e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
e-Devlet üzerinden imar durum bilgisi sorgulama ekranı için e-Devletin arama kutusuna imar durumu öğrenilmek istenen şehrin ismi girilerek adres veya ada/parsel bilgileriyle imar durum bilgisi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
E imar parsel sorgulama için online işlemler https://parselsorgu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden hızlı şekilde tamamlanmaktadır. Parsel sorgulama işlemleri üstelik tapu kadastronun online sitesi üzerinden de hızla gerçekleşmektedir.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Bu bilgiler doğrultusunda gayrimenkul hukukuna göre tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olabilmektedir. Tarım arazilerinin imara açılabilmesi için ise öncelikle tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
Belediyeden aldığınız bilgiler içerisinde imar durumu bulunur. Satın almayı düşündüğünüz arsanın imar durumunu öğrenmek için belediyeye bir dilekçe vermeniz gerekir. Dilekçenizi verdikten sonra arsanızın imar durumunu öğrenebilirsiniz.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
İmar Planları
Ayrıca büyükşehir belediyeleri ilçe belediyelerin uygulama imar planlarını denetleme yetkisine sahip olmaktadır. 6360 Sayılı Kanun ise büyükşehir belediyelerinin sınırlarını büyütmüştür.
Yapı izni verme yetkisi, imar sınırları içerisinde ilgili belediyeye, imar sınırları dışında ise valiliğe aittir.
İmar durumu, imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini belirten belgeye verilen isimdir. İmar durumunda imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini gösterir.
TAKBİS üzerinden tapu parsel sorgulama yapmak için kimlik ve şifre istenmiyor. Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin.
Arsanın imar durumu için resmi belge başvurusundan sonra bir iş günü içerisinde belge çıkar. İmar durum belgesi alınan bir arsa üzerinde artık yapı projesi oluşturulmaya başlanabilir.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Gayrimenkul sektöründe ada, kamuya ait doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir.
E-Devlet uygulaması içinde yer alan arsa sorgulama sistemine, evinizden ya da iş yerinizden internet kullanarak giriş yapıp, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün sunduğu arsa verilerine ulaşmak mümkün oluyor.
Örneğin uygulama imar planları 1/1.000 ölçekli olarak hazırlanır. Buradaki 1/1000 ifadesi, imar planı üzerindeki 1 cm'nin, gerçek hayatta kaç cm gösterdiğini ifade eder. 1/1000 ölçekte imar planı üzerindeki 1 cm, gerçekte 1000 cm, yani 10 metreyi gösterir.
Belediye tarafından parsellenen, yani imara açılan araziye arsa adı verilir. İmarsız bir arazinin imara açılması, yatırımcının değil belediyenin ve belediye sınırı dışındaki bölgelerde valiliklerin elindedir. Bir arazinin değerini belirleyen unsur, imara açık olup olmadığıdır.
Bu oran parselin %35 inden fazla olamaz.
Söz konusu araziler için gerekli olan tarım dışı amaçlı kullanım izinleri alındıktan sonra 2 yıl içinde imar planları hazırlanarak ilgili kurum tarafından onaylanır ve böylece tarlaya imarın izin süreci tamamlanır.
Bu tarla üzerine prefabrik yapı yapılabilirdi ancak kurallara bakıldığında ne yazık ki 5000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak söz konusu olmuyor. Yani bir tarlaya ev inşa etmek istiyorsanız tarlanın 5 bin metrekareden daha fazla olması gerekiyor.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri