Kaburga kırıklarının en kolay anlaşılma yöntemi ise o bölgedeki ağrıdır. Hasta gerçekten nefes alıp verirken zorluk çeker, çoğu zaman eliyle kırılan kaburgasına baskı yaparak hareketlerini azaltmaya çalışır. Bu şekilde göğüs kafesi açılıp kapandıkça kırık uçları hareket eder, birbirine sürtünür ağrı yapar.
Sadece dış etkenlerle değil ileri yaşlarda kemik erimesi olan hastalarda şiddetli öksürüğe bağlı olarak da kaburga kırığı oluşmaktadır. En önemli belirtisi kırık olan tarafta özellikle, nefes alıp vermekle gelişen şiddetli ağrıdır. Bazı kırıklarda kırık üzerine dokunulduğunda ağrı ve çıtırtı hissi alınabilir.
Genel olarak kaburga üzerinde meydana gelen sorunlar çatlak olarak ön plana çıkar. Ağrı yaratmasına rağmen kaburga çatlakları kaburga kırığı kadar ciddi bir durum teşkil etmez. Ancak kemik kırıkları akciğer ile beraber kan damarlarına ciddi anlamda zarar verebilmektedir.
Uzman doktorlar tarafından da kaburga kırığı yaşayan kişilere et suyu önerilmektedir. Kemiklerin hızlı bir şekilde kaynaması için istirahat da oldukça önemlidir. Hastanın bu dönemde fazla hareket etmemesi ve devamlı olarak istirahat etmesi önerilmektedir. Kaburga kırığı için istirahat doktorlar tarafından da önerilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bir kemik kırıldığında, olay esnasında bir çatırtı sesi duyabilirsiniz. Söz konusu kırığın gerçekleştiği bölgenin aniden ve şiddetli bir şekilde şişmeye başlamasıdır. Kırığın meydana geldiği bölge mor-kırmızı veya mavi-siyah olur ve morluklar oluşur. Bununla birlikte dokunmak zor ve acı veridir.
Kaburga ve omurga kırıkları en sık rastlanılan çoğu kez de hasta veya hekim tarafından fark edilemeyen kırıklardır. Üst üste tekrarlama olasılığı vardır. O vakit şiddetli ağrılar ve boy kısalması, kamburluk oluşumu gibi durumlarla kendini belli eder. Fakat genellikle hayati tehlike yoktur.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Enine yaralanmalarda sırtüstü yatırılır, dizler karına doğru çekilir. d)Omurga, kalça ve bacaktaki kırıklarda: Hasta sırtüstü yatırılır. e)Şok durumunda: Hasta şok pozisyonuna alınır. f)Komadaki hastalar, kusan hastalar, solunum yolu ile zehirlenenler, solunum zorluğu olanlar: Sabit Yan Yatış Pozisyonu'na alınır.
Kas spazmları ve darbelere bağlı olarak oluşan kaburga çürümeleri sonucunda gelişen ağrılarda soğuk kompres ve ağrı kesici ilaç uygulamaları sıklıkla tercih edilir.
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.
Çatlak kemik belirtileri:
Çatlak kemik ilk önce çok şişmez ancak daha sonra şişlik belli olmaya başlar, Çatlak olan yerde darbe izi oluşur, Ağrı başlayarak çatlak olan yerde uyuşma başlar. Çatlak kemiğin tedavisi kendi kendinize yapacağınız bir tedavi değildir.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Hafif kaburga ağrılarında cilt üzerinden uygulanan lidokainli ağrı kesici jeller, bantlar veya cilt merhemleri kullanılır. İlaç tedavisi bir diğer başvurulan yöntemdir. Bu doğrultuda, non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) verilebilse de sıklıkla ağrının giderilmesinde yetersiz kalır.
Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Fakat ağrının yeri tam olarak bilinmemesi halinde Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir.
Yaklaşık bir veya iki hafta sonra ağrı genellikle geçmektedir. Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Kaburga kırığı iyileşme süreci genellikle altı ila sekiz hafta sürer, ancak her bireyin iyileşme hızı farklı olabilir.
Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Kırığın oluşmasıyla birlikte ilk aşamalarda oluşan hasarın reaksiyonu ve iyileşme olaylarının artan kanlanması bölgede şişlik oluşturur. Ameliyatlı veya ameliyatsız tedavilerde şişlik iyileşmenin erken dönemlerinde görülebilen bir değişikliktir. Ancak şişlik kişinin hissettiği rahatsızlığı da arttırır.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Kırık ve Çıkık Nasıl Anlaşılır? Kırık bölgesinde şişlik, morluk ve etkilenen bölgeyi hareket ettirememe de kırığın belirtilerinden bazılarıdır. Çıkık semptomları, olaydan sonra bir süre sınırlı hareket açıklığı, bölgede ağrı ve hassasiyet ile ortaya çıkar.
Göğüs kafesi, göğüs içi organları bir dereceye kadar korusa da kemik iskeletin kırılması ve içeriye doğru yer değiştirmesi ile akciğerler, kalp ve hayati olan büyük damarların yaralanması ile kısa sürede ölümler meydana gelmektedir. Göğüs yaralanmalarında sıklık en çok kaburga kırıkları olarak karşımıza çıkar.
Sol kaburga altında hissedilen ağrılar çoğu zaman kalın bağırsaktaki gaz sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Sol kaburga altında kendisini gösteren ağrı kimi zaman akciğer, dalak, mide ve ya böbrek hastalıklarının da habercisi olabilmektedir. Sol kaburgada hissedilen birçok ağrı olabilmektedir.
Özellikle orta yaştan itibaren kaburga kemikleri öksürürken kırılabilir veya çatlayabilir. En çok göğüs kafesinin alt kaburgalarının yandaki kenarları etkilenir. Kaburga kemiği kırıldığında çok ağrı yapar, üzerine yatılmaz, nefes alıp vermek sorun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri