Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Evi terk eden eşe mehir verilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Evi terk eden eşe mehir verilir mi?

MEHİR SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA VAZGEÇME Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Evi kendi terk eden kadına mehir verilir mi?

Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vâki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlea) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/388; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/303-304).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Ayrılmak isteyen kadına mehir verilir mi?

Mehir senedi varsa doğrudan icra takibi başlatılabilir. Boşanma davası açarken de mehir alacağı talebinde bulunulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Boşandıktan sonra mehir verilir mi?

Mehrin ödenmesi evlilikten sonraya da bırakılabilir. Buna ise mihr-i müeccel denir. Ödemesi sonraya bırakılan mehir alacağı vadesi gelmeden talep edilemez. Vade belli değilse mehir en geç erkek eşin ölümü halinde ya da boşanma halinde talep edilebilir, muaccel hale gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Mehir hangi durumda ödenmez?

Mehrin tamamını peşin olarak değil de, evlenmenin sona ermesi, beş yıl, on yıl sonunda veya kocanın ölümü halinde ödenmesi kararlaştırılabilir. İşte bu şekilde, ödenmesi belirli bir vadeye bağlanmış olan mehir "mehr-i müeccel (vadeli mehir)" adını alır. Bu durumda kadın, belirlenen vade gelmeden önce mehri isteyemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Hanımlar hangi durumlarda mehir alamaz? | Fıkhi Meselelere Dair Bir Soru Bir Cevap

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi durumda kadına mehrin yarısı ödenir?

Hanefi mezhebine göre Bakara suresi 237. ayeti9 esas alınarak mehir nikâh akdinden önce veya nikâh akdi esnasında belirlenmiş (mehr-i müsemmâ) ancak nikâh zifaf ya da sahih halvetten önce kocanın fiili ile sonlandırılmışsa kadın belirlenmiş mehrin yarısını hak eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mehir en az kaç gram altın olmalı?

Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Erkek mehir vermezse ne olur?

Kadının gösterdiği ayet-i kerimede: “Onlara kantarla vermiş olsanız da hiçbir şeyi geri almayın. ” (Nisâ, 4/20) zikredilmekte idi. Kasten ya da şartlar gereği ödenemeyen yani kadına verilmeyen mehir, nikahın sahih olması üzerinde etkisi yoktur. Ancak, erkeğin kadın üzerindeki hakkı borçtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Aldatan kadına mehir ödenir mi?

Evli olduğu halde zina eden kadın mahkemeye düşerse ceza görür. Bu kadını kocası boşarsa boşama kadının ağır kusurundan olduğu için, mehir vermez. Zina eden karı, mehrinden vazgeçerek boşanmış (muhâlaa) sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Resmi olarak boşandıktan sonra imam nikahı düşer mi?

Soru: resmi nikahla boşanmış bir kimse dini nikahı da düşmüş olur mu? Bu konuda mezhep farklılığı var mı? el Cevab: Boşanmanın islâm fıkhında ki şartları oluşuyorsa resmi boşanma aynı zamanda dini boşanma olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Mehir boşandıktan ne kadar sonra verilir?

Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir tarih belirlenmişse, bu tarih geldiğin zaman belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekmektedir. Ancak bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle yani boşanma sırasında kadının mehrinin ödenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Kadın mehir istemezse ne olur?

Boşadığı kadına mehrini ödememek kul hakkıdır. Ödemezse, ahirette azabı çok şiddetlidir. İslâmiyet'te mehir parası, evlenmek için değildir. Evliliğin düzenli, mutlu olarak devam etmesi, kadının hak ve hürriyetlerinin korunması, din cahili huysuz erkeğin elinde oyuncak olmaması içindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mehir en fazla ne kadar olmalı?

Mehir olarak maddî veya malî değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bosanmalarda kadının evi terk etmesi durumunda ne olur?

Evi terk eden taraf, boşanma davası açmadan önce geri dönüşü olmayacak şekilde evden ayrılırsa, bu durumda diğer eşin evi terk eden eşin geri dönmesini isteme hakkı doğar. Ayrıca, eşlerin ortak yaşadığı ev ise, evi terk eden tarafın bu davranışı, diğer eşin evi kullanım hakkını etkilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Kadının evi terk etmesi günah mıdır?

Kadının Evi Terk Etmesi:

Büyük günahtır. Kadın ancak hayati tehlike, yaralanma endişesi, ruhi veya bedensel dayanma sınırının aşılması, harama zorlama, eşin kocalık görevlerini hiçbir şekilde yapmaması, açlık, ortamın sağlıklı yaşamaya müsaitliğini tamamen kaybetmesi vs. hallerde evini terk etse mazur olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Evi terk eden kadına nafaka verilir mi?

Evi terk eden kadın da tedbir nafakası talep edebilir. Tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanana kadar ödenir. Boşanma davası sonunda ise, yargıç kararıyla kalıcı nafaka belirlenebilir. Ancak, her durumda nafaka süresi ve miktarı, davanın özelliklerine ve tarafların durumlarına göre değişebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Nikahta mehir unutulursa ne olur?

Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse mehr-i misil evliliğin neticesidir, rüknü veya şartı değildir. Mehirsiz kıyılan nikâh geçerlidir (el-Mevsûatü'l-Fikhiyyetü'l-Kuveytiyye XXIV, 64). Ancak bu durum, kadına mehrin verilmeyeceği anlamına gelmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Mehir vermemek gunah mi?

Mehir olarak verilecek mal ister belirlensin, ister belirlenmesin, kocanın onu vermesi gerekir. Hattâ, taraflar mehir verilmemesi konusunda anlaşsalar bile, erkek az veya çok kadının mehrini vermekle mükelleftir. Çünkü mehir Allah'ın emridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Zina mehri düşürür mü?

el Cevab: Zina sebebiyle nikah düşmez. Zina meşru boşanma sebeplerindendir. Zina eden bir kadın tevbe etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Mehir kocaya helal edilir mi?

Mehir ile ilgili ayetler:

Ey kocalar! Boşanma durumunda, daha önce kadınlarınıza vermiş olduğunuz mehir ve hediyelerden hiçbir şeyi geri almanız size helâl değildir. Ancak karı koca Allah'ın koyduğu ölçülere riâyet edemeyeceklerinden endişe ederek boşanmak isterlerse durum değişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikriyat.com

Nafaka mehir yerine geçer mi?

Değerli kardeşimiz, Erkeğin kadına verdiği mehir, kadının hakkıdır. Boşamadan önce de boşadıktan sonra da bunu kadından alamaz. Bu mehir nafaka yerine geçmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mehir eşe bağışlanır mı?

Mehir senetleri değindiğimiz üzere bağışlama vaadi şeklinde hüküm görmektedir. Bağışlama vaadi ise, Türk Borçlar Kanunu md. 288 ''Bağışlama sözü vermenin geçerliliği, bu sözleşmenin yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.'' mehir senetlerinin geçerliliğini şekil şartına bağlamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Düğünde takılan altınlar mehir mi?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Kadına verilen mehir ne zaman verilir?

Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir zaman belirlenmişse, bu tarih geldiğinde belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekir. Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT