Haccâc, yedi ay boyunca Mekke'yi kuşatma altında tuttu. Bu sürede şehri mancınıklarla vurdu ve Kabe'yi yıktı. Kuşatmanın sonunda Abdullah bin Zübeyr öldürüldü ve Mekke alındı. Haccâc, daha sonra Kâbe'yi yeniden inşa ettirdi.
Kuran'a göre İbrahim ve İsmail peygamberler tarafından temelleri atılıp inşa edilmiş.
Muaviye'nin ölümü sonrasında çıkan iç karışıklıklarda Kâbe Yezid'in askerlerince mancınıklar kullanılarak taşa tutulmuş, isabet alan karataş üç parçaya bölünmüş, Kâbe yıkılmıştır.
Ebû Yeksûm Ebrehe el-Eşrem el-Habeşî (ö. 570 [?]) Tarihte Fil Vak'ası olarak bilinen olayın kahramanı, Yemen valisi. Kâbe'yi yıkmak amacıyla Mekke üzerine yürüyen Habeş ordusunun Allah tarafından gönderilen kuşlar vasıtasıyla imha edilmesi olayı.
Allah'a yakın olmak için bir vesile olan bu yer, bütün insanların hidayeti için kulluk yolunun nasıl olacağını da gösterir. Nitekim belli günler için belirlenen ibadet ve merasimler ubudiyet seyrinin şeklini insanlara öğretmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Kâbe'ye Beytullah (Allah'ın evi) denilmesi, Allah'a (c.c.) ibadet etmek için yeryüzünde yapılan ilk mâbed olması, insanların hidâyeti ve putperestliğin yıkılıp tevhid inancının yerleşmesi için gönderilmiş olan Hanîf dininin sembolü ve bütün Müslümanların namazlarında yöneldikleri yer olması gibi sebeplere dayanır.
Kabe'nin tek bir sahibi vardır - Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi - YouTube.
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Kâbe'nin Hz. İbrâhim'den sonra kaç defa yeniden yapıldığı hususu da ihtilâflıdır; genelde benimsenen görüş Amâlika, Cürhüm ve daha sonra Hz. Muhammed'in dedelerinden Kusay b. Kilâb tarafından olmak üzere üç defa inşa edildiği şeklindedir.
Yezîd Emevî devletinin üçüncü halifesidir. Genelde kabul edilen görüşe göre 41/661 yılında doğmuş, 64/683 yılında ölmüştür. Çok genç yaşta halife olmuş, yine çok kısa süren bir hilâfet döneminden sonra vefat et- miştir.
Tarihçiler, Kureyş ve Beni Ümeyye soyundan olan Yezid'in soyunu şu şekilde nakletmişlerdir: “Yezid bin Muaviye bin Sahr bin Harb bin Ümeyye bin Abduşşems bin Abdu Menaf” Bu şekilde Yezid'in soyunu ve Haşimoğullarını Abdu Menaf'a dayandırmaktadırlar.
Yerden yaklaşık 2 metre yükseklikte altın kapısı bulunur. Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur. (Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Müslümanlar tarafından Kâbe'nin tarih boyunca birçok kez yeniden inşa edildiğine inanılır. Bunların en ünlüsü İbrahim ve oğlu İsmail tarafından, karısı Hacer ve İsmail'den ayrıldıktan birkaç yıl sonra Mekke vadisine döndüğünde orada Allah'ın emriyle birlikte yaptıklarıydı.
Kâbe'nin İsimleri
Allah'ın evi de dört köşeli ve küp şeklinde olduğu için Kâbe olarak adlandırılmıştır. Kabe'nin en meşhur isimlerinden biri Beytullah'tır (Allah'ın evi). Kabe'nin Kur'an-ı Kerim'de geçen diğer isimleri şunlardır: el-Beyt, el-Beytu'l Haram, el-Beytu'l Atik ve el-Beytu'l Muharrem.
Deccal'ın çıkışı, Hz. İsa'nın yeryüzüne inmesi, Ye'cuc ve Me'cucun çıkışı, Dabbetü'l Arz'ın çıkışı, güneşin batıdan doğması, doğuda, batıda ve Arap yarımadasında meydana gelmek üzere yerin batışı, duman ve insanları mahşer yerine sürecek olan ve Aden çukurundan çıkan bir ateşin zuhuru.
İsrafil, elindeki Sûr'a birinci defa üfürünce dağlar parça parça olacak, denizler birbirine girecek, yıldızlar yerlere dökülecek, tüm canlılar ölecek ve kıyamet kopacaktır. İnanışa göre ölüler kıyametin koptuğunu başlarının mezarlarına çarpması ile anlayacaklardır.
KÂBE'NİN İÇİNDE NE VAR? Yılda iki kere (şaban ve zilkade aylarında) temizlenen Kâbe'nin içerisinde, çatıyı destekleyen üç sütun bulunuyor. İç duvarlarında ayetler yazılı olan Kâbe'nin çatısına erişmek için altın bir kapının arkasında merdiven bulunuyor.
Mekke fethedilmeden önce Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran, temizlik ve bakımını yapan kişi Osman B. Talha adında bir gayrimüslimdi. Mekke fethedildikten sonra İslam Peygamberi, Kabe'nin anahtarını yine (gayrimüslim olduğuna aldırış etmeden) Osman B. Talha'ya verdi.
Selman bin Abdülaziz el-Suud (Arapça: سلمان بن عبد العزيز آل سعود; d. 31 Aralık 1935, Riyad), 7. Suudi Arabistan Kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir.
Kâbe'nin anahtarı, nesillerdir babadan oğula aktarılarak bu vazifeyi üstlenen Osman bin Talha'dadır.
Kâbe'nin etrafını 7 kez dönmek, Allah'ın zâtına olan teslimiyete işaret eder. Kâbe'nin etrafını 7 kez dönmek Hazreti İbrâhim tarafından oluşturulmuştur. Tevhîd derslerinden olan Tevhîd-i Sıfat derslerindeki 7 sıfat, 7 dönüşün sırrıdır.
Yukarıdaki ayet ve hadis-i şerif, yeryüzünde yapılan ilk mescidin Kâbe olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. İbadet ederken nereye yönleceğimizi emreden Allah'tır. Onun emrettiği tarafa yönelmek de ibadettir. Bu açıdan Kabe'ye yönelmeyi emrederse, kıble Kabe olur, Mescid-i Aksa'ya yönelmeyi emrederse de kıble orası olur.
Kabe, Allah'ın emriyle Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yapılmıştır. Başta Bakara ve Al-i İmran Suresi olmak üzere birçok ayette bu kutsal yapıdan bahsedilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri