Kehribar dediğimizde 2 tür kehribar vardır; 1: damla kehribar 2: sıkma kehribar.
En iyi damla kehribar, tek parça kayadan elde edilen ve tercihen başta Litvanya olmak üzere Baltık bölgesinden çıkarılan kehribardır. Bunun nedeni ise bu bölgenin tarihinin kehribar çıkarılan diğer bölgelere göre daha eski olmasıdır.
En değerli ve kaliteli kehribar ise genel itibariyle Baltık bölgesinden çıkarılan kehribardır. Ancak kehribarın değeri çıkarıldığı bölgeyle birlikte renginin özel olması, hayvansal veya bitkisel fosilli olup olmaması gibi birçok faktöre göre değişmektedir.
Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir.
Yapısında sıkça bulunabilen succinic asidin formülü ise COOH(H2)2COOH15 şeklindedir. Turuncu, sarı, kırmızı, kahverengi, konyak rengi, bal rengi, altın rengi, kemik rengi, siyah, renksiz, mavi ve yeşil renklerde bulunabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bal rengi doğada en çok bulunan kehribarlardandır. “Bal” ve “Altın” rengi olarak bilinir. Birçok kehribar kolye ve bileklik modellerinde kullanılır. Bal renginin tonları koyudan açığa, bulanıktan berrağa kadar çok farklı hallerde bulunur.
Halk arasında bilinen en iyi Kehribar Rusya'nın Kaliningrad kehribarı diye bilinir fakat aynı kalitede kehribarlar da Ukrayna ve litvanyadan çıkarılmaktadır. Bu bölgelerin kehribar rengi sarıdır.
Kehribarı diğer taşlardan ayırabilmek için en etkili yöntem tuzlu su ile test yöntemidir. Bu yöntemde bir çay bardağına atacağınız 6-7 çay kaşığı tuzu karıştırmanız ve tamamen eridikten sonra kehribar taşını suyun içine atmanız yeterli olacaktır. Kehribar gerçekse taneler su yüzünde yüzecek, sahte ise dibe batacaktır.
Zar kehribar diğer türlerden farklı olarak farklı üretim aşamalarından geçer. Genellikle sarı ve turuncu renklerde üretilir. Parlaklık, yumuşak olması ve kadifemsi dokusu ile diğer türlerden ayrılırken bu özellikleri ile diğer türlerden ayırt edebilirsiniz.
Fakat piyasada çok fazla sıkma kehribar çeşidi bulunduğundan dolayı, orijinal sıkma kehribar dışında birçok sahte sıkma kehribar da satılmaktadır. Sıkma kehribarın orijinal olup olmadığı bir aseton yardımıyla kolayca anlaşılabilir. Ayrıca sıkma kehribar tesbihin iç kısımlarında küçük hava kabarcığı bulunmamalıdır.
Kehribar Kolye ve Kehribar Bilekleriniz kesinlikle gerçek, test edilmiş Baltık Kehribar taşı olmasına çok dikkat ediniz. Baltık kehribar taşı süksinik asit olarak en yüksek orana sahip kehribardır. Kehribar kolye ve kehribar bileklik gibi takıların mutlaka %100 gerçek baltık kehribarından yapılması gerekmektedir.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Bu nedenle çeşitli fıkıh kitaplarında yer alan bilgiler göre bu değerli taşın faydalarından insanların yararlanmasında hiçbir sakınca görülmemiştir. Öyle ki şifayı veren Allah olduğuna göre buna vesile olan ister taş olsun ister başka nesne bunda bir sakınca yoktur.
Gerçek Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır? Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Kehribar taşları, düzenli bakım gerektirir. Kehribar takılarının birkaç haftada bir, toprağa gömülerek temizlenmesi önerilir. Toprağa gömülen kehribar taşları, topraktaki mineraller sayesinde temizlenir ve enerjileri yenilenir.
Turuncu ve bal köpüğü renklerinin hakim olduğu zar kehribar tesbih çeşitleri yapımında kimyasal maddeler nedeni ile zaman içerisinde renk değiştirmektedir.
Ateş kehribarı ise doğal kehribar değildir. Kehribar taşına benzerliği rengi ve parlaklığıdır. Ateş kehribar, kehribar taşı gibi çam ağaçları reçinesinden oluşmaz ve toprak altından çıkarılmaz. Günümüzde son derece popüler olan bu kehribarın malzemesi usta kişilerin ellerinde takı ve aksesuar halini alır.
En değerli kehribar türleri arasında gösterilen ateş kehribarlar, reçine fosillerinin usta ellerde işlenmesiyle birçok takı çeşidine dönüşmektedir.
Sıkma Kehribar Nedir
Sıkma Kehribar kimyasal yollar ile üretilen, orijinal kehribar olmayan ve yapısında fenol adı verilen bir malzeme bulunan ürünlerdir. Sıkma kehribarı diğer tesbihlerden ayıran en önemli özelliği çok fazla farklı renklerde üretilebiliyor olmasıdır. Bu renk üretim aşamasında verilmektedir.
Baltık Denizi'den çıkarılan kehribar, yüzyıllardır süs eşyası tasarımlarında kullanılır. Dünyadaki kehribar yataklarının yaklaşık %90'ı Rusya sınırları içinde yer alır. Rusya dışında Ukrayna, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Romanya gibi ülkelerde de zengin kehribar rezervleri bulunur.
Kehribarın gerçek olup olmadığını anlamanın yolu, kehribarı yakmaktan geçmez. Şimdi soru cevapla konuyu toparlayıp son noktayı koyalım; Soru: Kehribar Yanar mı? Cevap: Evet kehribar ateşle temas etmesi halinde yanar.
Kehribar Bileklik Hangi Kola Takılır? Orijinal kehribar taşı kullanılarak yapılan bileklikler süs amacıyla her iki kola da takılabilmekle birlikte, sağlığa katkı sağlamak adına sol kola takılmalıdır.
tesbih pazarında 10 bin dolara satılıyor.
Bu mavi kehribar özelliği volkanik küllerin olduğu bölgelerden çıkmasıdır, Siyah zemine konulduğunda mavi rengi gözle görmek mümkündür.. Dünya genelinde en kıymetli damla olarak gereçer ve ismi "blue amber" diye bilinir.
Türkiye'de ise az da olsa Bayburt, Erzurum, Erzincan gibi bölgelerde kehribar bulunuyor. Hatta yıllarca Bayburt'ta yerel halk buldukları kehribarı kömür ve çıra diyerek yakmışlardır. Kehribarlar deniz kıyılarında, akarsularda, bataklık ve alüvyonlar arasında toplanmışlardır. Özel sondajlarla parça parça çıkarılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri