Kaburga kırıkları akciğerde hasar yapmamışsa kemik uçlarının uçuca gelmesi ile hastanın durumuna göre en az 4 ila 6 haftada iyileşir. Ancak özellikle çok hareket eden, sigara içen ve sık öksüren kişilerde bu kırığın kaynaması gecikir.
Eğer meydana gelen kaburga kırığı çok ciddi seviyelerde değilse, kırığın boyutuna da bağlı olarak 6 ila 7 ay içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir.
Et suyu doğrudan kemiklerin hızlı bir şekilde kaynamasını sağlar. Bundan dolayı sadece kaburga kırıkları değil diğer bütün kemik kırıkları için de et suyu tüketimi önerilmektedir. Kaburga kırığı için düzenli olarak et suyu tüketmeniz durumunda hızlı bir şekilde iyileşme sağlandığını göreceksiniz.
Son zamanlarda yapılan zorlayıcı hareketler, spor aktiviteleri, göğüs bölgesine alınan darbeler gibi bir durumun varlığında hastalar, ağrının buna bağlı olarak gelişen kaburga veya kas ağrısı olduğunu kolaylıkla anlayabileceğinden birkaç gün içerisinde iyileşmesini bekleyebilir.
Sedye ile yaralılar taşınırken düz yolda yürürken ve ambulansa bindirilirken baş önde olacak şekilde taşınır. Ancak merdiven inerken veya çıkarken, hastanın başı daima yukarı tarafta olmalıdır. Hasta her durumda mutlaka gözlenmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Çok ciddi olmayan Kaburga kırıkları yaklaşık olarak 6 veya 7 ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bu doğrultuda bol bol dinlenmek ve uzman doktor kontrolü altında gerekli ilaçları almak da iyileşme noktasında etkilidir.
Sadece ve sadece hareketi kısıtlar. genellikle kaburgası kırık olan hastalara gece kırık kaburgasının üzerine yatarak uyuması önerilir. Ancak bu şekilde o bölgeye olan baskı kırık uçlarındaki hareketleri azaltır, hastanın ağrısını azaltır.
Kaburga ağrısı ne zaman tehlikelidir? Kaburga ağrısının şiddetli bir şekilde devam ettiği ve geçmediği durumlarla birlikte derin nefes alırken zorlanma meydana geliyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Hafif kaburga ağrılarında cilt üzerinden uygulanan lidokainli ağrı kesici jeller, bantlar veya cilt merhemleri kullanılır. İlaç tedavisi bir diğer başvurulan yöntemdir. Bu doğrultuda, non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) verilebilse de sıklıkla ağrının giderilmesinde yetersiz kalır.
Kostokondrit, etkilenen kaburganın ya da kıkırdak dokunun parmakla bastırılması ile şiddetlenen lokalize göğüs ağrısı yapar. Kostokondrit nedeni her zaman belirlenemese de, bu durum kolların aşırı kullanımı ile tetiklenebilir. Kostokondrit, çoğunlukla herhangi bir tedavi olmadan kendi kendine geçer.
Kırığın hızlı kaynaması için yeterli miktarda Oksijenin, alınan protein, vitamin ve minarellerin yeterlı ve hızlı kan dolaşımı ile kırık bölgesine ulaştırılması önemlidir. Bu amaçla kırık bölgesindeki ödem azaltılmalı, sigara mutlaka bırakılmalı veya içilen ortamda bulunulmamalıdır. Temiz hava önemlidir.
Paça çorbası kemiğe iyi gelir ama dikkat edilmelidir
Ayrıca onarım süreci olan kırıkların iyileşmesi için kemik dokunun önemli bir kısmını oluşturan kollajen adlı proteine vücudun ihtiyacı vardır. Günlük protein alımını sadece 10-20 gram arttırmanın bile kırık iyileşmesini hızlandırdığına dair çalışmalar bulunmaktadır.
Paça Çorbası Kemiklere İyi Gelir, Ancak Dikkat Edilmelidir: Sağlıklı bir iyileşme için dengeli beslenme önemlidir. Özellikle kalsiyum, D vitamini ve protein açısından zengin besinler tüketmek kemik sağlığı için faydalıdır.
Kaburga kırıkları akciğerde hasar yapmamışsa kemik uçlarının uçuca gelmesi ile hastanın durumuna göre en az 4 ila 6 haftada iyileşir. Ancak özellikle çok hareket eden, sigara içen ve sık öksüren kişilerde bu kırığın kaynaması gecikir.
Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir. Kırık kemikte oluşan bu yanma hissi, erken iyileşmenin bir işareti olan hücre üretiminin ve kas içindeki kanamanın değişmesinden kaynaklanmaktadır.
Bu aşamada kol kırıkları ve iyileşme süreci önemlidir. Kırığın durumuna göre iyileşme süreci 6 haftayı bulabilmektedir. Ancak bu durum kırığın şekline ve hekimin uyguladığı tedaviye göre değişebilmektedir. Kemiğin eski haline dönmesi ise aylarca sürmektedir.
Sol kaburga altında hissedilen ağrılar çoğu zaman kalın bağırsaktaki gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Sol kaburga altında kendisini gösteren ağrı kimi zaman akciğer, dalak, mide ve ya böbrek hastalıklarının da habercisi olabilmektedir. Sol kaburgada hissedilen birçok ağrı olabilmektedir.
DALAK NEDİR? Dalak, karnın sol üst tarafında ve kaburgaların altında yumruk büyüklüğünde bir organdır. Dalak, enfeksiyonla savaşan ve vücut sıvılarını dengede tutan lenfatik sistemin bir parçasıdır.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilirler. Bu nedenler; kas spazmı, kaburgada olan kırıklar, göğüste yaralanmalar, akciğer iltihabı olması, kemik hastalıkları, kaburgadaki kıkırdaklarda oluşan şişlik ya da iltihaplanmalar olarak sıralanabilir. Göğüs bölgesine alınan darbeler sonucunda da meydana gelebilir.
Göğüs kafesi, göğüs içi organları bir dereceye kadar korusa da kemik iskeletin kırılması ve içeriye doğru yer değiştirmesi ile akciğerler, kalp ve hayati olan büyük damarların yaralanması ile kısa sürede ölümler meydana gelmektedir. Göğüs yaralanmalarında sıklık en çok kaburga kırıkları olarak karşımıza çıkar.
Dinlenerek ağrı ve şişlik azalabilir. Ancak zedelenme sonrasında ağrı, şişlik ve sıcaklık artışı gibi durumlar yaşanırsa, eklemin zorlanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda bölge yüksek bir yerde tutularak buz uygulama işlemi yapılmalıdır. Eğer rahatsızlık geçmezse, en kısa sürede doktora gitmelisiniz.
Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Fakat ağrının yeri tam olarak bilinmemesi halinde Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir.
Kırık bulguları; ağrı, şişlik, fazladan hareket deformite şeklindedir. Deformite olmadığı durumlarda radyolojik olarak kemik görüntülenmeden kesin tanıdan kaçınılmalıdır. Bazı kırıklar oldukça ince bir hat çizer ve atlanabilir, bu durumda MRI veya tomografi gerekebilir.
Yaralı oturur vaziyette sevk edilir. Kaburga kemiği kırığı tespiti: 2 türlü tespit işlemi yapılır. A- Yaralıya derin nefes verdirerek kırık kaburganın 3üst ve 3 alt kaburgayı da kapsayacak şekilde göğüs üzerine ko- nan sargı sağlam taraf koltuk altına bağlanır.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri