Belirsiz süreli veya süresi 1 yıl ve daha uzun bir sözleşmeyi herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin istediğiniz zaman feshedebilirsiniz.
Elbette hat değiştirmek için taahhüt süresinin bitmesini beklemek zorunda değillerdir. ancak taahhüt süresi bitmeden yapılan hat değişikliklerinde, kullanıcılar belli bir cayma bedeli ödemek durumunda kalabilirler. Cayma bedeli taahhüt süresinin bitmesine kalan süreye göre hesaplanır.
Taahhütün son ayında numara taşıma yapmak mümkün. Ancak, son ayda yapılan taşımalarda ceza ödenmesi halihazırdaki sözleşmenize göre değişebiliyor. Taahhüt sözleşmesi bitmeden önceki son faturanızın döneminde, istediğiniz zaman operatör değiştirebilirsiniz.
Tüketici'nin satın alma tarihinden itibaren on dört (14) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin siparişten cayma hakkı vardır.
Cihazınızın tesliminden itibaren 14 gün içinde cayma hakkınızı kullandığınız takdirde dahil olduğunuz kampanyadan çıkarılacak olup kampanya öncesinde kullanmış olduğunuz tarifeye geçişiniz yapılacaktır. Cayma hakkının kullanılması halinde herhangi bir kampanya çıkış ceza bedeli yansıtılmayacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Tüketici cayma hakkını her zaman kullanabilir, yani 14 günlük süreye bağlı değildir.
Vodafone; internet taahhüt süresini 24 ay olarak belirliyor. 24 ay boyunca taahhüt bozma gerçekleşmediği takdirde, herhangi bir cayma bedeli ödemeden farklı servis sağlayıcısına geçmek ya da taahhüt yenilemek mümkün.
Satın aldığım paketi nasıl iptal ederim? Faturalı ve faturasız hatlarda konuşma, internet ve SMS paketlerini Vodafone Yanımda Uygulaması'ndan, Online Self Servis'ten, Müşteri Hizmetleri ve Vodafone Cep Merkezleri'nden iptal edebilirsiniz.
Yaşadığınız bölgeye en yakın Vodafone bayisine giderek hem taahhüt hem de cayma bedeli sorgulama yapabilirsiniz. 0542 542 00 00 ya da 542 numaralı telefonları arayarak konu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Fakat bu aboneliklere ilişkin tüketicinin en sık mağduriyet yaşadığı alan 12-24 aya kadar ulaşabilen, uzun süreli taahhütler olmaktadır. Bilindiği üzere taahhütlü internet abonelik sözleşmelerinin feshi cayma bedeli ödenmesini zorunlu kılmaktadır.
Mevcut operatörünüzde bir kampanya taahhüdünüz varsa ilgili operatörün mağazasına giderek ya da mobil uygulaması üzerinden taahhüt sorgulama işlemi ile taahhütünüz için kalan süreyi ve taahhütünüzü iptal etmeniz durumunda faturanıza yansıyacak cayma bedelini öğrenebilirsiniz.
"Bir seneyi geçen internet aboneliklerinde cayma bedeli yansıtılamaz" Mahkeme tarafından alınan karara göre 24 aylık aboneliklerde 12 ayın dolduktan sonra aboneye cayma bedeli çıkarılamaz. Cayma bedelinin iptali veya iadesi kararı alınabilir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun bu hususu özel ve ayrıntılı olarak düzenlemiş durumda. Tüketici, hiçbir süresi olmayan ya da bir yıldan uzun olan abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip.
Numara taşıma zamanının diğer operatöre duyurulmasından önce olmak kaydıyla iptal başvurusu yapılmaktadır, başvurunuzu sözleşme imzalanmadan önce size en yakın Turkcell Mağazası'ndan yapabilirsiniz.
Telefonun arama yerine *124# yazarak arama yaptıktan sonra gelen ekrana önce 9 rakamını yazıp gönder tuşuna basabilirsiniz. Ardından 3 ve daha sonra 2 tuşlarına basıp gönderdikten sonra taahhüt kalan süre ve cayma bedeli SMS olarak tarafınıza gelecektir.
Satın almış olduğunuz diğer yurt dışı ek paketlerini kullanabilmeniz için, öncelikle varsa hattınıza tanımlı Her Şey Dahil Pasaport, Her Şey Dahil Pasaport Dünya ya da Günlük Pasaport paketlerinin iptal edilmesi gerekmektedir. Bu paketleri Yanımda uygulaması ya da Yanımda İnternet sayfası üzerinden iptal edebilirsiniz.
Fesih bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde sözleşmeniz sonlandırılmalıdır. Fesih talebinin yerine getirilme süresi günlük süreli yayınlarda 15 gün; haftalık süreli yayınlarda 1 ay; aylık süreli yayınlarda 3 aydır.
Müşteri hizmetlerini arayarak iptal ettirme. Firmaya yazılı dilekçe göndererek iptal ettirme. Firma şubesine ya da bölge müdürlüğüne giderek iptal ettirme. SMS göndererek iptal ettirme.
Bireysel hat iptali için, talebinizi belirten bir dilekçe ve kimlik fotokopinizi 0850 542 50 00'a; kurumsal hat iptali için ise vergi levhası, firma imza sirküleri, imza sirkülerindeki yetkili kişinin kimlik fotokopisi ve talebi belirten imzalı dilekçeyi 0850 542 50 05'a fax çekerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Yönetmeliğe göre, ilgili yönetmelikle getirilen tüketicinin cayma hakkını kullandığı ürünün iade masrafını karşılama yükümlülüğünü içeren hüküm 1 Ekim yerine 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.
Taahhüt sözleşmesine göre kullanıcıların bu süre boyunca ilgili operatörde kalma sorumluluğu vardır. Eğer süresi içinde operatör değişikliği yapılmak istenirse cayma bedeli ödenmesi gerekir. Bu bedel geriye kalan taahhüt süresine ve operatöre göre farklılık gösterebilir.
(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar.
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri