8 ay civarındaki bebeğinizi hurmayla tanıştırabilirsiniz. Rafine şeker yerine bebek ve çocuklarınızın yiyeceklerini tatlandırmak için kullanabileceğiniz çok faydalı bir doğal tatlandırıcı görevi gören hurma meyvesi aynı zamanda yüksek lif oranıyla kabızlık çeken minikler için de harika bir besin.
Hamilelikte Hurma Ne Zaman Yenir? Riskli hamilelik yaşayan bireyle hurma tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Düşük riski yaşamayan hamileler hamileliğin ilk haftalarından itibaren hurma tüketebilir. Anne adayları 38. haftayı doldurduktan sonra günde 5-6 hurma tüketerek daha kolay doğum süreci yaşayabilir.
Bebekler Ne Zaman Hurma Yiyebilir? 8 aylık bir bebek için hurma, katı gıdalara geçiş yaparken tanıştırılabilecek sağlıklı bir seçenektir. Bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü veya formülle beslenmesi önerilirken, altıncı aydan sonra katı gıdaların eklenmesi önerilir.
Riskli hamileliklerde (riskli dönem ilk 3 ay olabileceği gibi, hamilelik boyunca da olabilir) doktorlarına danışarak yemelidirler. Anne adayları, 38. haftadan sonra başlayarak günde 5-6 hurma tüketerek, daha kolay bir doğum yapabilirler.
Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, doğumdan 4 hafta öncesinde günlük 6 adet tüketilen hurmanın hamilelikte hurma tüketmeyenlere göre çok daha kolay doğum yaptığı tespit edilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Hurmanın sağladığı faydalar arasında en çok bilinenleri ise yüksek besin değeri, normal doğumu kolaylaştırması ve antioksidan etkisi olarak sıralanabilir.
En meşhur doğuma yardımcı besin hurmadır. İçerisinde yer alan oksitosin hormonu sayesinde doğum eylemine yardımcı olur. Elma, ananas, kurumuş meyveler, ahududu çayı ve daha birçok besin doğumu kolaylaştırır. Bu besinleri tüketirken etkilerine inanarak tüketilmesi daha etkili olmalarını sağlar.
İçerisindeki lifin sindirimi uzun sürer, bu da tok kalmanıza ve gece yarısı acıkmanızı engellemeye yardımcı olur. Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir.
Aksine bebeğin gelişimi açısından faydaları vardır. Lohusalar için hurma kullanımı, anne sütünün oluşması açısından mutlaka tavsiye edilmektedir. Bebeğinizi ise 8 ay ve sonrasındaki dönemlerde hurma özü ile tanıştırabilirsiniz.
Hurmalı Bebek Kahvaltısı (8+ Ay)
Hurma ve gün kurusunu önceden haşlanır, çatalla ezilir. Muz çatalla ezilir. Aşçı Anne Bebe Bisküvisi kıvam vereceğiniz sıvıyla çatalla ezilir ve tüm malzemeler birbirine karıştırılır. Afiyet olsun kuzulara.
Bazı kişilerde hurma alerjisi ortaya çıkabilir ve buna ek olarak sülfit adı verilen bileşikler bazı hassas kişilerde alerjik semptomlara neden olabilmektedir. Hurma alerjisi belirtileri ağız ve dilde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı olabilmektedir.
Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir. Bakla, patlıcan gibi besinleri 2 yaşına kadar, domates, bal gibi besinleri bir yaşına kadar tüketmemesi gerekir.
Sorulan bir diğer soru ise hurma yemenin erken doğuma sebep olup olmayacağı sorusudur. Hurmanın içinde bulunan oksitosin maddesi, rahim kaslarını çalıştırıp gevşettiği için gebeliğin ilk haftalarında düşük riski sebebiyle kısıtlı olarak önerilir.
Hamilelik dönemimde hurma tüketmek aşırıya kaçmadığı müddetçe zararlı değildir. Ayrıca yaz aylarında tüketmemek konusunda bilinçli olmak gerekmektedir. Hurmanın genel besin değerleri, annenin ve bebeğin ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri sağlayabilir.
Omega 3 yönünden zengin olan ceviz, ek olarak fetüsün gelişimini destekleyen bakır içerir. Hamilelik döneminde günde ortalama 3-4 adet bütün ceviz tüketilebilir.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Hurmanın düzenli tüketimi, kansızlık riskini de düşürür. İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Bu sayede kansızlık riskini düşürür ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırır.
Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dolayısıyla lezzetine kapılıp aşırıya kaçmamak, faydalarından yararlanabilmek adına önemli.
Patates, havuç, kabak, balkabağı gibi sebzeler; elma, armut, muz, avokado, kayısı gibi sebzeler ilk başlanabilecek besinlerdendir. Yavaş yavaş arkasından pirinç, irmik gibi tahıllar ve yumurta sarısı da beslenme listesine eklenebilir. Ek gıda tadımlarını gündüz saatlerinde, ara öğün gibi yapmayı tercih edin.
Çocuğa Yedirilecek İlk Gıda (Tahnik):
Kuru üzüm ve şeker gibi tatlılarla yapılabilirse de kuru hurma ile yapmak müstehaptır, daha faziletlidir.
Hurma pekmezinin bebeklere verilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat belirli bir gelişim düzeyi gösteren bebeklere verilmesi gereklidir. Bazı uzmanlara göre bebek 6. ayını tamamladıktan sonra pekmez verilmesinde herhangi bir sakınca görülmemiştir.
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketimi de zararsızdır.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri