Azami eğitim-öğretim süreleri; iki yıllık ön lisans öğrenimi için 4 yıl, dört yıllık fakülte ve yüksekokullar için 7 yıldır. Kayıt yenilemeyen öğrencilerin kayıt yenilemediği her dönem azami süreden düşer; fakat kayıt donduran öğrencinin kayıt dondurduğu dönem/dönemler azami süreden düşmez.
2015-2016 Eğitim Öğretim yılı Bahar yarıyılında ders kaydı yapan öğrenciler Öğrenci Bilgi Sisteminde "Aktif", ders kaydı yapmayan öğrenciler ise "Pasif" olarak gözükecek, bilgileri YÖKSİS'e bu şekilde aktarılacaktır. Öğrenim durumu "Pasif" olarak gözüken öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamayacaklardır.
Üniversitede kayıt işlemini yaptırmayan, gerekli öğrenci şartlarını yerine getiremeyen, harç ücretini ödemeyen, derslere ve sınavlara girmeyen öğrenci tipi "pasif öğrenci" tipidir.
Pasif öğrenci yazan kişilerin kayıtlı oldukları üniversitenin akademik takvimine göre ders seçim işlemlerini yapmalarının ardından danışman onayı ile aktif öğrenci yapılması mümkündür. Ders kaydı yapılana kadar ''pasif öğrenci'' olarak sistemde gözükmesi mümkündür.
“Pasif öğrenci, kayıtsız geçirdiği yarıyıllara ait öğrenim ücretinin üçte birini ve kayıt yaptırılacak yarıyıla ait ÖSYM bursluluk oranlarına göre hesaplanmış öğrenim ücretinin tamamını ödemek koşuluyla ertesi yarıyıl başında kaydını yenileyebilir.”
İlgili 37 soru bulundu
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
KAYIT YENİLEME İŞLEMİ 1. Süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur? Öğrenciler, her yarıyıl başında Senato'nun belirleyeceği süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır.
Pasif Öğrenci Derse Girebilir mi? Pasif öğrencilerin derslere girmesi, üniversitelerin yönetmeliğine aykırıdır. Pasif statüdeki öğrenci, üniversitenin derslerini alamadığı gibi, üniversitenin kütüphane ya da diğer öğrenci hizmetlerinden de çıkarılabilmektedir.
Ders kayıt ve ders seçimi işlemleri sonuçlanıncaya kadar, öğrencilerimizin YÖKSİS'te pasif görüneceklerdir. Dolayısıyla e-devletten belge alamayacaklardır.
Herhangi bir nedenle kaydını donduran veya pasif olan adaylar Merkezi Yerleştirme Puanı ile (Ek Madde 1) yatay geçiş yapabilir.
AÜ rektörü Çomaklı: Pasif öğrencilere indirimli kart verilmiyor.
Eğer kayıt yenilemediysen pasif olsan da öğrenci olarak gözükürsün o yüzden 2021'e kadar tecilin devam eder. Fakat kayıt dondurur isen okulun askeriyeye yazı gönderir.
YÖKSİS'TE PASİF OLAN ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE
Sorgulama esnasında öğrenim bilgileri pasif olarak görülen öğrencilerin burs/öğrenim kredisi ekim ayı itibarıyla kesilecektir. Bilgilerinde hata olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmesi gerekmektedir.
Üniversite seçmeli derslerinden her yarıyıl en az bir en fazla 2 ders alınmak zorundadır. 5. Süresi içinde ders kayıt işlemi yapılmazsa ne olur ? Ders kayıt işlemini gerçekleştirmeyen öğrenciler derslere devam edemez, sınavlara giremez, öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Kayıt yenileme ve ders kaydı işlemlerimi istediğim zaman yapabilir miyim? Hayır. Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde kayıt yenileme ve ders kaydı yapmayan öğrenci, o yarıyılda derslere ve sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Konuya açıklık getiriyorum hemen, pasif öğrenci olunca askerlik tecilin bozulmuyor. Eğer azami süreyi doldurmadıysan yani mesela 4 yıllık bölümler için 7 yıl gibi bir süresi vardı sanırım o süreyi doldurmadığın sürece askerlik tecilin bozulmuyor.
Aktif Öğrenci: Yeni kayıt yapan veya içinde bulunulan dönem için kayıt yenileten öğrencinin öğrencilik durumu. Aktif öğrenci, öğrencilik haklarından faydalanan ve sınavlara girebilen öğrencidir. Donuk Öğrenci: İçinde bulunulan dönem için kaydını yeniletmeyen öğrencinin öğrencilik durumu.
Çomaklı, Habertürk'te katıldığı canlı yayında “Bizde pasif öğrenci denilen kaydını yenilemeyen öğrencidir. Kaydını yapmayan öğrenciye kimlik kartı verilmediği için bu kişiler öğrenci indiriminden yararlanamıyor” dedi.
Arkadaşlar eğer kaydınız aktifse yani o dönem harcınızı ödeyip kayıt yenilemişseniz öğrenci akbili alabilirsiniz.
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz.
şuanda eğer gideceğiniz üniversitenin sitesine giriş yapabiliyorsanız ve ösymde okuduğunuz üniversite gözüküyorsa kayıt oldunuz fakat pasif öğrencisiniz demektir. e devletteki olay ise ders kayıtlarından sonra olacak. öğrenci belgeniz lazımsa eğer ders kayıtlarından sonrayı bekleyeceksiniz ya da gidip siz alacaksınız.
(7) Güz ve/veya bahar döneminde kayıt yeniletmeyen (pasif) öğrenciler yaz okulundan ders alabilirler. MADDE 5 – (1) Yaz okulu kayıtları, Fakülte Kurulu tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır.
Açıköğretim Öğrencileri İçin; Üst üste dört (4) dönem katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle YÖK kanunun 44/C maddesi kapsamında öğrencilerin ilişikleri kesilir.
Kayıt yenilemeyen öğrencilerin AKSİS ve E- Devlet sisteminde öğrencilik statüsü "Kayıt Yenilemedi" olarak işlenir ve öğrenciliği pasif duruma geçer. Kayıt yenilenmeyen yıl/yarıyıllar azami öğrenim süresine dâhil edilir.
(9) (Değişik:RG-13/6/2018-30450) Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarının öğrencileri her yarıyılda/yılda kayıt yenileme işlemi yapmak zorundadır. Ücretini ödemeyen öğrencinin kaydı yenilenmez. Kaydını yeniletmeyen öğrenci eğitim-öğretime devam edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri