı bir program kullanmak isteyenler için ek programlar da her daim mevcuttur. Mac tabanlı bir bilgisayar için de Apple Photos JPG ya da Apple Preview JPG dosyasını çok rahat olarak açabiliyor.
JPG, en yaygın kullanılan görüntü formatlarından biri olduğundan destek konusunda bir problem yaşanmaz. Bir JPG dosyası, Windows işletim sisteminde Fotoğraflar uygulamasıyla ve MacOS işletim sisteminde Apple Fotoğraflar ile kolay bir biçimde açılabilir.
JPG'ler ve JPEG'ler aynı dosya formatıdır. JPG ve JPEG, Joint Photographic Experts Group'un kısaltmasıdır ve her ikisi de raster görüntü dosyası türleridir. JPG'nin dört karakter yerine üç karakter uzunluğunda olmasının tek nedeni Windows'un ilk sürümlerinin dosya adları için üç harfli bir uzantı gerektirmesidir.
İlgili 38 soru bulundu
JPG ve JPEG formatları arasında aslında bir fark yoktur. Tek fark kullanılan karakter sayısıdır. JPG yalnızca Windows'un önceki sürümlerinde (MS-DOS 8.3 ve FAT-16 dosya sistemleri) dosya adları için üç harflik bir uzantı gerektirdiği için vardır. Bu yüzden .
JPEG'ler temel olarak görüntüler için kullanılır. PDF'ler ise her türlü metin ve görüntü tabanlı belgeyi işleyebilir. JPEG'ler görüntü verilerini sıkıştırdığı için dosya boyutları nispeten küçük olabilir.
Dünyanın her yerindeki web tarayıcılarında ve akıllı telefonlarda görülen JPEG, günlük görüntü dosyası depolama ve görüntüleme için kullanılan en yaygın dosya formatıdır.
JPG açılımı Joint Photographic Eperts Group şeklindir. JPG özellikle fotoğraflar için en çok kullanılan kayıplı dosya uzantılarından biridir. Bir çok içerik üreticisi tarafından kabul edilmiş ve en sık kullanılan görsel uzantılardan bir tanesidir.
Joint Photographic Expert Group olarak bilinen JPEG, standartlaştırılmış bir sayısal kodlama olarak ifade edilebilir. Daha doğrusu buna görüntü kodlaması demek mümkün. Türkçe hali ile kayıtlı bir resim dosyasını sıkıştırma uzantısı olarak da ifade etmek mümkün.
Ayrı bir resim dosyası olarak kaydetmek istediğiniz resme sağ tıklayın ve ardından resim olarak kaydet'e tıklayın. Kayıt türü listesinde, istediğiniz dosya biçimini seçin. Dosya adı kutusuna, resim için yeni bir ad yazın veya önerilen dosya adını kabul edin. Resmi depolamak istediğiniz klasörü seçin.
JPEG'ler ve PNG'ler raster görüntü dosyası türleridir. Bu, vektör dosyalarında kullanılan ızgaralar, noktalar ve matematiksel formüller yerine sabit sayıda renkli pikselden oluştukları anlamına gelir.
Portable Network Graphic'in kısaltması olan PNG, bir raster görüntü dosyası türüdür. PNG'ler, grafikleri saydam veya yarı saydam arka planlarla işleyebildiğinden, özellikle web tasarımcıları arasında popüler bir dosya türüdür.
Dosya (Bilgisayar Dosyası/Dijital Dosya)
En çok kullanılan dosya türleri ve uzantıları; metin dosyaları(txt), word dosyaları(doc, docx), excel dosyaları (xls, xlsx), powerpoint dosyaları(ppt, pptx), pdf dosyaları(pdf), resim dosyaları(png, jpg, jpef), ses dosyaları(wav, mp3) ve video dosyaları( avi, mp4)'dır.
Dosya uzantısı, bilgisayar sistemindeki dosya ve uygulamaların hangi program veya işletim sistemiyle çalıştığını gösteren son takılar. Dosyaların uzantıları, dosya isminden nokta (.) ile ayrılır. Örneğin; standart bir Microsoft Excel dosyasının adının sonunda ".xls" veya ".xlsx" uzantısı olur.
Peki gerçekten JPG ve JPEG arasında büyük bir fark var mı? JPG ve JPEG kelimeleri “Joint Photographic Experts Group” ifadesinin kısaltması ile oluşturulmuştur.
MP4 (MPEG-4 Part 14) en yaygın video dosyası formatı türüdür. Apple'ın tercih ettiği format olan MP4, diğer birçok aygıtta da oynatılabilir. Video ve ses dosyaları ile metinleri depolamak için MPEG-4 kodlama algoritmasını kullanır ancak diğer bazı formatlara kıyasla daha düşük tanım sunar.
PDF (Portable Document Format; Taşınabilir Belge Biçimi), platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir. Container for: Bu doküman türünün bir diğer özelliği de işletim sisteminden bağımsız olmasıdır.
JPEG formatı, görüntülerin sıkıştırılması için en yaygın kullanılan dosya formatıdır. Bu nedenle, yüksek çözünürlüklü ekran görüntüleri oluşturduğunuzda, JPEG formatını seçmek genellikle en uygun seçenektir.
Tüm resimler sıkıştırılmamış olduğundan, mevcut en yüksek kaliteli resim formatı TIFF'dir. PNG görüntüleri kayıpsız bir sıkıştırma formatı kullanır, bu nedenle depolama için sıkıştırıldıklarında hiçbir kalite kaybı olmaz.
PNG dosyaları, daha büyük dosya boyutuna sahiptir ve görüntü kalitesini korur. JPG dosyaları ise, bir miktar kalite kaybına uğrasa da dosya boyutları çok daha küçüktür ve dosyalar çok yönlüdür. JPG, resimleri depolamak için varsayılan dosya biçimidir.
Acrobat çevrimiçi aracını kullanarak JPEG, PNG, BMP, GIF ve TIFF dosyalarını PDF belgelerine dönüştürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri