Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında eser kelimesinin eş anlamlısı 'yapıt' olarak karşımıza çıkıyor. Tek başına ya da farklı cümlelerde hem yapıt hem de eser kelimesini kullanabilirsiniz.
Yapıt kelimesi ele alındığı zaman TDK üzerinden, 'eser' sözcüğü eş anlamlı olarak öne çıkmaktadır.
TDK üzerinden eser ile beraber yapıt eş anlamlı olarak birbirini destekleyen kelimelerdir.
Yapıtın eş anlamlısı olan kelime: Eser.
Ürün kelimesi, eser ve yapıt sözcükleriyle eş anlamlıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Eser kelimesinin sözlük anlamı, yapıttır.
Sahibinin özelliklerini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan fikir ve sanat ürünleri eserdir.
Yapıt, Türk Dil Kurumu Sözlüğü içerisinde “emek sonucu ortaya konulan ürün” olarak tanımlanmaktadır. Bu manası ile yapıt sözcüğünün yerine aynı anlamı niteleyecek sözcük “eser” olarak kabul edilmektedir.
Yapıt Kelimesinin Eş Anlamlısı:
Yapıt kelimesinin eş anlamı eserdir.
Mısra Eş Anlamlısı
Bu durumda mısra sözcüğünün eş anlamlısı olan sözcük “dize” kelimesidir.
Eser kelimesinin eş anlamlısı YAPIT, İZ, İM veya YAYIN kelimeleridir.
Kitap kelimesinin eş anlamları içerisinde eser kelimesi bulunuyor. Eser kelimesi, kitap kelimesi yerine tercih edilebiliyor.
MERHABA; ESER kelimesinin zıttı yoktur. Eş anlamı vardır eş anlamı ise "yapı"dır.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Nesil kelimesinin eş anlamlısı TDK üzerinden farklı sözcükler eşliğinde ele alınır. Ancak özellikle günümüz Türkçesi içerisinde kuşak kelimesinin çok daha fazla değerlendirildiğini ifade etmek mümkün. Bu bağlamda hem kuşak hem de nesil kelimeleri aynı anda üzerinden eşit oranda değerlendirilir.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak barış kelimesini karşımızda görmekteyiz. Bu sözcüğün sulh kelimesiyle eş anlamlı olarak olmasının nedeni aynı anlama sahip olmalarıdır. Bundan dolayı sulh sözcüğü ve barış sözcüğü eş anlamlıdır.
Yapayın Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Yapmacık, içtenliksiz ve sahte manasına gelir. "Bana da diğer misafirlere de çok yapmacık davrandı." Yapay kelimesi insan davranışları için kullanıldığında sahte anlamına gelir. "Şehir hayatından da o sahte gülüşlerden de bıktım usandım artık."
Misafir kelimesinin eş anlamlısı 'konuk' kelimesidir. Misafir kelimesinin zıt anlamlısı ise 'davetsiz' kelimesidir.
Kişiler cümlelerinde maksat kelimesi yerine amaç, gaye, hedef, istek, meram, niyet, plan ve tasavvuru kullanabilir.
YAPIT KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Yapıtının sağlamlığına güvenen her sanatçı gibi şakasını da iyi karşılamıştı.
yapıt - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yap- fiilinden Yeni Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
cevabımız =>"Yapıt kelimesinin zıt anlamlısı YOKTUR." Eser kelimesinin sadece eş anlamlısı vardır ve eş anlamlısı da "eser"dir.
Eser kavramı, FSEK'da (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) sahibinin özelliklerini taşıyan; edebiyat ve ilim, güzel sanatlar, musiki ve sinema eseri olarak sayılan her türlü fikir ve sanat ürününe eser denir şeklinde tanımlanmıştır.
2.1.
Bir bilim veya edebiyat eserin sahibi, onu meydana getirendir. Dil ve yazı ile ifade edilen eserler arasında roman, hikâye, şiir, makale, dergi, kitap, biyografi, hatıra, deneme, senaryo, tiyatro oyunu gibi edebi yön taşıyan eserler sayılabilir.
Eser kelimesinin kökü eser'dir.Yani eser kelimesi kök halindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri