Hazreti Muhammed'e karşı İslamın yayılmasını önlemek için uzun yıllar büyük mücadeleler veren Ebu Cehil'in evinin bulunduğu yerde Kabe'nin tuvaletleri bulunuyor. Ebu Cehil olarak bilinen isim aslında bir lakaptır ve anlamı Cehaletin Babası'dır.
Hişam, böyle bir köle olan Harise bint Mu'ammil'i, din değiştirmesi nedeniyle görme yeteneğini kaybedecek kadar dövdü. Ayrıca Ammar bin Yasir'in annesi Sümeyye bint Hayyat'a saldırdı ve onu genital bölgesinden mızraklayarak ölümcül yaralar açarak öldürdü. İslam dininin ilk kutsal şehidi bu kadındı.
Ebu Leheb, 624'te gerçekleşen Bedir Muharebesi'ne hasta olduğundan dolayı katılamamış, savaştan sonra çok ağır bir hastalıktan dolayı ölmüş, cesedi bir süre bekletilmiş ve kokuşmaya başlayınca da oğulları tarafından merasim yapılmadan, alelacele Kalib Kuyusu adında bir yere gömülmüştür.
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
Ebû Cehil, müşriklerin muharebe ihtiyaçlarının büyük bir kısmını bizzat karşıladığı Bedir Savaşı'nda ensardan Afrâ'nın oğulları Muâz ve Muavviz tarafından öldürüldü.
İlgili 25 soru bulundu
Muhammed peygamberliğini ilan ettiğinde ilk karşı çıkanlardan biri Ebu Cehil oldu. O dönem Arabistan yarım adasının genelinde çok tanrıcılık yaygındır. Hz. Muhammed'in peygamberliğini yalanlayan ve İslam'ı inkar eden Ebu Cehil, ilk Müslümanlara karşı zalimce bir tutum sergiledi.
Resûlullah efendimize çok eziyet edip, kin beslemesi ve O'nunla alay etmesi sebebiyfe alev babası, yâni cehennemlik mânâsına, Ebû Leheb lakabıyla meşhûr oldu. Bu lakabı, Kur'ân-ı kerîmde zikredildi.
Ebû Leheb, Hz. Peygamber'in amcası olduğu için onu desteklemesi ve düşmanlarına karşı koruması gerekirken tam tersine karısıyla birlikte ona eziyet ve sıkıntı verdiklerinden dolayı 3. âyette ateşi son derece şiddetli olan cehenneme gireceği haber verilmiştir.
Babası Abdulmuttalip Ebu Leheb'e kıvılcım gibi parlayarak öfkelenmesinden ve yanaklarının kızarmasından dolayı bu ismi takmıştır. Ebu Leheb'in oğlunun isminin Utbe olmasından olayı ise Utbe'nin babası anlamına gelen Ebu Utbe ismi ile de bilinmektedir.
İslam dinin en büyük düşmanlarından biri olarak tarihe geçmiştir. Kureyş kabilesi tarafından oldukça zeki ve bilgeli bir insan olarak bilinirdi.
İkrime bin Ebu Cehil Amr bin Hişam (Arapça: عكرمة بن أبي جهل), Babası Ebu Cehil ile birlikte İslam peygamberi Muhammed'in önde gelen muhaliflerinden birisiydi. Daha sonrasında Müslüman oldu; Ridde savaşlarında ve Suriye'nin fethinde Raşidin kuvvetlerinde komutanlık yaptı.
(Hz. Peygamberin kâfir ve zalim olan amcası) Ebu Leheb'in iki eli (ekonomik ve siyasi güçleri) de kurusun ve zaten kurudu (ve Allah'ın kahrından kurtulamadı.)
Kendisini taşıyan devenin önce bir yere çöktüğü, buradan hemen kalkıp biraz ileride tekrar çöktüğü görülür. Resûlullah, oraya en yakın olan ve dedesi Abdulmuttalib tarafından kendisine yakınlığı da bulunan Ebû Eyyûb'un evine yerleşerek burada yedi ay misafir kalır.
Çünkü umre yolculuğu, sıradan bir seyahat değildir. Bu mukaddes yolculukta Yüce Allah'ın evim dediği Kabe'ye misafir olmak ve Hz. Peygamber'in [sallallahu aleyhi vesellem] huzuruna çıkmak vardır.
Hazreti Muhammed'in Mekke'de doğup büyüdüğü ve halen kütüphane olarak kullanılan ev, hacı adaylarının akınına uğruyor. Hazreti Muhammed'in dedesi Abdülmuttalib'in himayesine girene kadar yaşadığı ve Şa'b Ali Mahallesi Gazze Caddesi üzerinde bulunan ev, günümüzde kütüphane olarak kullanılıyor.
İkrime b. Ebu Cehil'in zevcesi Ümmü Hakîm, akıllı bir kadındı. Mekke feth edildiğinde, içlerinde Hind'in de bulunduğu, Kureyş kadınlarından on kişi gelip Peygamberimize (asm) biat ederek Müslüman olduktan sonra, “Yâ Resûlallah!
Übey ibn-i Halef ve Ümeyye bin Halef… İki kardeş müşrik! Zekâlarını şirkte kullanan iki İslâm düşmanı! Peygamber Efendimiz'in (asm) defalarca tebliğ ettiği, ama defalarca cevab-ı red aldığı iki nasipsiz!
Ebû Mansûr el-Mâtürîdî bu hususta şu yorumu yapar: Tebbet sûresinde Resûl-i Ekrem'in hak peygamber oluşunun üç yönlü bir ispatı vardır. Birincisi, ilk inen sûrelerden biri olan bu sûrede Ebû Leheb'in ve karısının cehenneme gireceğinin bildirilmesi ve yaklaşık on yıl sonra ölen Ebû Leheb'in de küfür üzere ölmesidir.
Ebû Refi', "Vallahi, o gördüğün süvâriler, melekler idi." deyince Ebû Leheb hiddetlenip yüzüne şiddetli bir tokat indirdi. Sonra da üzerine çöküp dövmeye başladı. Ümmü Fadl, gayrete geldi, "Biçâre köleyi, efendisi burada yok diye dövüyorsun." diyerek bir çadır direği ile Ebû Leheb'in başını yardı.
Muhammed'in amcası, Ebu Leheb'dir. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk zamanında Hz. Muhammed'in en büyük düşmanı olarak bilinir.
Onu son nefesinde, can çekişirken gördü. Kendisine, "Ebu Cehil sen misin?" dedi. Sonra da boynuna ayağıyla bastı ve "Ey Allah'ın düşmanı!.. Nihayet Allah, seni, hor ve hakir etti!
Bedir Muharebesi'nde eski dostu olan Abdurrahman bin Avf'tan yardım istemiştir. Onun koruması altında iken eski kölesi Bilal tarafından görülmüş ve etrafı sarılarak öldürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri