Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan yerinde dönüşüm ile ilgili bir kanun çıktı. Bu kanun orta hasarlı binaları da içine dahil etti. Orta hasarlı bir bina malikleri yarıdan bir fazlası müracaat ettiklerinde tercihleri yerinde dönüşümü istemişseler bu bina sahipleri yerinde dönüşümden faydalanabilirler.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, "Orta hasarlı olarak kayıtlanmış bir binanın ruhsat almadan güçlendirilmesi mümkün değil. Eğer böyle bir süreç işletilmiş olsa bile bunlar ruhsatsız anlamına geleceği için kanunun ön gördüğü süre sonunda yıkımı gündeme gelebilir." dedi.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde zarar gören 11 ilde uzun zamandır merak konusu olan orta hasarlı konutların akıbeti netleşti. 21.11.2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, orta hasarlı olduğu tespit edilmiş konutların hepsi ağır hasarlı binalar gibi işlem görecek.
Yani üst sokakta bulunan adamın evini alıp en öne, en öndekini alıp da en arkaya götürmek gibi bir durum olmayacak" dedi. Bakan Özhaseki açıkladı: Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacakÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak.
İlgili 15 soru bulundu
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Orta hasarlı konut, işyeri ve ahır için verilen güçlendirme kredisi geri ödemeleri son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren 2 yıl sonra başlayacak. 1 Yıl içerisinde güçlendirmesi yapılmayan binalar yıkılacak ve afetzedelerin hak sahiplikleri sona erecek.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan yerinde dönüşüm ile ilgili bir kanun çıktı. Bu kanun orta hasarlı binaları da içine dahil etti. Orta hasarlı bir bina malikleri yarıdan bir fazlası müracaat ettiklerinde tercihleri yerinde dönüşümü istemişseler bu bina sahipleri yerinde dönüşümden faydalanabilirler.
İnşaat halinde olup, orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilecek.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Depremde “orta hasarlı” olarak raporlanan binaların durumu belirsizliğini koruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin önce “Orta hasarlı binaların tamamı yıkılacak.
6 Şubat tarihli depremler sonrası kentte yıkım çalışmaları devam ederken, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından orta hasarlı yapılar ile ilgili genelge yayınlandı. AFAD tarafından yayımlanan Genelgede orta hasarlı binalar, ağır hasarlı olarak kabul edileceği belirtildi.
Orta hasarlı binaların durumuna ilişkin çok sayıda soru aldıklarını belirten Özhaseki, şunları kaydetti: "Orta hasarlı bina yorulmuş bina demektir. Bunlar ne kadar uğraşırsanız uğraşın, birçok masraf etmenize rağmen birazcık güçlendirseniz de yarın bir gün tehlikeye açık bina demektir.
Deprem sonucu hafif hasar alan binalara DASK sigortası yaptırılabilir. Hafif hasar durumunda DASK poliçesi sigortalının beyanına göre yapılır. Orta hasar alan binalarda ise güçlendirme yapılması zorunludur. Hasar onarıldıktan sonra resmi belgeleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunulur.
Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor.
Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, 15.000₺ Taşınma Yardımı yapılacaktır. Başvurular e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Orta hasarlı tespit edilen konutta ikamet eden ev sahiplerine 5.000 TL AFAD tarafından karşılıksız para yardımı yapılmaktadır. Orta hasarlı tespit edilen konutta ikamet eden kiracılara 2.500 TL AFAD tarafından karşılıksız para yardımı yapılmaktadır.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Orta hasarlı binanın makul sürede onarılması mümkün değilse, kiracı kira sözleşmesini kanunda belirtilen şartlar doğrultusunda feshedebilir. Az hasarlı ya da hasarsız binalarda ise, kira sözleşmesi devam etmekte olup, sözleşme bitimine kadar kiracının kira bedelini ödeme yükümlülüğü vardır” ifadelerini kullandı.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir. Günümüzde 1960-1970'li yıllarda inşa edilen betonarme binalar dönüştürülmeye çalışılıyor.
Depremde hasar gören evler ve konutlar için başvurulması gereken ilk yer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmalıdır.
Kentte bulunan orta hasarlı binalar için karar verildi. Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyesi tarafından orta hasarlı kriterlere uyan binalar için güçlendirme ruhsatı verilecek.
Malatya'da Orta Hasarlı Bina Yıkılır mı? Evet, duruma ve güçlendirme maliyetlerine bağlı olarak yıkılabilir.
6 Şubat Depremi Sonrası Yeniden Yapılanma ve Adıyaman Çalıştayında konuşan Vali Osman Varol, orta hasarlı binaların kazandırılabilir binalar olduğunu açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri