Yetersiz Hava Akışı: Laptopların altında ve yanlarında bulunan hava giriş ve çıkışları, serin hava alışverişini engelleyen yüzeylerle kapatıldığında, ısınma sorunları artabilir. Yoğun İşlem Gücü: Oyunlar, laptopların işlemcilerini ve grafik kartlarını zorlayabilir, bu da cihazın ısınmasına neden olabilir.
Oyun oynamak, laptopunuzun donanımsal bileşenlerini zorlar ve bu da aşırı ısınmaya neden olabilir. Ancak düzenli bakım, uygun oyun ayarları ve optimal oyun ortamı, ısınma sorununu önemli ölçüde azaltabilir. Oyun oynamak, laptopunuzun donanımını yoğun bir şekilde kullanır.
Laptoplarda ısınma normal çünkü hava giriş çıkışı çok az ama normal diye de göz yumarsanız uzun vadede ömrü azalacaktır. Siz yapabildiğiniz temizliği ve termal macununu kaliteli bir macun ile yenilerseniz fazla ısınmayacaktır ısınsa dahi ideal değerlerde kalacaktır.
Bilgisayarınızın ısındığını fark ettiğinizde şarjını prizden çıkarın ve mümkünse prize takılı kullanmayın. Bilgisayarın prizde kullanılması her ne kadar hızlı çalışmasını sağlasa da aşırı ısınmasına ve bataryanın bozulmasına yol açar. Bu nedenle bilgisayarın şarj edilmesi ve prizdeyken kullanılmaması gerekir.
Oyun oynamak, yüksek çözünürlüklü film izlemek, veri kopyalamak gibi birçok işlemde işlemci zorlanır, daha fazla güç ister ve haliyle daha çok ısınır. Nispeten daha düşük güç gerektiren işlemlerde bile ısı asla sıfırlanmaz. Çünkü sistem boşta halinde bile aktif çalışan bir sistem vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Isınan bir laptop, işlemci ve grafik kartının düşük hızda çalışmasına neden olur. Bu da uygulamaların yavaş açılmasına, tepkisizlik ve takılmalar yaşanmasına yol açar. Aşırı ısınma, cihazın otomatik olarak kapanmasına ve veri kaybına neden olabilir.
Havayı tozun üstüne püskürtün ve fanın üzerini bezle temizleyin. Tozun tamamını yok etmekle uğraşmayın, mümkün olduğu kadar temizleyin yeter. Fan hızını artırın: Varsayılan fan hızı, PC'nizi soğutmaya yetmiyor olabilir. SpeedFan gibi programlar, fan hızlarını değiştirmenize izin veriyor.
İşlemci (CPU) Aşırı Isınma Durumunda Hasar Görür mü? Bu soruya hayır denilebilir. Çünkü işlemci hiçbir şekilde sisteminiz bir işlemcinin hasar görecek kadar ısınmasına izin vermez. Gerçek saat diliminde çalışan bir işlemci ki genellikle masaüstü bilgisayarlarda ısınma problemi yaşanmaz.
Kasanız kapalı bir yerde mi duruyor yani hava akışının kapalı olduğu bir yerde mi? =/ Yaz aylarında ısının yükselmesi normal fakat kasa nın dışı ısınıyorsa o anormal bir durum. Isınma sebebinin ekran kartın olması çok düşük bir ihtimal.
Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız. Ayrıca ekstra soğutucularla bilgisayarı destekleyebilirsiniz.
Yöntem #1: Dizüstü bilgisayarınızı sabit ve yüksek bir yüzeyde kullanmaya çalışın. Yöntem #2: Soğutucu fanlarını düzenli olarak temizleyin. Yöntem #3: Termal macunu yenileyin. Yöntem #4: Laptop soğutucu pad modellerine göz gezdirin.
Oyun için CPU 85-95C, GPU 70-85 kabul edilebilir. Muhtemelen GPU 80-82'yi geçmez zaten.
Aşırı ısınma masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara zarar verebilecek bir sorundur. Isınan bilgisayardaki donanım parçaları tehlikededir, yüksek ısı sonucunda herhangi bir parça zarar görebilir. Sürekli aşırı ısınma problemi yaşanan bilgisayarların kullanım ömrü kısalır.
Aşırı ısınma sorununun bilgisayarın çalışmasına yaptığı bu etki, donanımsal olarak parçaların zarar görmesine sebep olabilir. Bilgisayarınız tekrar açılsa bile bu durumun sıklıkla yaşanması, laptopun ömrünü azaltır.
Kasa içinde hava dolaşımının ve kasa dışıyla sirkülasyonun sağlıklı biçimde yapılabilmesi için en doğru yöntem, kasanın yan kapağında (mümkünse işlemcinin üzerinde bir konumda) fan yerleşimi faydalı olacaktır. İkinci fan da tam karşısına veya kasanın arka kapağına yerleştirilmeli.
Windows güç seçeneklerinden veya bilgisayarınıza ait güç yönetimi yazılımından en yüksek soğutma seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Bu menü seçeneği bilgisayardan bilgisayara değişkenlik gösterir. Bazı bilgisayarlarda “aktif soğutma” ismiyle yer alırken, bazılarında ise “maksimum performans” olarak bulunabilir.
Örneğin satın aldığınız laptop soğutucu kalitesiz ve yeterince hava sirkülasyonu sağlamıyor ise laptopunuz soğumayacaktır ve performans olarak bilgisayarınızda bir iyileşme göremeyeceksiniz. Elbette ki laptop soğutucu işe yarar, lakin kaliteli bir laptop soğutucu almalısınız.
İşlemci boştayken ideal sıcaklık aralığı: 35-50 derece. İşlemci yük altındayken ideal sıcaklık aralığı: 60-85 derece. Ekran kartı boştayken ideal sıcaklık aralığı: 30-40 derece. Ekran kartı yük altındayken ideal sıcaklık aralığı: 60-85 derece.
100 derece gibi rakamlarda işlemcinin çalışması mümkün değildir, büyük ihtimal yazılımda hata var. Siz yine de termal macun değiştirip fanları temizleyebilirsiniz.
Bilgisayarınız ısınınca yavaşlıyorsa muhtemelen termal bir sorun vardır. Soğutma sistemi verimli çalışmıyorsa işlemciler yangın çıkarmamak ve bilgisayarı kapatmamak için hızlarını yavaşlatır. Bilgisayarınız yük altındayken serin ve sert bir zeminde olmalıdır.
Elbette düşürür. Bu sadece laptop için geçerli değil. Masaüstü sistemler için de geçerli.
80 derece kötü bir değer değil. Limitlerde diyebiliriz problem yok.
İşlemciniz yüksek derecelerde kullanıldığı için işlemcinizin üzerinden bulunan termal macun erimiş olmalıdır. İşlemcinizin termal macununu yeniledikten sonra sıcaklık sorununuz geçecektir.
Ekran kartının aşırı ısınması genellikle doğru soğutma sistemi kullanmamaktan kaynaklı oluyor. Aşırı ısınmanın bir diğer nedeni ekran kartının gerekli bakım işlemlerinin yapılmamasından da kaynaklı olabiliyor. Aşırı ısınma problemi ekran kartlarında çok sık görülen bir durumdur.
Sıcaklık arttıkça, performansın düşmesindeki bir diğer etken ise çoğu anakarttaki korumadır. Bilgisayarda anakart, yoğun uygulamalara talimat vererek daha yavaş çalışmasını sağlar. Üstelik bazı modeller sıcaklığa bağlı olarak bilgisayarın direk kapanmasına dahi neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri