Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
Koçluk Temelde Değişim Yönetimidir.
insanların kendilerini çok farklı alanlarda fark etmelerini sağlayan, yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını destekleyen profesyonel bir yol arkadaşlığıdır.
Bireysel koçluk çalışmalarında kişinin mevcut kapasitesini fark etmesi, kendi vizyonunu oluşturması, hedeflerine ulaşması, kendisini sınırlayan durum ve koşulları değiştirmek üzere adım atması ve öz değerlerini yaşaması amaçlanır.
İlgili 22 soru bulundu
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
kimler koçluk alabilir? Hayatının bir veya birçok alanında netleşme, karalılık, farkındalık, performans, değişim ve gelişim isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.
Pek çok koçluk alanı var. Ülkemizde en çok bilinen koçluk alanları; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ilişkiler koçluğu, kariyer koçluğu, kurum ve yönetici koçluğu, satış koçluğu, performans koçluğu, aile koçluğu, takım koçluğu.
Koçluk, bireyin istediği hedeflere ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan, koç ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir. Bu süreçte, doğru sorularla kişilere farkındalık yaratarak, hedef ve olasılıklara odaklanan bir öğrenme süreci gerçekleşir.
Koçluk, potansiyel sorunları belirleyip bunları düzelterek gelecekteki sonuçları iyileştirmeyi amaçlar. Diğer taraftan mentorluk, performansı artırmak için becerilerinizi ve bilginizi paylaşmayı içerir. Son olarak, koçluk resmi eğitim gerektirirken mentorluk resmi eğitim gerektirmez.
ICF Ünvanı, dünyaca tanınmış tek profesyonel koçluk sertifikasıdır. Bir ICF Ünvanına sahip koçlar, bilgilerini, becerilerini ve yüksek etik ve profesyonel standartlara bağlılıklarını gösterir. ICF akredite bir koçluk eğitim programı, ICF Ünvanı için gereken eğitim koşullarını dikkate almaktadır.
Koçluk becerileri, genellikle liderlik veya yöneticilik rollerinde bulunan bireylerin başkalarını kişisel ve mesleki gelişimleri için yönlendirmelerini, desteklemelerini ve güçlendirmelerini sağlayan bir dizi kişilerarası ve iletişim becerisidir.
Bu bağlamda akademik koçluk, öğrencilerin derslerdeki ve sınavlardaki başarılarını arttırmak için öğretmenler ve öğrencilerin birlikte gerçekleştirdiği bir takım çalışması olarak değerlendirilmektedir.
Kocluk ekolleri, kendi aralarında davranıscı, bilissel, sprituel , butunsel olarak ayrılır.
KOÇLUK NEDİR? Koçluk; Bireylerin ve ekiplerin mesleki ve kişisel alanda gelişim sağlaması, potansiyeli performansa dönüştürmesi ve yaşam kalitesini artırmak için alternatif yöntemler keşfetmeye ve denemeye destek olan ve müşteriyi/danışanı kendi kaynaklarına yönlendiren iletişim odaklı faaliyetler sürecidir.
https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari-2019/ web sitesinde ise koçluk hizmeti alan kişi için müşteri tanımlaması kullanıldığı görülmektedir.
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), koçlar ve koçluk için önde gelen küresel organizasyondur. 25 yılı aşkın bir süredir koçluk mesleğinin bir altın standardı olmuştur ve koçluğun dünyayı güçlendirme becerisini sağlama sorumluluğuna öncülük etmektedir.
Spiritüel koçluk normal koçluk eğitimine paralel gider. Koçluk hizmetleri bu yaşamı iyileştirmek dönüştürmek amaçlı kullanılır, spiritüel koçluk eğitimi ise daha çok ruhsal bir koçluk hizmetidir. Spiritüel mentor daha çok enerjinin ve olayın kaynağına iner, danışanın ruhsal alanına ve enerjisine odaklanır.
Koçun görevi, kişinin yarattığı davranışları ve onun sonuçları arasında açık ve net bir bağlantı kurup anlamaya çalışmaktır. İyi bir koçluk sorusunun temel yapısı; 'Ne'li sorular hedeflere ve değerlere odaklıdır. 'Nasıl'lı sorular müşterinin hedeflerine ulaşma yollarına odaklıdır.
Koçluk, danışmanlık da değildir ve danışana öğüt vermeyi amaçlamaz, yol göstermez, bilgi aktarmaz, öneride bulunmaz. “Koçlukta ilerleme sorularla yapılır.” Koç, doğru soruları sorar ve cevapları en etkin şekilde dinler. Koç, sorduğu soruların cevaplarını bilmez ve varsayımda bulunmaz. Koçluk, mentörlükden de farklıdır.
AMAÇ: Koçluk eğitimi almak isteyen katılımcıların koçluk ile tanışmasını, koçluğun temel yeterliliklerini öğrenmelerini ve koçluğun önemli becerilerini kazanmalarını hedefler.
Yaşam koçu; imkansızı gerçekleştiren, danışanının yerine çaba gösterip onun hedeflerini tek başına gerçekleştiren, olmazları olduran bir sihirbaz değildir. Bu bağlamda yaşam koçu psikolog, psikiyatrist ya da terapist de olmadığı için tedavi etmez, edemez.
Türkçe ifade edersek Profesyonel Sertifikalı Koç (PCC) koçluk kimliğine sahip koçlar, en az 125 saatlik eğitimlerini tamamlamış ve en az 500 saatlik koçluk hizmeti vermiş olanlardır.
Öğrenci koçluğu sertifikası almak için üniversiteler ve üniversite onaylı kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifika programına katılmaları gerekir. Bu sertifika programları genellikle uzaktan eğitim şeklinde yapılmaktadır. Eğitimler ortalama bir ay sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri