TROY`un kaç kullanıcısı var? Geçen sene 12,8 milyon olan kullanıcı sayısı, 31 Ekim 2023 itibarıyla 2022`ye göre yüzde 46,9 artışla 18,8 milyona ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2020 yılında BKM'ye hakim ortak olarak hissedar olması sonrası TROY çalışmaları hızlandırıldı. Bu yıl devreye alınan yaygınlaştırma stratejisi ile TROY, hem kullanım hem de kart adedi olarak hızla büyüdü. TROY logolu yaklaşık 19 milyon kart bulunuyor.
TROY, bugün itibarıyla 8 milyon kart adedine ulaştı. 2018 yılında cüzdanlarda yer alan her 4 karttan 1'i TROY logolu oldu. TROY olarak hedefimiz, daha önce de belirttiğim gibi finansal kapsayıcılığı artırarak henüz kartlı ödemelerle tanışmamış 20 milyonu aşkın kişiye temas etmek.
TROY kart fırtınası
TROY'un kart sayısı ekim ayı itibarıyla 19 milyona, işlem hacmi de 47,9 milyar TL'ye yükseldi.
BKM, TROY faaliyetleri için 31 Mart 2016 tarihinde BDDK'den kartlı sistem kurmak üzere faaliyet izni almıştır. Visa (%48) ve Mastercard'ın (%36) ardından ABD'deki üçüncü büyük kredi kartı markası olan Discover Card(%16) ağı aracılığıyla 2017'den itibaren dünya genelinde kabul edilmeye başladı.
İlgili 39 soru bulundu
Neden TROY Banka Kartı Almalıyım? Temassız özelliği bulunan kartlar ile 750 TL ve altındaki alışveriş işlemleri şifre tuşlamaya gerek kalmadan hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Yurt içinde alışveriş, para çekme işlemleri kartınıza tanımlanan şifre ile güvenle yapılabilmektedir.
TROY kartlar çeşitli güvenlik katmanları ile korunmaktadır. TROY tarafından desteklenen çip teknolojisi ile diğer güvenlik unsurlarına ek olarak her işlemde farklı bir dinamik veri üretilerek işlem güvenliği artırılır. Bu sayede de kart kopyalanması olanaksız hale getirilir.
Banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartların sağ alt köşesinde yer alan ve ödeme yöntemi logosunu taşıyan bölümde artık bir Türk markası var!
Şirketin X üzerinden yaptığı duyuruda, teknolojisi Türkiye'de geliştirilen yerli kart TROY'un 2023'e ilişkin aylık işlem hacimleri paylaşıldı.
185 ülkede bulunan Discover ile yapılan işbirliği sayesinde yerli ödeme sistemi TROY kartlar yurtdışında da kullanılabilecek.
TROY, Bankalararası Kart Merkezi A.Ş (“BKM”) tarafından kurulan ve işletilen bir kartlı ödeme sistemidir.
Böylece, TROY kredi kartı sahibi olan İş Bankası müşterileri kartlarını, 190'u aşkın ülkedeki Discover ve Diner's Club kart kabul eden 44 milyondan fazla noktada alışveriş yaparken ve ATM'lerden nakit avans işlemlerinde kullanabilir hale geldi.
Troy Kart ile, diğer ödeme sistemlerinde olduğu gibi yurt içinde ATM'de işlem yapmak veya POS cihazlarından ödeme yapmak gibi günlük bankacılık işlemleri yapılabilir. Ortak ATM üzerinde de işlem yapmak mümkündür. Aynı zamanda sadece fiziki olarak değil, internet ve mobil alışverişlerde de kullanılabilir.
TROY'un sahibi, BKM'nin hissedarları olan Türkiye'deki 20'den fazla bankadır. Bunların başında, TROY'un %51,01'ine sahip olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gelir. Troy, Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2015'te kurulan ödeme şemasıdır. Türkiye'nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ve 2016 yılında faaliyete geçen Troy, 26 banka ve 5 elektronik para kuruluşu olmak üzere toplam 31 üyesi ile Türkiye kartlı ödemeler pazarının yüzde 100'ünü temsil ediyor.
Ekim 2023 itibarıyla TROY'un, banka ve elektronik para kuruluşu olarak 55 üyesi bulunuyor. TROY logolu kartlar yurt içinde tüm ATM, POS ve e-ticaret işlemlerinde kullanılabiliyor. Yurt dışında ise TROY ile uluslararası kart şemalarına ait logoların geçerli olduğu her yerde işlem gerçekleştirilebiliyor.
BDDK yerli banka ve kredi kartı TROY'un kullanımını yurt içinde yaygınlaştırmak için yönetmelik değişikliğine hazırlanıyor. Değişiklik ile Visa, Mastercard gibi uluslararası ödeme kartları için Türkiye'de şirket kurma şartı getirilirken, bankalara müşterilerine TROY'u da sunmaları zorunlu kılınıyor.
@mustafatalhacoskun , Şu anda troy altyapısı kullanan bir papara card sipariş etmen mümkün değil.
troy türkiye ödeme yöntemi diye bişe uydurmuşlar ve yenilenen kartlar sadece troy olarak geliyor. ve malesef hiçbir yerde geçerli değil. ne spotify, ne netflix ne zara hiçbir yerde geçmiyor kart.
Bunun yanında Kommersant, Troy ödeme sisteminin Türkiye'deki bankamatik ve pos cihazlarının hepsinde geçerli olduğunu ve bu ülkeye giden Rus turistlerin sanal kartları ile ödeme yapma konusunda sorun yaşamayacakları değerlendirmesini yapıyor.
TROY nerelerde kullanılır? Yurt içindeki tüm bankalara ait ATM ve POS cihazlarının yanı sıra e-ticaret işlemlerinde de kullanılabiliyor. TROY kart yurt dışında da kullanılabilir mi? TROY kartın arka yüzünde yer alan uluslararası kart şemalarına ait logoların geçerli olduğu yerlerde kullanılabilir.
logosunu taşıyan bölümde artık bir Türk markası var! Türkiye'nin Ödeme Yöntemi “TROY”. Kartınız hangisi olursa olsun, sağ alt köşesinde TROY olsun! TROY kredi kartınız ile bankanızın belirlediği limitiniz dâhilinde alışveriş yapıp, nakit çekebilir; internet ve mobil alışverişlerinizde de güvenle kullanabilirsiniz.
Troy Kart, Akbank, Aktif Bank, Albaraka, Anadolubank, Emlak Katılım, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Halkbank, ING Bank, Kuveyt Türk, PTT, Şekerbank, TEB, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası'nda bulunmaktadır.
Troy kartın farkı ne sorusunun başlıca yanıtı 'yerli ve Milli' olması. Türk bankacılık ve finans sektörünün ortak çabaları ile meydana getirildi. Ayrıca global düzeydeki lider markalarla yarışır düzeyde güçlü bir teknolojik altyapıya sahip olduğu ifade ediliyor.
Teknoloji ve güvenlikte dünya standartlarını yakalamış Türkiye'ye özel bu platform adını “Türkiye'nin Ödeme Yöntemi”nden aldı ve Türkiye: TR, Ödeme: O, Yöntemi: Y , harflerinden oluşan kısaltmayla “TROY” oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri