Bir yerin kuşbakışı görünüşünün ölçüsüz olarak kağıt üzerine kabataslak çizilmesine kroki olarak adlandırılır.
Kabataslak kelime anlamı bakımından bir çeşit ön çalışması olarak ifade edilmektedir. Özellikle tasarım ve çizim alanında kabataslak çalışmalar hazırlanmaktadır. Üstelik hesaplama yapan kişiler de detaylara girmeden kabataslak bir hesap sonucu çıkarmaktadır.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir çizim tekniği vardır. Bu çizim tekniği kullanılırken kabataslak bir yöntem kullanılır. Yani yapılan çizim gelişigüzel şekilde yapılmaktadır.
Bir arazi, kavşaklar, sokaklar, binalar gibi herhangi bir yerin herhangi bir ölçeğe bağlı kalmaksızın özelliklerini ve çevresi ile olan ilişkilerini gösteren çizimlere kroki denir. Kroki en kısa haliyle; bir yeri, bölgeyi kuşbakışı olarak kabataslak çizmek olarak da tanımlanabilir.
Kroki; bir yerin kuşbakışı ve ölçeksiz olarak çizilmesiyle oluşan plana denir. Kroki çizimlerinin amacı; bir bölgenin ya da bir yerin detaylarını, yönlere ve yerleşime bağlı kalarak görmeyi sağlamaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Ölçeksiz yapılmış kabataslak çizimlere kroki denir.
Kroki; bir yerin kuş bakışı olarak, kabataslak bir şekilde yani ölçüsüz olarak bir kağıt parçası üzerine çizilmesidir.
Kroki okuma ve çizme, mekânı algılama becerisinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Kroki okuma ve işaretleri anlama, aslında mekânda olan ve krokide işaretlerle simgelenmiş olan özelliklerin ortaya konmasıdır (Erdoğan ve diğerleri 2008, s.82).
Mimari bir terim olan kroki, kelime olarak ölçeksiz plan, taslak anlamındadır. Kroki, bir yerin (bir binanın konumu, bir sokak ya da mahalle vb.) kuş bakışı görünüşünün küçültülerek, ölçüsüz olarak düzlem üzerine çizilmesine, kroki denir.
Not: Kroki daima haritada olduğu gibi aynı yön üzerinde hazırlanır. Yani krokiye baktığımız zaman üst kısım kuzey tarafını ve alt kısım ise güneyi gösterir. Böylece sol taraf batıyı ve sağ taraf ise doğuyu göstermektedir. Bunun için krokinin yan tarafında yönleri gösteren ok işaretleri bulunur.
Kroki: Herhangi bir yerin kuşbakışı görüntüsünün kağıt üzerine, ölçüsüz biçimde ve kabataslak şekilde çizilmiş hali ne kroki denir. Hem okulumuzun hem de sınıfımızın krokisini çizebiliriz. Ancak biz şimdi evimizin krokisini ele alacağız ve bunu nasıl çizeceğimize bakacağız.
Kuşbakışı kelimesi gökyüzünden bir cisme bakmak ve o cismin yukarıdan bakışı ile çizmek anlamına gelmektedir.
Çevresindeki nesneleri ifade edebilen herkes kolaylıkla kroki çizebilir. Haritada ise belirli bir ölçek belirlenmesi ve matematiksel işlemlerin yapılması zorunludur.
Kroki: Bir yerin kuş bakışı görünüşünün kabataslak çizilmesine denir.
Çizim, birçok farklı yöntem ve teknikler kullanılarak çeşitli resimler çizmeyi amaçlayan bir sanattır. Çizim yaparken, çizim yapılacak olan nesnenin veya görüntünün gözlemleri doğrultusunda çizim yapılır.
1. Yapılması düşünülen bir şeyin ana özelliklerini belirleyecek şekilde çizilmiş taslak, kabataslak resim.
Gerekli noktalarda kuşbakışı olarak bu geometrik şekillerde yararlanırız ve evimizin etrafı için kroki çizeriz. Kroki: Herhangi bir yerin kuşbakışı görüntüsünün kağıt üzerine, ölçüsüz biçimde ve kabataslak şekilde çizilmiş hali ne kroki denir. Hem okulumuzun hem de sınıfımızın krokisini çizebiliriz.
Bir yerin ya da bölgenin kuş bakışı haliyle, kabataslak şekilde kâğıda aktarılmasına kroki denir.
Kroki çizmek için gereç olarak kağıt, kalem, silgi, ölçme ve kontrol aletlerinin bulundurulması yeterlidir. Beyaz çizgisiz kağıt kroki çiziminde kullanılabileceği gibi kareli kağıt da kolaylık sağlayacaktır (Şekil 1.2). kareli kağıtlar da bulunmaktadır. Kurşun kalemin yumuşak uçlu olanı tercih edilmelidir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi/KROKİ - YouTube. Merhaba sevgili öğrenciler, Hayat Bilgisi dersimizin bugünkü konusu Kroki Çizimi. Çevremizde gördüğümüz yapıların kuş bakışı görünüşlerini merak etmeyen yoktur.
Buna göre Acil Durum Krokisi, Tahliye Planı, Kaçış Planı, Yangın Planı gibi isimlendirilen krokileri çizmek veya çizdirtmek işverenin sorumluluğundadır.
Harita üzerindeki bütün noktalar ve çizgiler, bir ölçüye ve kesin bir ölçeğe dayanılarak çizilirler. Krokide ise durum asla böyle değildir. Krokide ölçü genellikle hiç yapılmaz veya çok kaba olarak yapılır, örne ğin adımlanır, ölçek de aynı şekilde çok kaba olarak kullanılır veya hiç kullanıl maz.
Bir yerin tarif edilmesi için kroki çiziminden yararlanılır. Bu sebeple kroki çizimi oldukça önemlidir. Kroki; Bir yerin kuşbakışı görüntüsünün kağıt üzerine ölçüsüz bir şekilde kabataslak olarak çizilmesidir. Kroki çizilirken mesafeler ölçülmez, sadece kabataslak bir çizim yapılır.
Kuşbakışı görünüş bir nesnenin üstten görünüşüdür. Bu, bir konuma ya da bir coğrafi alana dikey olarak gökyüzünden ya da yüksek bir konumdan bakmaktır. Genellikle haritacılıkta sıkça kullanılan bir tabirdir. Kuşbakışı görünüm hava fotoğrafçılığı ile de ilgili olabilir, aynı zamanda bunda bir çizim de olabilir.
Kuşbakışı bir cismin veya bir coğrafi alanın yukarıdan bakılması ile elde edilen görüntü olarak anlaşılabilmektedir. Kuşbakışı çizim ise bir alanın veya cismin yukarıdan çizimine ise kroki denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri