Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Maliyet etkin bir yöntemdir. *Kemoterapi sonrası tedavi yanıtı değerlendirmesi için F-18 FDG PET/BT arasındaki en az 21 günlük interval olmalıdır.
Hastaların kemoterapi ve radyoterapi sonrası tedaviye yanıtlarını değerlendirirken ve periyodik takiplerini yaparken diğer görüntüleme yöntemlerinin yanı sıra PET-BT (pozitron emisyon tomografisi) ve klasik tomografi de zaman zaman kullanılabilmektedir.
PET-CT bu bilgiye dayanarak önceden işaretlenmiş glukozların vücuttaki anormal dağılımını araştıran bir görüntüleme yöntemidir. PET-CT vücudunuzdaki kanserli alanı değerlendirmede, kanserin evresini belirlemede, alınan kemoterapi/radyoterapi gibi tedavilerin kanserli alana etkisini gözlemlemede kullanılır.
PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş gibi “tanı konulamayan hastalıkların” teşhisi, enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalarında canlı dokunun tespiti ile Alzheimer ve demansın ayrımında da etkinliğinden yararlanılmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
PET-BT akciğer kanserinin tanı, evreleme, tedavi planlaması ve takibinde noninvaziv ve güvenilir bir tetkik olsa da yanılabilir. Bu olguda PET-BT'nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçları aynı hastada görülmektedir.
PET/ CT teknolojisi beyin tümörü, meme, rahim ve rahim ağzı, pankreas, prostat, tiroid, yemek borusu, akciğer, baş-boyun, kalın bağırsak ve rektum, cilt kanserleri ve lenfoma da sıkça kullanılmaktadır.
Evreleme testleri ve işlemleri, kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığını görmek için kemik taraması ve röntgen gibi görüntüleme testlerini içerebilir. Kanser evreleri genellikle Roma rakamları ile gösterilir –I'den IV'e kadar- ve yüksek rakamlar daha ilerlemiş kanserleri işaret eder.
Onkolojide PET-CT
Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.
Kanser tedavisi görürken metastazın önüne geçebilmek kesin olarak mümkün olmadığından her kanser hastası için metastazın varlığı göz önünde bulundurulur. Bu da kanser tedavisinde önemli bir noktadır. Tümörlerin kontrolsüzce çoğalması ve diğer organlara sıçraması ile birlikte metastazın varlığı kesin olarak görülür.
Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir süreci kapsayabilmektedir. Diğer bir ifade ile 5 ila 10 hafta arasında değişkenlik gösteren farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkar. Rahatsızlığın derecesine ve yoğunluğuna bağlı olarak, uzman bir doktor kontrolü altında bu kürler değişkenlik gösterir.
Tedaviden sonra tekrar ortaya çıkan kansere nüks denir . Ancak bazı kanserden kurtulanlar daha sonra yeni, ilgisiz bir kanser geliştirir. Buna ikinci kanser denir . Meme kanseri olan kadınlar hala başka kanserlere yakalanabilir.
Kemoterapi kürünün bitmesinin ardından, ortalama 3 hafta sonra kan değerleri normal aralığa gelir, bağışıklık büyük ölçüde toparlanır. Yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir.
Neoadjuvan kemoterapinin tamamlanmasının ardından hastalıkta gerileme yoksa ya da kemoterapiye rağmen ilerleyen kanser türlerinde radyasyon tedavisine (radyoterapi) başvurulabilir.
Yapılan tetkikler tümörlü bölge üzerinde olduğu gibi hastalığın genel kontrolünde önem arz eden bölgelerde de olabilmektedir. Tetkiklerden olumlu sonuçların alınması kemoterapi tedavisinin etkili olduğunun açık bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
En sinsi 5 kanser
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Kanser hücreleri kan damarları ya da lenf yolu ile vücudun farklı noktalarına yayılabilmektedir. Çevresindeki lenf damarlarına invaze olan kanser hücreleri yakın lenf nodlarına göç ederek orada çoğalıp tümör meydana getirirler ve sonrasında da lenf yolu ile diğer organlara yayılabilirler.
Akciğer. Akciğer kanserinin araştırılmasında PET-CT önemli bir yer tutuyor. Bu tetkik ile, akciğerdeki nodüllerde artmış F-18 Floradeoksiglikoz tutulumu görülmesi yüzde 96 oranında kanserli doku olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.
Çeşitli görüntüme yöntemlerine sahip olduğu için tespit edilen kitlelerin kanser metabolizması olup olmadığını gösterir. Kitlede PET-CT pozitif olarak görülmüş ise bu kitlede fazla miktarda glikoz olduğu ve kanser olma ihtimalini doğrular niteliktedir.
Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) inflamasyon ve enfeksiyon hastalılarının tanısında ve özellikle tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde giderek önem kazanmaktadır.
Akciğer kanserine bağlı gelişen nodüllerin çapı genellikle 3 cm'den büyüktür. Daha önceki tomografik değerlendirmesine kıyasla boyutunda %25'den fazla artış olan nodüller de genellikle kanser riski açısından değerlendirilir.
Kemiğe Metastaz Yapan Kanser İyileşir mi? Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazesi bulunan kemik metastaz tedavi yöntemleri ile acı hafifletilebilir ve metastazın ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri