OKB hastalarının hastaneye yatması nadir bir durumdur ve genellikle diğer tedavi seçenekleri denendikten sonra veya ciddi semptomlar veya eşlik eden başka bir ruh sağlığı bozukluğu olduğunda düşünülür.
Kişinin yaşam kalitesini ve ilişkilerini etkileyen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)'nin beynin karar veren bölgesinin çalışma bozukluğu olduğunu belirten Psikiyatrist Prof.
Psikiyatri servisinde yatarak tedavi için her yaş grubundan insan başvurabilir. Psikiyatri servisine yatış istemli ya da istemsiz olabilir. İstemli psikiyatri servisine yatış, hastanın hekimi tarafından hastaya önerildikten sonra hastanın yatışı kabul etmesiyle gerçekleşir.
OKB'de psikoz sıklığı henüz tam olarak belirlene- memiş olmakla birlikte bazı çalışmalarda OKB'de psikotik belirtinin %17.7 (Solyom ve ark. 1985) ve %10 (Rasmussen ve Tsuang 1986) oranında görüldüğü bildirilmiştir.
Çoğu kez bir psikiyatriste gelip, tedavi olana kadar 5-10 yıl geçer. %80 vaka 25 yaşın altında başlamakta, kronik seyirli bir hastalık olmasına karşın, OKB belirtileri zaman zaman 6 aydan uzun süreler kaybolabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Tedaviye dirençli obsesif kompulsif bozukluklar uygun ilk aşama tedavisine rağmen tatmin edici yanıt alınamayan obsesif kompulsif bozukluklar olarak tanımlanır (5). Uygun ilk aşama tedavisiyle kastedilen farmakoterapide kullanılan serotonerjik ajanlar ve bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemlerdir (5).
Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Sık Sorulan Sorular
Belirli davranış kalıplarıyla karakterize obsesyon ve kompulsiyon tekrarı ile seyreden ve kişinin günlük hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ruhsal hastalıktır.
Obsesif kompülsif bozukluğu bulunan kişilerin zeka düzeyleri bu hastalıktan etkilenmemektedir. Yani, bu kişilerin zekaları normal toplum normlarındadır. Farklı veya diğer insanlardan daha üstün zekalı olmaları gibi bir durum söz konusu değildir.
OKB günlük yaşam etkinliklerini ciddi olarak kısıtlayabilen, aile, meslek ve sosyal yaşamda önemli işlev kayıplarına yol açan, yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Kronikleşme yani müzmin hale gelme olasılığının yüksek olması tedavinin önemini arttırmaktadır.
İstemli olarak da yatsanız en az 3 hafta orada geçirmeniz gerekiyor ve bu 3 hafta sonunda doktor yatmanız gerektiğine karar verirse 3 ay daha orada geçiriyorsunuz.
Yatış işlemleri esnasında hastanın nüfus cüzdanının fotokopisi istenir, hastadan/varsa vasisinden veya birinci derece yakınından kendi isteğiyle hastaneye yattığına dair imza alınır.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilerin Düzeni
Acele edilmesi ile ilgili cümleler ile hastaya baskı kurulmamalıdır. Anlayışlı ve sabırlı olunması gerekir. Eşyaların düzeni konusunda hassas olan kişilerin özellikle kişisel alanlarında herhangi bir farklılık yapılmamalıdır.
Obsesif kompulsif bozukluğu ilaç tedavisi veya bilişsel davranışçı terapisi olan psikoterapi yöntemiyle kontrol altına alınabilir. Her iki yöntemde kişinin durumuna göre başarılı sonuçlar verebilir. Her ikisinin birlikte kullanıldığı, yani kombine edildiği tedavi yöntemi ise daha başarılı sonuçlar verir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tekrarlayan, zorlayıcı ve anksiyeteye neden olan düşünceler içerir. Bunları önlemek için kişi sürekli tekrarlayıcı davranışlarda bulunur. Obsesif kişilerin bu düşünceleri; kişinin kendi isteği dışında ortaya çıkan, tekrarlayan ve mantıksal olmayan düşünceler, korkular veya endişelerdir.
Obsesif kompulsif bozukluk, takıntılı düşüncelerin günlük hayatı, hatta yaşamsal aktiviteleri etkileyecek düzeye gelmesi sonucu ortaya çıkan ruhsal bir hastalıktır.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Obsesif kompülsif bozukluk hastalığının tedavisinde uzun süreli tedavi gereklidir. Nitekim klomipramin tedavisine iyi yanıt veren hastaların 1 yıl sonra ilaç kesilenlerde 7 ay içinde has nüksetme oranı %90 bulunmuştur.
Serotonin Eksikliği:
Serotonin, büyük çoğunluk tarafından ''mutluluk hormonu'' olarak bilinir; ancak mutluluk vermenin yanı sıra, ruhsal dengeyi sağlamak gibi önemli bir görevi de vardır. Serotonin, eksikliğinde OKB için bir risk faktörü olarak rol oynar.
Obsesif kompulsif bozukluğu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, mümkün olan en kısa sürede tedavi almak, OKB'nin kötüleşmesini ve aktivitelerinizi, günlük rutininizi bozmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Klomipramin, OKB tedavisinde bütün ilaçlardan daha etkin olmasına karşın yan etki profili ve potansiyel ilaç etkileşimlerinden dolayı SSRI grubu ilaçlar günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Antikolinerjik yan etkiler ve kardiyak yan etkiler klomipramin kullanımını kısıtlamaktadır.
Selektif Serotonin ve Norepinefrin Geri Alım İnhibitörleri (SNRI'lar): SNRI ilaçları, SSRI'lar gibi serotonin düzeylerini artırırken aynı zamanda norepinefrin düzeylerini de etkiler. Venlafaksin (Effexor) gibi SNRI'lar, OKB tedavisinde kullanılabilir.
OKB' nin ilaç tedavisinde antidepresanlar ilk tercihtir. Ancak tüm antidepresanların OKB tedavisinde kullanımı uygun değildir. Bir trisiklik antidepresan olan klomipramin (Anafranil) OKB tedavisinde altın standart olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri