Cennetin 8, cehennemin 7 kapısı vardır. Rabbimiz önce cehennemi tanıtıyor. Zalimler için (günahkarlar için) cehennemde etrafı duvarlarla çevrilmiş azap var. Susuzluktan sızlanıp su isterlerse içildiğinde katran gibi yüzleri kavuran su var.
İmanın şartlarından biri de ahirete imandır. Her Müslüman, Allah'a, Kuran'ı Kerim'e ve peygamberlere iman ettiği gibi, öldükten sonra dirilmeye ve ahirete de iman eder. Toplam 7 aşamadan oluşan ahiret, cennet, cehennem ve Araf olarak üçe ayrılır.
“Daru's-Selam”, “Dahru'l-Celal”, “Cennetu'l-Mava”, “Cennetu'l-Huld”, “Cennetu'l-Adn”, “Cennetu'l-Firdevs”, “Cennetu'n-Naim”[1] rivayet ve tefsir kitaplarında zikredilen yedi cennetin ismidir.
Cehennem, azabı en hafif, hâviye ise en şiddetli olanıdır. İkisi arasında kalan tabakalar, cehennemin isimleri sayılırken söz konusu edilen tabakalar olup yukarıdan aşağıya doğru şunlardır: Lezâ, hutame, saîr, sakar, cahîm.
İlgili 26 soru bulundu
Münafıkların cehennemin en aşağı tabakasında olacağı (en-Nisâ, 4/145) bildirilmiştir. Sünnî âlimler, azabı en hafif olan birinci tabakada günahkâr müminlerin bir süre kaldıktan sonra buradan çıkarılacağını, yedinci tabakada ise münafıkların azap göreceğini kabul ederler.
Evet Gayya çukuruna talip olan; inkârcı, ibadetsiz, çilesiz, saygısız, vefasız, ecdadının imanına hakaret eden, nefislerinin kibir şehvetine kapılmış bir nesil geldi. Onlar Kur'an'ın her ayetini kendilerine göre oluşturdukları bir anlayışla tefsir ettiler. Hz. Muhammed'den (s.a.v.) hiç haz almadılar.
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
“Resulullah (asm): “Cennete en son giren kişi Cehennemden çıkarken bazen yürür, bazen düşer. Cehennemden kurtulduğu vakit döner ve: “Beni senden kurtaran Allah'ın şanı ne yücedir” der. Allah bana öncekilere ve sonrakilere yapmadığı ihsanı yapmıştır, der. Ona bir ağaç gösterilir.
Kelime, Hz. Peygamber'e nisbet edilen ve cennetten söz eden çeşitli hadislerde de geçmektedir. Bu hadislerde belirtildiğine göre firdevs cennetin ortası, en yüksek ve en değerli bölgesi olup arşın altındadır.
Hz. Peygamber s.a.v şöyle buyurdu: "Cennet şu dört kimseye aşıktır;Ramazan orucunu tutanlara,Diline sahip çıkanlara,Kur'an okuyanlara Komşusuna ikramda bulunanlara."
Bunlar, Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur. Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır.
-Cennetin en büyük nimeti Allah'ın görülmesidir. Ve Ebedi Huzur ve Mutluluk Ortamının Kazanılmasıdır.
Dante'nin İlahi Komedya'sında cehennemin kapısında "Ey buradan içeri girenler, her türlü ümidi geride bırakın" yazar ("Lasciate ogni speranza voi ch'entrate"). Cehennem ümidin olmadığı yerdir. Hiçbir ümidin kalmaması, hayatta cehennemi yaşamaya denktir.
Bu kattaki cehennem ehli, azap eden taşlar üzerine oturur ve onların beyinleri sıcaklığın şiddetinden kaynar. 2. İkinci kat “Lazi” dir. Bu derecedeki ateşin sıcaklığı el, ayak ve baş derisini yok eder.
Kur'an'da Cennet Ve Cehennemin Yaratılmışlığı:
Bu ayetlerden hareketle cennet ve cehennemin şu anda yaratılmış olduğuna hükmedebiliriz. Ehl-i sünnet bilginleri de cennet ve cehennemin şu anda yaratılmış ol- duğunda ittifak etmiştir.
Cennete Giren İlk İnsan, (Hz. İdris Peygamber ve Azrail'in (as) Kıssası - YouTube.
"Allah'ın yaratıklarından cennete ilk girecek kimse fakirlerdir." (Kenz'ul-Ummal, 16636). "Cennete ilk girecek olan kimse şehid ve Rabbine en iyi ibadette bulunan kuldur." (Tenbih'ul-Havatir, 1/57). Resûlullah (s.a.a.), Hz. Ali'ye (a.s.), "Cennete giren ilk dört kişi Benim, sensin, Hasan ve Hüseyin'dir" buyurdu.
Özetlersek; cennetin sekiz kapısı vardır: Salat, Cihad, Reyyan, Sadaka (Zekât), Hac, Af, Eymen (Sağ, mübarek) ve Zikir-İlim kapısı. Demek ki, ehl-i ilim, İLİM kapısından girecektir.
Cennetin 8 Kapısının İsimleri ve Anlamları - Alişan ile Hayata Gülümse 165.
Cennet kelimesinin Mu'cemu'l-Müfehres'e bakıldığında türevleri ile birlikte 147 ayette zikredildiği görülecektir.
İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
Cehennemin bekçisi Mâlik
Bu ilişki cehennem bekçisi Mâlik açısından düşünüldüğünde daha açıktır. Buna göre Molek'e çocukların kurban olarak sunulduğu Hinnom Vadisi (Uzun şekli: Ge ben Hinnom, kısa şekli: Ge Hinnom) cehenneme, Molek ise Malik'e dönüşmüştür.
Gayya kelimesi “yanlış inançları benimsemek, azıp sapmak” anlamlarına gelmektedir. Tefsir ile uğraşana bazı İslam alimleri ise cehennemde bulunan cehennem kuyularından, vadilerinden ya da nehirlerinden birinin adı olduğunu düşünmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri