Türkiye'de değişik bölgelerde oynanan halaylar arasında büyük farklılıklar vardır ve oynan halay türleri üçe ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Antep arasında oynanan halaylardır. Doğu Halayları: Antep'in doğusunda kalan bölgeler genelde aynı karakteriste sahiptir.
Türkiye'nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Çukurova bölgelerinde oynanan oyunların genel adıdır. İÖ 8000'lere dayanan halay Orta Asya'dan günümüze ulaşmıştır.
Etimoloji ve isimlendirme
Burada halay, Orta Anadolu bölgesinden "el ele tutarak zurna ve davul karşısında yapılan oyun" olarak nitelenmiştir. Buna paralel olarak kökeni Çorum, Kayseri, Sivas ve Kuzey Kapadokya'ya dayanan Rumlar tarafından halay veya χαλάι bilinmekteydi.
Halay, ülkemizdeki halk oyunlarının genel ismidir. Her ne kadar ülkemizin genelinde sevilse ve herkes tarafından oynansa da daha çok Karadeniz bölgesine ait olarak bilinir. Halay Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesine, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerine aittir.
İlgili 43 soru bulundu
Gaziantep Halk Oyunları Gaziantep halk oyunları bakımından “Halay” bölgesi içerisindedir. Halay, oynayanların yarım halka biçiminde düzenlenerek ve birbirlerine tutunarak oynadıkları disiplinli oyunlardır. Gaziantep'te oyunlar kadın-erkek birlikte oynandığı gibi ayrı ayrı diziler halinde de oynanmaktadır.
Günümüzde Türklerin düğün, asker uğurlama, sünnet şenlikleri gibi kolektif törenlerinde halay ve bunun baş icracısı olan halay başları etkin bir rol üstlenmektedir.
Halay, Türk kültürünün geleneksel ve köklü bir parçası olarak özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yoğun bir şekilde oynanır. Bu oyun, Türk toplumunda coşku, birlik, dayanışma ve eğlence duygularını yansıtan önemli bir halk dansı geleneğidir.
Şevko Halayı Nasıl Oynanır? 6 sayılı Urfa ve çevresinde oynanan halay. Tüm ayrıntıları ile ŞEVKO - YouTube.
Oynanan halk oyunlarına “halay” veya “govent” denir.
Halaylar, davul-zurna eşliğinde oynanır. Yörede halay çekmeye "Dillân Çekme" denilir. Beş kişiyle oynanan halayın başını çeken oyuncuya "halay başı" sonundaki oyuncuya "Pöççü" denilir. Her ikisi de elinde mendil bulundurur.
Üç Ayak Oyunu - Artvin
Açık alanda 20 metre uzunluğunda oyun sahasında oynanır. Oyuncu sayısı en az 5-6 kişi olur. 20 santimetre uzunluğunda üç çatallı ağaç dalının adına üç ayak denir.
Terim ilk kez İngiliz araştırmacı William Thoms (1803-1885) 1846 yılında, Londra'da yayınlanan “Athenaeum” adlı bir dergideki yazısında kullanmıştır. Thomas söz konusu yazısında halk edebiyatı ve halk gelenekleri konularındaki ürünleri inceleyen bilim dalına ad olarak Folklore teriminin kullanılmasını önermiştir.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Omuz Halayı - Tokat
Tokat ağırlaması içinde oynanmakta olan bu oyun yöre insanının, her işinde kendisine yardımcı olan, kadınlarına vermiş olduğu değeri ve onu baştacı etmesini ifade etmektedir.
Damat Halayı, Türkiye'de Rumeli göçmenleri tarafından oynanan halk oyunudur. Yunanistan'da Kesriye'de Türkçe ve Yunanca halk oyunu olarak oynanır.
Dersimlilerden Çepki Halayı ( Koma Aşiti - Rojin Tarini) - YouTube.
GAZİANTEP HALK OYUNLARI:
Gaziantep'in başlıca oyunları şunlardır. Üç Ayak, Dokuzlu, Çepikli, Mendil, Sirani, Oğuzlu Marmar ve Şirin Nar.
Muş'un başlıca mahalli oyunları; Aşırme, Ağırbar, Keçiki, Ayşoki, Koçeri, Zeyno, Botani, Dendikbade, Gerandi, Yalkuşta ve Mendo gibi oyunlardır.
Fındık Toplarım - Ordu Tokat Oyun Havaları (Official Video) - YouTube.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Divan'a göre, iğ ağırşağı şeklinde dökülen kurşun üzerine keçi kılı sarılarak imal edilen ve çocukların ayakla teperek oynadıkları Tepük, Cumhuri- yet tarihi boyunca ülkemizde yazılmış olan ve spor tarihini konu edinen hemen hemen tüm yayınlarda, Türklerde futbol oyununun kökeni olarak yansıtılmıştır.
Folklor olarak da bilinen halk oyunları türleri, 4000'in üzerindedir.
Demirağa ya da temürağa, başta Erzurum ve Erzincan olmak üzere farklı yerlerde görülen Türk halk oyunu. Ladik yöresi usulünde oyuncular kol kola girerek ve sağ ayakla oyuna başlar. Üç adım sayarak sağ tarafa ilerlenip sekerek başlangıç noktasına geri gelinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri