1- Polyester: Özellikle kadın giyim ürünlerinde pamukla birlikte sıklıkla kullanılan bir kumaş türüdür. En önemli özelliği çabuk kurumasıdır. Bu nedenle yağmurluk, mont ve kaban gibi kışlık giyimlerde tercih edilir.
Alacağınız kaban, kışın yağmuruna, karına dayanabilecek ve bedeninizi rahat ettirecek kumaşlardan olmalıdır. Yünlü, kaşe ve tiftik kumaş kabanlar bu saydığımız kriterlere uymaktadır. Seçeceğiniz kabanı tiftik, kaşe ya da yünlü kumaştan tercih edebilirsiniz.
Kaşe kumaş; mont, pardösü, etek, takım elbise, yelek, kaban, ceket ve manto gibi birçok giyim ürünlerinde kullanılmaktadır. Kaşe Kumaş Özellikleri Nelerdir? Kaşe kumaş kalın yapıda olan ve sıcak tutan bir kumaştır. Su tutmayan ve oldukça kolay kuruyan bir kumaştır.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır. Pamuklu Kumaş: Her mevsime uygun, yüksek higroskopik (nem çeker) özelliğine sahip, alerjik olmayan ve cildi tahriş etmeyen bir kumaştır.
Bunun yanı sıra kumaş türü en önemli detaylar arasında yer alır. Mont kumaşı nasıl olmalı, sorusunun cevabı araştırıldığında yünlü ve kaz tüyü modeller sıklıkla önerilir. Kış şartları ile mücadele ederken yün ve kaz tüyü kumaşlar, etkili sonuç ortaya koyar.
İlgili 40 soru bulundu
1- Polyester: Özellikle kadın giyim ürünlerinde pamukla birlikte sıklıkla kullanılan bir kumaş türüdür. En önemli özelliği çabuk kurumasıdır. Bu nedenle yağmurluk, mont ve kaban gibi kışlık giyimlerde tercih edilir. Polyester kumaşı kolay kolay kırışmadığı için sık sık ütü gerektirmez.
Doğal lif kaynağı olan kayın ağacından üretilen ipliklerle hazırlanan viskoz kumaş, son derece sağlıklı bir kumaş türüdür. Kumaşın yapısı hem rahat hem de sert olduğu için tüylenme ve kabarma yapmaz.
Kaşe kumaşlar, D 2/2 örgüsüyle, ince numara strayhgarn iplikten dokunur. Dokunan kumaş ağır bir dinkleme işlemiyle keçeleştirilir ve bir yüzeyi havlandırılır. Düz renk elbiselik ve döpiyeslik kumaşlardır. Daha kalın tipleri pardösülük olarak da kullanılır.
Kaşe kumaş kullanımı oldukça kolay bir dokuma türüdür. Sık dokunması sayesinde tok bir görüntü elde edilmektedir. Kaşe kumaşlar vücudu kabuk gibi sarmakta fakat hatları belirgin etmemektedir. İnce dokunmuş kumaşlar olduğu için düz renkler daha çok tercih edilmektedir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
İnce iplikten meydana getirilen kumaşlar genellikle gömlek ve elbise yapımında kullanılır. Kalın ve sık dokunmuş olan materyallerle daha çok ceket ve pantolon üretilir. Pamuk oranı %100 olan poplin kumaşlar sadece elbise yapımında kullanılmaz. Yastık yüzü ve nevresimler de bu materyalden imal edilebilir.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Temel üretim maddesi plastik olduğu için polyester kumaşlar oldukça sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretilir. Bu nedenle genellikle kışlık ürünleri üretiminde tercih edilen polyester kumaşlar sıcak tutmaları ile öne çıkar.
Elyaf ve kuş tüyü montlar ince tasarımlarına rağmen son derece sıcak tutar ve kayak montu olarak ideal bir seçimdir. Ayrıca katmanlar arasında yüksek miktarda hava tutarak ekstra yalıtım sağlayan şişme montları da inceleyebilirsiniz.
Yün: Hafif ve dayanıklı yapısı ile mont kumaşları arasında vazgeçilmezdir. Su geçirmez özelliği ile sizi hem kuru hem de sıcak tutar.
Kumaşın kalitesi dokuması ile ilgilidir bu nedenle sık dokunan bu kumaş türü çok daha kaliteli bir yapıya sahip olur. Kolay kuruyan yapısıyla kış aylarında tercih edilir. Mont, etek, kaban ve ceket gibi birçok giyim ürününde kullanılır. Yağışlı havalarda su tutmayan yapısı ile ideal bir kullanım sunar.
Astarsız Kaşe Kaban Tercihleri
Kış ayları için sıcak tutması düşüktür. Özellikle gençlerin tercih ettiği astarsız kaşe kabanlar klasik bir kıyafet ile tercih edilmemelidir. Diğer kabanlara alternatif olarak tercih edilebilir.
Bazı kaşe kaban modellerinin tüylenme ihtimali vardır. Bu durumda tüylü bölgelerin temizlenmesi gerekir. Tüy temizleme rulosu kullanımı tüylenen kaşe paltolar için en pratik temizleme tekniğidir. Rulonun yapışkan özelliği sayesinde montun tüylü bölgeleri rulonun içinde toplanacaktır.
Kaşe kabanlar tüylendiğinde kolay bir şekilde temizlenebilen kumaşlardır. Tüylenen tüm kıyafetlerde olduğu gibi kabanlarda da akla ilk gelen yöntem jilet kullanımıdır ancak burada keskin bir jiletin kıyafete zarar verme ihtimali olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Genellikle kış aylarında tercih edilir. Farklı renk ve modellerde üretilen kaban çeşitleri, sağlam ve dayanıklı yapıları sayesinde kış aylarında vücudu oldukça sıcak tutar. Kış aylarının yanı sıra sonbahar gibi mevsim geçişlerinin yaşandığı aylarda da dış giyim tercihi kabandan yana olabilir.
Bunun sebebi ise kaşe kumaşın suya ve soğuğa karşı dayanıklılığıdır. Soğuk geçirmeme konusunda yüksek bir performans gösteren kaşe kabanlar, kış aylarında vücudu sıcak tutar.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri