Araçlarda birden fazla noktada güçleri 10 ile 30 Amper arasında değişen onlarca sigorta bulunuyor ve renklerinden amper değerleri anlaşılabiliyor. Mavi sigortalar 15 amper, sarı olanlar 20 amper, yeşil renktekiler ise 30 amper değerinde oluyor.
Uygulamada kullanılan otomatik sigortalar B (L) ve C (G) tipi olmak üzere iki tipte imal edilir. Bu otomatik sigortalar 6, 10, 16, 20, 25, 35, 40, 45, 50 amperlik değerlerde üretilmektedir.
40 Amper sigorta, orta büyüklükteki ev aletleri, ısıtıcılar ve motorlar gibi orta güçteki elektrikli cihazlarda kullanılır.
32 amper sigortalar, genellikle büyük ev aletleri, endüstriyel cihazlar ve güç devreleri gibi orta ve büyük ölçekli yüklerin korunmasında kullanılır. Sigorta neden erime yapar? Sigorta, aşırı akım veya aşırı yüklenme durumunda ısınır ve içindeki eriyen bağlantılar sayesinde devreyi keser.
Sigorta Üzerindeki Harflerin Anlamı
Otomatlar üzerinde B25 ve C20 gibi harf ve rakamlar görürseniz bu sigortanın 25 amperlik B serisi, 20 amperlik C serisi olduğu anlamına gelir.
İlgili 32 soru bulundu
Elektrik sigortalarının amper değerleri neden önemli? Evimizde kullanılan bütün cihazlar elektrik projemizde kayıtlıdır. Örneğin bir çamaşır makinesi yaklaşık olarak 2500 watt güç harcarken ve C-16A tipi bir sigortaya ihtiyaç duyarken 5 tane lambanın beslendiği bir aydınlatma linyesi için B-10A bir sigorta yeterlidir.
Örnek olarak B tipi 16A bir otomatik sigorta 48A ila 80A arasındaki bir aşırı akımda gecikmesiz olarak açarken, C tipi 16A otomatik sigorta 80A ila 160A arasında, D tipi 16A otomatik sigorta ise 160A ila 320A arasındaki bir akım değerinde gecikmesiz olarak devreyi açarlar.
25 Amper sigorta, elektrik devrelerinde aşırı akımı engelleyerek cihazları ve devreleri korumak için kullanılır.
Siemens B32 32 Amper Otomat Sigorta.
Siemens C 40 Amper Monofaze Otomat Sigorta
Elektrik sisteminin çekebileceği normal akım değerinin üstünde bir akım çekermesi işletme açısından oldukça tehlikeli bir durum arz etmektedir. Bu gibi durumlarda elektrik devresini kendiliğinden açan siemens c 40 amper otomat sigorta kullanılır.
25 Amperlik sigorta bağlanması tehlikelidir.Yeni yapılan binalarda buzdolabı,fırın, buşalık ve çamaşır makinesi için ayrı sigorta şart koşuluyor.Her biri 16 Amper olmak zorunda. Daha fazla akım çeken cihazlarda direkt bağlantı yapılıyor yani priz kullanılmıyor.
Aracın tesisatı, kabloları 15 Ampere göre ayarlanmıştır, daha yüksek sigorta takarsanız zayıf bağlantı yerleri erir, ısınır, yanar. Kesinlikle belirtilen değerden daha yüksek değerde sigorta kullanmayın.
B tipi sigortalar, rezistif yüklerin ağırlıklı bulunduğu ev ve işyerlerinde, aydınlatma, priz, ısıtıcılar, PLC devrelerinde kullanılır.
Tek fazlı sistemlerde kullanılır.50 ampere kadar sistemdeki akım geçişini sağlar.50 amperin üzerindeki bir akım değeri ile karşılaşırsa içindeki manyetik anahtar devreye girerek sisteme olan akım akışını keser.Böylece sistemi korumaya almış olur.
1- Doğalgaz kurumlarından alınan gaz açım belgesi hazır olmalıdır. 2- Şofben elektrik kablosunun 2 Amperlik sigortaya bağlantısının yapılmış olması gerekmektedir.
Ev tipi split klimaların kablo çapı 3×2,5 mm2 fakat sigorta amper değerleri farklıdır. 9.000 ve 12.000 BTU cihaz için 16 amper gecikmesiz sigorta , 18.000 BTU için 20 Amper gecikmesiz sigorta , 24.000 BTU için 25 Amper gecikmesiz sigorta gerekmektedir.
Kombiler için 2-6 Amper arası sigorta bağlanması yeterlidir.
1A Direnç Tip Sigortadır. Bir elektrik sigortası, alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan cihazları ve bu cihazlara mahsus iletkenleri, aşırı akımlardan koruyarak devreleri ve cihazı hasardan kurtaran açma elemanlarına denir.
Aydınlatma, priz ve kumanda devrelerinde kullanımı yaygındır.
Siemens b 20 amper otomat sigorta,evlerimizdeki elektrik tesisatlarının şebekeden çektiği akımdan dolayı çıkan problemleri ortadan kaldırmak için kullanılır.Evinizdeki elektrik tesisatına bağlı olan bu otomat sigortanın öncelikli olarak görevi elektrik akımını kontrol altında tutmaktır.
Siemens B20 Monofaze 1×20 Amper Otomat Sigorta.
Siemens b 16 amper otomat sigorta 1 faz girişi ve 16 amper akım gücüne sahiptir. Bu otamat sigorta ortalama bir akım gücüne sahip olup hemen hemen her alanda kullanımda faaliyet gösterebilir.
1000 W güç çeken cihaza 25 Amper sigorta bağlanmaz.
Elektrik Sigortalarının Çeşitleri
Sigortaları, giriş besleme voltaj türüne göre iki ana kategoriye ayrılabiliriz. Bunlar DC Sigorta ve AC sigortalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri