2012 yılında 6360 sayılı kanunun Resmi Gazetede yayınlanması ile Kahramanmaraş Büyükşehir olmuştur.
Maraş'a Türk Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı 7 Şubat 1973'ten itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Kahramanlık unvanı verilerek adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi.
İlin Coğrafi Konumu:
İlimiz 14.346 km²'lik yüzölçümü ile Türkiye''''nin 11. büyük vilâyeti durumundadır. 37-38 kuzey paralelleri ile 36-37 doğu meridyenleri arasında yer alır.
KAHRAMANMARAŞ BELEDİYE BAŞKANI FIRAT GÖRGEL KİMDİR? Fırat Görgel, 5 Haziran 1982 tarihinde Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi.
Pers kralı I. Darius zamanında Anadoludaki istila edilmiş şehirler idari bölümlere ayrıldı. Maraş şehri de Kapadokya Satraplığı'nın (Eyalet) sınırları içinde kaldı. Perslere bağlı Kapadokya Satraplığı Hakimiyetinde kalan Maraş şehri M.Ö.333 yılında İskender İmparatorluğu'na bağlandı.
İlgili 35 soru bulundu
Elbistan bu devlete 130 yıl başkentlik yaptı. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğuna katıldı. 1522 yılında Maraş bölgesi, özel yönetiminden ayrılır, sancak haline gelir ve Elbistan da Maraş'ın kazası haline gelir.
MARAŞ IN YERİ
Asuriler tarafından M.Ö.2500 yıllarında Maraş'ın burada kurulduğu iddia edilse de bunun böyle olmadığı, buradaki kalıntıları büyük bir şehir merkezinin harabelerinin olamayacağı ve muhtemel bir Asur ticarî koloni kasabasının Himli Höyük civarında olduğu tahmin edilmektedir.
KAHRAMANMARAŞ Seçim Sonuçları Kim Kazandı? Kesin olmayan sonuçlara göre Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı seçimini Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Fırat Görgel kazandı.
Elbistan, şehir merkezine yaklaşık 161 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kahramanmaraş'ın en büyük ilçesi olma özelliğini taşımaktadır.
Kahramanmaraş ilinin 11 ilçesi vardır: Dulkadiroğlu ve Onikişubat, büyükşehir metropol ilçeleridir. Diğer ilçelerinden nüfusu ve alanı en büyük ilçesi Elbistan'dır.
Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı TBMM tarafından 5 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklal Madalyası verilmiş ve 7 Şubat 1973'te adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. (Kaynak: GÖKHAN, İ. (2011) Başlangıçtan Kurtuluş Harbi'ne Kadar Maraş Tarihi, Ukde Yayınları, Ankara.)
Maraş merkezde oturan Abdallar, Maraş halkının Sünni-Hanefî mezhebine biçimsel olarak aynen uymaktadırlar.
Arap alfabesinde "j" harfi olmadığından Mer'aş şekline dönüşmüştür. Bunların yanında Maraş adının Arapça "zelzele - titreme" anlamına gelen "Re'aşa" fiilinden türeyerek "Mer'aş" olduğunu da iddia edenler bulunmaktadır.
Maraş bölgesine Bayat, Avşar ve Beydilli Türkmenleri yerleştirilir. Oğuz boylarının, Maraş'taki son durumuna baktığımızda; Oğuz boylarından Avşarlar; Kahramanmaraş Avşarlı ve Türkoğlu-Avşar bölgesinde,Kızık boyu, Andırın'da yaşamaktadır.
Atatürk Kahramanmaraş'ta bir kez bulunmuştu. 1933 yılı Ocak ayının 15'inde uzun süreli bir yurt gezisine çıkan Atatürk, Adana'dan sonra, 26 Ocak'ta trenle Gaziantep'e yönelmişti. O tarihlerde tren hattı Gaziantep'e kadar uzanmadığı için sabah saatlerinde Narlı İstasyonu'nda trenden inmişti.
Kahramanmaraş'ta üretim, istihdam ve ihracat konusunda ön plana çıkan sanayi sektörlerini tekstil ürünleri imalatı, metal mutfak eşyaları imalatı, gıda ürünleri imalatı, altın takı imalatı, ayakkabıcılık olarak sıralamak mümkün.
Kahramanmaraş iklim yapısında diğer illerden farklıdır. Çünkü Kahramanmaraş'ın il haritası onu 3 bölgeye birden sokmaktadır. Bu sebeple değişken bir iklime sahiptir ancak genelde Akdeniz iklimi hakimdir. Kahramanmaraş'ın bulunduğu bölge, şehir merkezi o bölgede olduğundan Akdeniz Bölgesi'dir.
Kesin olmayan sonuçlara göre Elbistan Belediye Başkanlığı seçimini Cumhuriyet Halk Partisi adayı Erkan Gürbüz kazandı.
İlk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş'ta tamamlayan Fırat Görgel, 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanarak eğitimine devam etmiştir. 2004 yılında bu fakülteden mezun olan Görgel, üniversite yıllarında çeşitli öğrenci kulüplerinde yöneticilik ve başkanlık görevlerini üstlenmiştir.
Sütçü İmam (asıl adı İmam Ali, süt satarak geçimini sağladığı için "Sütçü" lakabı verilmiştir) (d. 1871, Kahramanmaraş - ö. 25 Kasım 1922), Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi.
KAHRAMANMARAŞ: Maraş Hitit devrinde meşhur kumandan "Maraj" tarafından kurulmuştur. Asurluların "Markasi" ve Romalıların "Germanikya" dedikleri bu şehre İslâm orduları fethedince "Mer'aş" veya "Reaşe", Türkler fethettikten sonra da "Maraş" denildi. "Mer'aş" "titreyen yer" demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri