Kaba motor becerileri, büyük kas grupları ile yapılan hareketlerdir. Kol, bacak ya da bütün vücut kullanılarak yapılan hareketler kaba motor becerileri arasındadır. Yürümek, emeklemek, koşmak, zıplamak ve hemen hemen tüm spor etkinlikleri bu gruba dahildir.
Kaba Motor (Fiziksel) beceriler, kolların, bacakların ve gövdenin büyük kaslarının hareketlerini içerir. Bunlar yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir.
Kaba motor becerileri büyük kas hareketleri kullanılarak performans sağlamaktadır. İnce motor becerilerden daha fazla enerji sarf etmeyi gerektirir. Oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama, tırmanma, sekme, hoplama gibi büyük kasları kullanarak elde ettiğimiz hareketleri kapsamaktadır.
Çocuklar 4-6 ay arasındaki dönemde sırtüstü yatarken ayaklarını görmek için başını kaldırabilir. Ayrıca beşikte veya bebek arabasında destek yardımıyla oturabilirler. Kaba motor becerilerinin gelişimini etkileyen bu dönemde bacak hareketlerinin artması da sürecin bir parçasıdır.
Bebek büyüdükçe dengede durmayı, yürümeyi, koşmayı öğrenir. Sarılmak, itmek, atmak, zıplamak, merdiven inip çıkmak ve benzeri de kaba motor beceri gelişimiyle ilgilidir. Dans etmek, dengede durmak, basketbol, voleybol oynamak, yüzmek, jimnastik yapmak da büyük kasların gelişimiyle mümkündür.
İlgili 28 soru bulundu
Kaba motor becerileri, büyük kas grupları ile yapılan hareketlerdir. Kol, bacak ya da bütün vücut kullanılarak yapılan hareketler kaba motor becerileri arasındadır. Yürümek, emeklemek, koşmak, zıplamak ve hemen hemen tüm spor etkinlikleri bu gruba dahildir.
Kaba motor becerileri
Bu becerilerin tam olarak gelişmesi genellikle 6 yaş dönemine denk gelir. Bebekler, ilk 2 ay içerisinde bacaklarını ve kollarını sallayabilirler. 6 ila 8 ay aralığında ise bebekler, kısa süreliğine de olsa, bağımsız bir şekilde oturabilir ve uzanabilirler.
Bu hareketler; yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kaba motor beceriler, çocuklar büyüdükçe gelişir ve çocuğun günlük hayatında rahat hareket etmesini, vücut koordinasyonunu sağlamasını sağlar. Kaba motor beceriler çocuğun bedensel gelişimi açısından önemlidir.
Bebekler bu dönemde sesli ve sessiz harfleri birlikte kullanarak, "Baba", "Dada", "Dede" gibi ilk kelimelerini söyleyebilirler. “Güle güle”, “Atta”, “Bay bay” gibi kelimeleri anlar ve tepki gösterebilir. Bu süreçte yapılacak en doğru şey bebekle iletişim kurmaktır. Günlük hayatta ne yapılıyorsa bebekle paylaşılmalıdır.
Çocuğunuzun yaşına göre voleybol, futbol, basketbol gibi oyunlar veya topa vurma ve yakalama oyunu el göz koordinasyonu ve kasların gelişimine yardımcı olur. Düz çizgi üzerinde, yan yan, geri geri veya eğimli zeminde yürüme gibi egzersizler denge ve motor beceriler için fayda sağlar.
Koşma, sıçrama, atlama, yakalama, atma, merdiven inme vb. becerileri gelişmiştir. ✓ 10 basamağı ayak değiştirerek inip çıkabilirler. ✓ Ağaca tırmanabilirler. ✓ Takla atabilirler.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
Kişisel sosyal, ince motor,dil ve kaba motor alanlardan en az ikisinde belirgin gelişme geriliği durumu 'psikomotor gerilik' olarak tanımlanır. Sıklığı %5-10'dur. İlk beş yaşta bu terminoloji kullanılırken beş yaş sonrası dönemde 'mental motor gerilik' olarak adlandırılmaktadır.
7 Aylık Bebek
Bebeğiniz artık desteksiz bir şekilde oturabilir, oyuncaklara ulaşıp onları alabilir. Bardağı tutup su içebilir ve bir kaşıkla yemek yiyebilir. Destek almadan oturabilir. İki eli üzerinde öne doğru eğilebilir.
Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekmektedir.
8 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Ortalama değerlere bakıldığında 8 aylık bebeklerin ortalama kiloları 8 kilo 200 gram bandında olduğu görülür. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla yarım kilogram kadar daha hafif olması normaldir. Boy uzunluğu ise genellikle 62-75 santimetre aralığındadır.
9. ay bebeklerin ilgilerinin ve meraklarının arttığı, kaslarını kontrol edebildiği bir dönemdir. Bu dönemde eşyalara tutunarak ayakta durabilir, parmaklarıyla nesneleri kavrayarak taşıyabilirler. Anne ve baba gibi kelimeleri bilinçlice söyleyebilir, karşısındakinin üzüldüğünü ve sevindiğini anlayabilirler.
18 aylık olmuş bir bebeğin yaklaşık 10 sözcüğü tek tek söyleyebilmesi beklenir. Dil gelişimi doğru şekilde devam eden bebek ikinci yılın sonuna doğru iki farklı sözcüğü bir araya getirir, “topu ver” gibi anlamlı cümleler kurabilir.
Kaba motor becerileri de ince motor becerileri gibi daha bebeklik döneminde gelişmeye başlar. 2 aylıkken bile kollarını ve bacaklarını etrafa savurup salladıklarını görebiliriz. Bebeğinizin ince motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak istiyorsanız ona biraz zorlanacağı bir oyuncak verebilirsiniz.
Yürüme, koşma gibi etkinliklerde bir değişiklik fark edildiğinde motor gelişimi geriliği tespit edilebilir. Motor gelişimi geriliği belirtilerine örnek olarak 2 yaşındaki bir çocuğun hala yürüyememesi ya da konuşamaması verilebilir.
Kaba motor beceriler, bebeklerin başlarını dik tutmalarını, oturmalarını ve emeklemelerini ve sonunda yürümelerini, koşmalarını, zıplamalarını ve atlamalarını sağlayan kasların motor gelişimini içerir.
İlk topa ayakla vurma hareketleri, koşma yeteneğinin kazanılmasından sonra yaklaşık iki yaş civarında görülür.
Kasları güçlendirmek için, çocukların direnç yoluyla kaslarının kasılmasını sağlayan egzersizler yapması uzmanlar tarafından önerilir. Bu tür egzersizler ağırlık çalışması veya şınav, mekik ve halat çekme gibi egzersizlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri