Hatta öyle ki, yönetmeliğin standartları evin içinde yaptığınız gürültüyü bile sınırlandırıyor. Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
85 dB ve daha yüksek sesler rahatsızlık sebebidir. İnsanın dayanabileceği ses şiddeti 0-120 dB arasındadır. Ses şiddetinin 120 dB'in üstünde olması insan kulağında fiziksel zarar meydana getirebilir, acı verebilir ve işitme kaybına neden olabilir.
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
Rahat bir uyku için ses 30 dB den fazla olmamalıdır. Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz.
İlgili 29 soru bulundu
"MESLEKİ İŞİTME KAYBINA NEDEN OLUYOR"
DSÖ, günde en fazla 8 saat ve 85 desibelden daha az gürültüde çalışılması gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla 85 desibelin üzerinde bir ortam gürültüsünde günde 8 saatten fazla çalışmak kulakta kalıcı işitme kaybına yol açıyor.
Elektrikli matkap türü aletlerin gürültü oranı 90 desibel civarındadır. Diskotekler 105, otomobil içindeki ses düzeneği 120 desibele kadar çıkabilir. Çok yakınınızda patlayan bir silahın sesi 140 desibel ile ağrı eşiğini de aşıyor demektir.
Göz kırpınca zaman duruyor. Ses, gaz ortamında en çok 194 dB seviyesine çıkabilirken, bu değer su altında 270 dB'ye kadar yükselebiliyor.
Genellikle ateşli silahlar 140 dB düzeyinde gürültü oluşturmaktadır. Büyük çaplı tüfek ve tabancalar 175 dB üzerinde ses üretebilen iken, küçük 22 kalibrelik tüfek, 140 dB civarında gürültü üretebilir.
Denetimlerde eğlence yerlerinin arka plan gürültü seviyesinin 5 desibel A'dan ve 7 desibel C'den fazla olan eğlence mekânlarına para cezasının yanı sıra kapatma cezası da verilebilecek.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
Önce zabıta ya da kolluk kuvvetlerinin vereceği ceza vardır. 2023 yılında gürültü yapma cezası 1,594 TL'ye yükseldi. Ayrıca konunun dava boyutuna geçmesi halinde hakim 250 TL ile 2,000 TL arasında bir ceza belirleyebilir. 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 33. Maddesine göre üst ceza limiti 2,000 TL'dir.
g) Bina içi ve dışı dahil olmak üzere konut alanlarında ve diğer gürültüye duyarlı alanlarda mekanik veya motorlu dikiş makinesi , matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi , koşu bandı veya benzeri araçların 19.00-07.00 saatleri arasında çalıştırılması veya çalıştırılmasına izin verilmesi yasaktır.
Desibel daima iki değer arasındaki karşılaştırmadır. Bunun sonucu olarak da çoğu kez ölçülen güç değeri değişik olmasına rağmen desibel sayısı aynıdır. Örneğin bir vericinin gücü 1 W'tan 2 W'a çıkartılırsa, güçteki desibel cinsinden artış; N=10 log (2/1) = 3 dB.
Desibel Ne ile Ölçülür? Sesin şiddeti desibel (db) şeklinde ele alınır ve ölçümü yapılır. Bu konuda özel olarak kullanılan ses ölçerler ile beraber sonometre denilen cihazlar ele alınmaktadır. Bu bağlamda bir mikrofon kullanılmak suretiyle sesin birimi üzerinden ölçümü yapılabilmektedir.
İnsan için 35-65 dB sesler normaldir. 65-90 dB arasındaki sesler ise gürültü olarak tanımlanabilir ve sürekli duyulduğunda zararlıdır. 8 saat boyunca sürekli olarak maruz kalınan 85 desibel'den daha yüksek şiddette gürültü, insan sağlığına zararlıdır. 85 desibel gürültü çıkaran kaynaklara yoğun trafik, yüksek sesle ...
Ses şiddetinin birimine "Desibel (dB)" denir ve " Desibelmetre" ile ölçülür.
yani endüstriyel veya konuta bağlı olarak, azami seviye de farklı olabilir: 75 dB ve 65 dB buna karşılık gelir.
60 dB A Orta Gürültülü Sanayi. 70 dB A Gürültüye Sahip Sokak. 80 DB Yüksek Ses.
Bundan böyle düğün nişan v.b. Gibi etkinlikler için vatandaşlarımız izin alırken (emniyet veya jandarmadan) müzik aletlerine desibel kontrol cihazı takılı ve 85 db ayarlı olduğunu bildireceklerdir.
Her desibeldeki sesler duyulmaz insan kulağı 0 dB ile 180 dB arasındaki sesleri duymaktadır. 85 var dB üzerindeki sesler de gürültü olarak kabul edilmektedir. 85 dB üzerinde olan sesler de gürültü olarak kabul edilmektedir.
Normal işitme -10 db (Aşırı düşük ses) ile 25 desibel (db) (Günlük konuşma sesi ) arasındadır.
✔ Karıncalar 20.000 dB'den fazla ses...
Bu yönetmeliğe göre maruziyet sınır değeri 8 saat için 87 dB, en yüksek maruziyet etkin değeri 8 saat için 85 dB, en düşük maruziyet etkin değeri 8 saat için 80 dB dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri