Televizyonlar Çeşitleri DLED, ELED, LCD, LED, OLED, QLED Şeklindedir.
4K UHD: 4K Ultra HD: halihazırda piyasada var olan en yeni ve iyi çözünürlük seviyesini temsil ediyor. 4K UHD, 1080p. çözünürlüğe sahip bir televizyonun dört katı piksele ulaşarak daha iyi çözünürlük, buna bağlı olarak da şaşırtıcı derecede net ve detaylı bir görüntü sunuyor.
LED TV'ler, standart LCD TV'lere göre daha iyi görüş açısına sahiptir. LED TV'lerin içinde kullanılan LED çipleri, LCD TV'lerde kullanılan floresan lambalardan daha az güç tüketir. LED TV'ler, LCD TV'lere göre yüzde 20-30 daha az güç tüketir.
Televizyon modelleri; LED TV, OLED TV, QLED TV, UHD TV, Curved TV ve Smart TV gibi kategorilere ayrılmaktadır. Bu modeller arasında en çok tercih edilenler LED, OLED ve QLED modelleridir.
Smart TV'lerde üreticiye özel işletim sistemleri kullanılır. Android TV ise Android işletim sistemi tabanlı bir üründür. Kısacası Android TV daha fazla güncelleme ve uygulama desteği alabilir. Uygulama destekleri Android TV için geniş bir yelpazeye sahipken smart TV için bu sınırlıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Eğer Google Asistan veya Chromecast gibi özelliklerden faydalanmak istiyorsanız veya daha geniş bir uygulama mağazası arıyorsanız, Android TV sizin için daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak, sadece internete bağlanabilen ve temel işlevleri yerine getiren bir televizyon istiyorsanız, Smart TV de yeterli olabilir.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
Bir 4K TV, 4K çözünürlük sunan bir TV sistemidir. Bu, yatay olarak 3840 ve dikey olarak 2160 piksel bulunan TV'nin yaklaşık 8,3 milyon toplam piksele sahip olması anlamına gelir. TV ürünün teknik özelliklerinde çözünürlükler 4K TV'ler için genellikle "3840 x 2160" olarak verilmektedir.
OLED ve QLED, günümüzde televizyon teknolojilerinin en popüler iki türüdür. OLED, organik hafıza teknolojisini kullanırken, QLED, kuantum nokta teknolojisini kullanır. Her iki teknoloji de yüksek görüntü kalitesi sunarken, OLED QLED farkı, seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdir.
Smart TV basit tanımı ile internet bağlantısını kullanarak televizyonu ek özelliklerle donatır. Smart TV özelliğine sahip bir televizyonda internete girebilir, sosyal medya uygulamalarını kullanabilir ya da oyun oynayabilirsiniz.
OLED ekran, organik ışık yayan diyotlar anlamına gelir. LCD ve LED gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ile birlikte renk dizilimini de kontrol eder. Böylece her piksele uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanır. OLED ekrana sahip cihazlar daha az enerji tüketir.
LCD TV ile Plazma TV Arasındaki Farklar
LCD TV'lerde bulunan en düşük kontrast değeri 500 cd/m2'dir. Plazma ekranlar ise çok daha rahat bir şekilde yüksek kontrast değerlerine ulaşabilir. En küçük kontrast değeri 100000:1 civarıdır.
Koltuk mesafenize göre TV ekran boyutu belirlemek için; televizyonu koyacağınız alandan koltuğunuza kadar olan mesafeyi ölçün, çıkan rakamı 2'ye bölün. Örneğin TV ünitenizden koltuğunuza kadar olan mesafe 200 cm olsun. Bu mesafeyi 2'ye böldüğünüzde 100 cm yapar. 100 cm ise yaklaşık 40 inç demektir.
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre OLED TV'lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken standart bir LED TV 100.000 saattir.
Bir sinema formatı olan ultra HD çözünürlük 4096×2160 pikseldir ve genellikle 4K ve üzeri çözünürlükteki TV'leri ifade etmek için kullanılır. UHD ve 4K terimlerinin aynı anlamda olduğu kabul edilebilir. UHD ya da ultra yüksek çözünürlük gibi isimlerle de bilinen ultra high çözünürlük gerçek 4K deneyimi sunar.
Televizyonumun 4K olduğunu nasıl anlayabilirim? Bunu anlamanın en kolay yolu satın aldığınız televizyonun kutusunda bulunan “UHD” logosu. Bağımsız kuruluşlarca verilen UHD sertifakasyonu sadece 3840'a 2160 çözünürlüğünü sunabilen televizyonlara veriliyor.
En ve boy ölçüleri sonucunda santimetre ve inç cinsinden belirtilir. Bu tür televizyonların ekran ölçüleri ise 127'ye denk gelir. 125 ve 126 ekran ölçüleri de 50 inç olarak hesaplanır.
– Televizyonu yerleştireceğiniz yer ile izleyeceğiniz koltuk arasında 4 metre mesafe olsun. 4 metre yaklaşık olarak 158 inç uzunluğa eşittir. Bulduğumuz bu değeri 3'e böldüğümüzde, ideal televizyon boyutuna ulaşmış oluruz. Yani bizim için en uygun televizyonlar 50-55 inç boyutundaki televizyonlar olacaktır.
Örnek vermek gerekirse 55 inç bir televizyon için 1.7 metrelik bir izleme mesafesi yeterli olur. Ancak bu boyut 65 inç olursa TV izleme mesafesi 2 metreye çıkmaktadır. 85 inç bir televizyon için ortalama 3 metre TV izleme mesafesine ihtiyaç duyulur.
65 İnç (165 Ekran) TV.
LG'nin amiral gemisi televizyonları OLED ismini alırken Samsung en üst seviye televizyonlarına QLED adını veriyor.
Televizyon teknolojisinin panel bakımından geldiği son nokta QLED olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri