Kaba inşaat, Kum, çakıl çimento, demir, kalıp, kullanılarak yapının taşıyıcı betonarme ve dolgu duvarları yapılmış, henüz iç sıvası bitmemiş çerçeveleri takılmamış tesisatları döşenmiş ama aydınlatma vs. bitirilmemiş, taşıyıcı betonlar, temel inşaatı, duvar imalatı, çatı imalatına kaba inşaat denir.
Kaba inşaat, kum, çimento, çakıl, kireç, tuğla, demir, taşıyıcı betonarme ve dolgu kısımları yapılmış ancak sıvası bitmemiş inşaat konumundadır. İnşaatın kaba kısmının tamamlanmış olması inşaatın temel niteliklerinin tamamlanmış olması demektir.
Temel oluşturma, duvar inşası, kolon ve kirişlerin inşası ve döşemelerin inşası, kaba inşaat aşamasının temel adımlarıdır. Kaba inşaat, yapıya dayanıklılık, taşıma kapasitesi ve ilerleyen inşaat aşamaları için temel bir temel oluşturur.
Kaba inşaat; genel hatlarıyla betonarme yapıyı, kalıp, demir, beton işlerini, tuğla işlerini ve çatı işlerini temsil eder. Genellikle betonarme imalat birkaç kat ilerledikten sonra alt katlardan tuğla işleri başlar.
İlgili 17 soru bulundu
Kaba İnşaat Maliyeti Hesaplama
Sıraladığımız kaba işler inşaat toplam maliyetinin %28,40'ını oluşturmaktadır. Kaba inşaat maliyeti hesaplamada en fazla öne çıkan kalem ise beton ve demirdir. Toplam inşaat maliyet hesabı içerisinde beton ve demir payı %18,71 gibi önemli bir oranla öne çıkmaktadır.
İnce İnşaatı, bir yapıda kaba yapıdan sonra gelen ve sıva, boya, badana, yalıtım, temiz ve pis su tesisatı vb. işleri kapsayan ve kaba yapıyı örten uygulamalar ile teslim edilen inşaat yapısıdır.
Duvarlar, alçı sıva, kapı pencere doğramaları, yalıtım, iç boya, dış boya, zemin betonu, seramik, mermer, fayans, vitrifiye, parke, elektrik tesisatı,su tesisatı ve doğalgaz tesisatları gibi işler, ince inşaat işleridir.
Kaba işler binanın ayakta durmasını sağlarken ince işler binanın kullanım amacına uygun olarak hazırlanmasını sağlar. İnce işler şu şekilde sıralanabilir: Elektrik işleri; kaba inşaatın bitmesi ile başlayan ve elektrik tesisatının şehir şebekesinden kullanım alanına kadar getirilmesini amaçlayan işlemdir.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Kaba sıva kalınlığı yaklaşık olarak, bina içinde 15 mm -20 mm ve dış cephede 20 mm -25 mm kalınlığında olmalıdır. Kaba sıva yapılmadan önce, kapı ve pencere kasaları takılmış olmalıdır.
Kaba sıva fiyatları genellikle m2 cinsinden verilmektedir. Kullanılan malzeme, uygulama tekniği ve süresine bağlı olarak ortalama 15 – 30 TL/m2 civarında bir fiyat ile kaba sıva yaptırmak mümkündür.
Taş, kaya, kil, kum, çakıl, mıcır, kireç, çimento, briket, tuğla, gazbeton, bloklar, kereste, inşaat demiri, çelik hasır, beton çivisi, inşaat çivisi, mozaik, tavlı tel gibi kaba yapı malzemelerinin uygunluğu ise Bayındırlık Bakanlığı Genel Teknik Şartnamesi ile belirlenmektedir.
Kaba Yapı, yapılara temel, ana ve ara duvarlar, kolon, kiriş, çatı, döşeme gibi yapıyı ayakta tutan ve dış etkilere karşı koruyan yapı elemanlarının işlenmiş haline denir.
Bir binanın dıştan dışa yüzölçümü yani alanı öncelikle belirlenir ardından normal bir inşaat bedeli olan tutar ile çarpılır ortaya çıkan sonuç o binanın kaba inşaat maliyetini oluşturur.
Yapı kalfası bir inşaatta mimara yardım eden ve mimar tarafından belirlenen plana göre inşaatın yapılmasına nezaret eden, diplomasız, ancak inşaat kaide ve usullerini bilen çalışandır. Yapı ustalarını yönetene ustabaşı denir.
İnşaat Ustası, inşaat alanında uzmanlaşmış bir işçidir. İnşaat ustası, inşaat projelerinin planlanmasından, inşaatın yapımına kadar her aşamada görev alır. İnşaat ustası, çeşitli malzemelerin kullanımını ve inşaat tekniklerini kullanarak, güvenli ve kaliteli bir şekilde inşaat projelerini tamamlamak için çalışır.
İnşaat Mühendisliği mezunları yapıların planlanması, projeye dökülmesi, uygulanması ve denetlenmesiyle ilgilenir. İnşaat mühendisleri her türlü yapı üzerinde çalışabilir. Bina, baraj, hava alanı, köprü, yol su kemeri, kanalizasyon, tünel, metro gibi birçok yapı çalışma kapsamı içindedir.
Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır. (3) Ruhsat ve eklerinin yapı yerinde bulundurulması mecburidir.” hükmünü ihtiva etmektedir. İmar Kanununa göre “yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde yapıya (inşaata) başlanılması” ve “beş yıl içerisinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir.
Bir inşaatın planlanması, uygulama geçilmesi ve sonlandırılması temel 3 başlıktır. Bu başlıkların her birinin altında farklı farklı ek maddelere ayrılan aşamalar bulunur.
Yapı ruhsatları her bina için 5 yıl süre ile geçerlidir. Ruhsatın alınmasından 2 yıl içinde inşaat başlanma şartı konulmaktadır. inşaatın bitme süresi ise 5 yıldır.
Yapı Denetim Bürosu hak edişlerini onaylayarak ödemelerinin yapılmasını sağlarız, “Yıl Sonu Seviye Tespit Tutanakları” düzenleriz. (Başlangıca göre: %20 subasman, %60 kaba inşaatın tamamlanması, %80 İnce işler, %100 inşaatın tamamlanması)
Günümüz koşullarında 100 metrekare bir evin proje giderleri yaklaşık olarak 60.000-75.000 TL arasında değişim gösteriyor. Evin yapılacağı yerin köy ya da il merkezi olmasına göre değişiklik gösteren bu fiyatlar, mimar destekleri vb. gibi durumlara göre de farklılaşıyor.
Bununla beraber eksper raporunda inşaat seviyesi %70'in üzerinde(konutun kaba inşaatının yanı sıra dış cephesinin tamamen bitmiş olması gerekmektedir) olarak belirtilen kat irtifak tapusu oluşmuş konutlar için kredi değerlendirmeye alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri