Genel olarak cinsin 64 alt taksonu vardır; bunlardan üçü iyi bilinmektedir ve görünüşte en iyi bilinen çeşidin meyve rengine göre adlandırılmıştır: beyaz, kırmızı ve karadut (sırasıyla Beyaz dut, Mor dut ve Kara dut), çok sayıda çeşit ve bazı taksonlar halen kontrol edilmemiştir ve taksonomik incelemeyi beklemektedir.
Dut üretiminin en yoğun olduğu iller; Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve Kahramanmaraş olarak sıralanmıştır. Dutun tüm dünyada ve ülkemizde birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Dutun meyvesi dışında farklı kısımları da değişik şekillerde değerlendirilebilmektedir.
Tüplü aşılı Dut fidanlarını yılın 12 ayı dikebilirsiniz. Erkek dut ağacı meyve vermez. Genellikle ipek böceği yetiştiriciliğinde ve peyzaj süslemelerinde kullanılır.
Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Dut bitkisi, ılıman iklimden subtropik iklime değişen farklı ekolojik şartlarda iyi gelişir. Optimum sıcaklık isteği 24–28 °C'dir. Diğer birçok bitkide olduğu gibi hava sıcaklığı 5– 36°C arası gelişimlerini düzenli şekilde devam ettirir.
Dikilen Dut Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen yabani dut anaçlı bir dut fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'de meyvesinden en çok fayda sağlayan dut türleri; kırmızı dut, beyaz dut ve karaduttur.
Dut fidanlarında fidan dikimi yapıldıktan sonra 1 sene içerisinde ürün almaya başlarsınız.
Kesim yerlerinde şiddetli kanama yaptığından sert budamalardan kaçınılmalıdır Dut bitkisi diğer meyve türlerine göre kurağa karşı daha dayanıklı olsa da başarılı bir yetiştiricilik için sulanmalıdır. Su yetersizliğinde meyve dökümleri görülür. Genellikle 7-10 günde bir sulanması yeterli olur.
Dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri güneş ışığıdır. Dut ağaçları tam güneş alan veya hafif gölge alanlarda en iyi şekilde büyürler. Tohumdan veya fidan olarak dikme seçeneğiniz vardır; ancak fidanlar daha hızlı sonuç verir ve sağlıklı, hastalıksız fidanlar tercih edilmelidir.
Dut ağacı nemli toprağı ve ılıman iklimi seven bir ağaç türüdür. Bundan dolayı dut ağacını yetiştirmek için öncelikle iyi bir toprak seçimi yapmak durumundasınız. Yetiştirilirken nemli bir toprak tercih edilmemesi durumunda dut ağacı meyve vermez.
Merhabalar aşılanmamış portakal,dut,elma,kayısı,şeftali,kiraz gibi ağaçlar aşılanmassa bayağı büyüyünce meyve verebilirlermi. Versede meyvasi ya cok kücük sekilsiz yada cok eksi lezzetsiz olur, meyva agaclari icin asilama sarttir.
Kış mevsimi dut ağaçlarını budamak için en uygun olan zaman olmaktadır. Bu ağaçtan alınan verimin fazla olması için budama işinin doğru yapılması gerekmektedir. Dut ağaçları budanırken sert kesimlerin yapılmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Böylece obur sürgün oluşumunun önüne geçilmesi mümkün olmaktadır.
Aşılanma işlemi yapılmış ve açık köklü dut fidanları genel olarak sonbaharın sonlarına doğru dikilmesine başlanır. Dut fidanı dikme işlemine başlanacak olan ay ise genel olarak kasım ayının ortalarına doğrudur. Bu dikim işleminin geçerli olduğu süre ise Kasım ile Nisan ayının sonlarına kadar devam etmektedir.
Beyaz dut kurusu, siyah duta oranla daha fazla tüketilir. Bütün dut çeşitlerindeki gibi beyaz dutun da sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, sindirim sistemi ve cilt sağlığına iyi gelir.
Vatanı Çin'dir. 15 m'ye kadar boylanır. Gövde silindirik, dik ve kalın; kabuk çatlaklı ve gri-kahve renklidir. Yaprakları saplı, iki sıra üzerine dizilmiş, tabanı yuvarlak veya kalp şeklinde, üst yüzü koyu, alt yüzü ise daha açık yeşil renklidir.
Ağaç kültü içerisinde kutsallık atfedilen ağaçlardan biri de dut ağacıdır. Evin ruhu olarak ad- landırılan dut ağacı, evin huzurunun, istikbalinin ve bereketinin de sembolüdür.
Dut 1500 m yüksekliğe kadar yetişebilir. Hatta Japonya'da yetiştiricilik 1735 m yüksekliğe çıkabilmektedir. Fakat dutların yetişmesi için ideal olan yükseklik 700 m civarıdır (Anonim, 1984).
Genellikle klasik anaçlı olup, 15-20 metre boylanan dut fidanı gelişimi için fidanlar arası 6 metre, sıra arası 6 metre şeklinde dikim yapılmaktadır.
Dut ağacı çeşit ve iklimine göre meyve verme yılı değişmektedir. Dut ağacı 1-2 yıl içerisin de meyve vermeye başlar. Tam verim 5 yıldan itibarendir.
Dut, sıcak iklimleri seven bir bitkidir. Sıcağı sevdiği için bol güneş alan bölgelerde daha fazla yetiştiriciliği yapılır. Dut ağacı, diğer bitkilerde olduğu gibi çok seçici değildir.
► İç Anadolu'da sıcaklık —20° den aşağı düşerse asmalar, -20 °C veya - 25° den aşağı düşerse dutlar, ► Doğu Anadolu'da sıcaklık —30°C den aşağı düşerse elma, armut cevizler zarar görür.
Dut ağacı 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlar tam verim yılı 5 yaşında oturmaya başlar ağaç başı 30-50 kg meyve verir.
1 ) Bebeğin anne karnında ters durması
Yani bebeğin doğum kanalında kafasının yukarıda ayaklarının ise aşağıda olması durumudur. Hamileliklerin yaklaşık %3 civarında bu gibi durumlara rastlanmaktadır.
Anavatanı:İran Tanımı:Yapraklarını döken,sarkık dallı ağaçcık formunda bir dut cinsidir. Kullanım yeri:Park ve bahçe düzenlemelerinde süs bitkisi olarak kullanılır.Işık isteği:Bol ışıklı yerleri sever.Toprak isteği:Kireçli toprakları sever.Su isteği:Bol su ister.
-Dut fideleri dikimden bir sene sonra hızlı büyümeye başlar. Uygun ortamlarda on beş metreye kadar boylanabilmektedir. -Dut ağaçları; çelik, aşı ve tohumla üretilmektedir. -Dut ağaçları yaz mevsiminde çabuk hastalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri