Hayati önem taşıyan göğüs kafesi, kalp ve akciğer gibi organlarımızı koruyan, kemik ve kıkırdak yapılardan oluşan bir zırh olarak tanımlanabilir. Bu zırhın ön tarafını kaburgalar ve sternum yani iman tahtası olarak adlandırılan yassı kemik oluşturmaktadır. Kaburgaların iman tahtasına tutunduğu kısımlar kıkırdaktır.
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Kaburga Ağrısı Belirtileri Nelerdir? Kaburga ağrısının en önemli belirtisi göğüs ön veya yan duvarında, sırt veya belde, karın üst kısmında veya boyun bölgesinde hissedilen; ani başlangıçlı, şiddetli, keskin, yanıcı veya elektrik çarpması şeklinde hissedilen ağrıdır.
Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
Kaburga ağrısı veya göğüs duvarında hissedilen ağrı, genellikle kaburga kemiklerinin göğüs kemiğine tutunduğu kıkırdak kısımdaki kostokondrit denilen iltihabi durum nedeniyle oluşur. Bu sorun kostosternal sendrom, göğüs duvarı ağrısı veya kostosternal kondrodini gibi isimlerle de anılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kaburga Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Fakat ağrının yeri tam olarak bilinmemesi halinde Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir.
DALAK NEDİR? Dalak, karnın sol üst tarafında ve kaburgaların altında yumruk büyüklüğünde bir organdır. Dalak, enfeksiyonla savaşan ve vücut sıvılarını dengede tutan lenfatik sistemin bir parçasıdır.
Özellikle kaburga kırılması ya da çatlaması gibi sorunlar söz konusu ise, kompresyon sargıları üzerinden tedavi gerçekleşir. Eğer bölgedeki ağrılar bir kitle nedeniyle meydana gelmişse, o vakit cerrahi müdahale gerçekleştirilir.
Sol kaburga altında hissedilen ağrılar çoğu zaman kalın bağırsaktaki gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar genellikle 'lük dilimle kalp problemleri kaynaklıdır. Bazı ağrılar olası bir kalp krizi riskinin belirtisi olabildiği gibi, damar tıkanıklığı, aort diseksiyonu, miyokardit, perikardit gibi rahatsızlıklarda da göğüs ortasında ağrı meydana gelebilir.
Karın ve kasık ağrıları, algolojinin alanına giren bir diğer ağrı çeşididir. Kasık ve karın ağrıları; karın bölgesi iç organları ağrıları, sinirlerin kaslara sıkışması, sırt ve bel ağrılarının yol açtığı yansıma ağrıları şeklinde sıralanmaktadır.
Kaburga kemiği, yassı kemiktir. Burada kaburganın ne olduğu da bilinmelidir. Kaburga, göğüs kafesini meydana getiren 24 tane yassı kemiklerinden her birine verilen addır.
Tıp dilinde sıkça kullanılmakta olan bir sözcüktür. Sternum olarak isimlendirilen bu yer insan vücudunun en önemli noktalarından biridir.
İskelete ait bölümler; göğüs omurları (vertebrae thoracicae), kaburgalar (costae) ve göğüs kemiği (sternum) ve kaslardan oluşan göğüs duvarı, hareketli bir yapıya sahiptir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Cevap: Kaburga kırığında tedavi ağrı kesici, kas gevşetici ve balgamın kolay çıkmasına yardımcı balgam sulandırıcı ilaçlar ile yapılır. Hastaya ıstırahat önerilir. Hafif oturur (450) pozisyonda yatması tavsiye edilir.
Çok ciddi olmayan Kaburga kırıkları yaklaşık olarak 6 veya 7 ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bu doğrultuda bol bol dinlenmek ve uzman doktor kontrolü altında gerekli ilaçları almak da iyileşme noktasında etkilidir.
Kaburga kırığı için düzenli olarak et suyu tüketmeniz durumunda hızlı bir şekilde iyileşme sağlandığını göreceksiniz. Et suyu besin değerleri bakımından çok zengindir. Bu şekilde kemiklerin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini ve kalsiyumu karşılar. Bu şekilde hızlı bir iyileşme görülür.
Kemik ağrılarının en büyük oluşma sebebi, hareketsizlik, yetersiz beslenme, obezite ve kemik kırıklıklarıdır. Kemik ağrısını hafifletmek için olabildiğince kalsiyum ve D vitamini oranı yüksek besinler tüketmek, kilo vermek, egzersiz yapmak ve kilo vermek gerekir.
Göğsün sağ tarafında oluşan ağrılar genellikle akciğer sorunları, reflü, hazımsızlık ve kaburga hasarları gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Sağ göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı hissi ise kaburga yaralanmaları ve mide hastalıklarında sıklıkla görülen bir şikayettir.
Sağ veya sol göğüste meydana gelen ağrılarda, Göğüs Hastalıkları bölümüne gitmek gerekecektir. Yine sürekli yaşanan sıkışma ve nefes darlığı durumunda, bu uzman doktora gidilmelidir. Kişinin kalp rahatsızlığı bulunuyorsa, göğüs doktoru yerine Kalp Cerrahisine başvurması gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri