Belgisiz zamirler; yerini aldığı ismin açıkça belli olmadığı zamirlerdir. Herkes, birkaç, birkaçı, falanca, bazısı, kimisi…
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır. Belgisiz zamir ve belgisiz sıfat karıştırılmamalıdır. "Birkaç" sözcüğü; "Birkaç çocuk geldi." cümlesinde önündeki ismi belirttiği için sıfattır.
Kişi zamirleri isimlerin yerlerine tekil ya da çoğul oma durulmalarına göre getirilmektedir ve tekil ile çoğul olmak üzere toplamda altı farklı kişi zamiri bulunmaktadır.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Soru Zamirleri
İsimlerin yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir. Esas soru zamirleri “kim” ve “ne” dir. Bunun yanında soru bildiren diğer sözcükler de soru zamiri olarak kullanılabilir. “Annem sana ne dedi?” “Bu çocuk da kim?
İlgili 17 soru bulundu
"NE" KELİMESİ HEM SORU SIFAT HEM SORU ZAMİRİ HEM DE SORU ZARFI OLABİLİR!
İsimlerin yerini soru yoluyla tutan sözcüklere soru zamiri denir. “Ne, kim, kimi, hangisi, kaçı, nereye, nerede, nereden vb.” sözcükler soru zamirleridir.
Cümle içinde soru zamiri olarak kullanılan diğer sözcüklerden öne çıkanlar ise şunlardır: ''kim, kimler, ne, neler, nere, neresi, nereyi, nereye, nerede, nereden, kaçı, kaçımız, kaçınız, hangisi, hangimiz, hangileri, kaçıncı, kaçta, kaçtan vb.''
Şahıs zamirlerinden ben ve sen; yönelme hal eki aldıklarında ses değişimi olur. “Ben” şahıs zamiri “bana”, “sen” şahıs zamiri ise “sana” şeklinde dönüşebilir. “Sen” şahıs zamiri saygı için kullanıldığında “siz” kullanılır ve cümledeki yüklemde çoğul olur.
Zamir isim soylu kelime olarak kullanılırken ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler de sıklıkla zamir olarak kullanılır. Zamir nedir sorusunu yanıtlayarak konu anlatımı hazırladık.
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri'dir. Yapı bakımından ise basit zamirler, birleşik zamirler, öbekleşmiş zamirler, ek halindeki zamirler şeklinde çeşitlere ayrılır.
Asıl şahıs zamirlerinden daha kuvvetli bir ifadeye sahip ve anlam bakımından berkitilmiş olan şahıs zamirlerine “dönüşlülük zamirleri” denir. Bugünkü Türkiye Türkçesinde dönüşlülük zamiri kendi'dir.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
Bu kelimelerin sıfat mı zamir mi olduklarını anlamak için şu soruları sorarız: İsmin yerini mi tutuyorlar, yoksa ismi niteliyor ya da belirtiyorlar mı? Zamirler ismin yerini tutar; sıfatlar isimle birlikte kullanılır.
Bu zamirler hem tekil hem de çoğul kelimelerin yerine kullanılabilir. Belgisiz zamirlerle belgisiz sıfatları ayırt etmek için bir sonraki kelimeye bakılır: Örnekler: Kimi zaman - ''Kimi'' sözcüğünden sonra isim soylu bir kelime geldiği için sıfattır.
- Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Birçok zamir çeşidi dilimizde vardır. Bunlardan bir tanesi de şahıs zamiri diğer adı ile kişi zamiridir. Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.
Biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, kimi, kimileri, kimse, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, hepimiz, hepsi, birazı, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi sözcükler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
Doğan Aksan yönetiminde hazırlanan Sözcük Türleri'nde “hiç”, “hiçbir” belirteç olarak alınır; ancak verilen örnek- te bu görevde değildir, zamir görevindedir (Ben şimdi ne küçüğüne ne büyüğüne hiçbirine ağzımı açıp bir şey söylemi- yorum.) (Atabay vd.: 1983: 154).
Kişi isimleri dışındaki bütün nesne ve kavram isimlerinin yerini işaret anlamıyla tutan kelimelere “işaret zamiri” denir. Hem işaret etmek, nesneyi göstermek hem de isimin yerini tutmak isteyen bu işaret zamirleri esas olarak bu, şu, o, bunlar, şunlar ve onlar sözcükleridir.
İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer. Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.
*Soru zamirleri cevap olarak isim ya da isim soylu sözcükleri buldurur. Kimi, Kim, Neye, Nerede, Nereden, Hangisi, Kaçı, Ne, Kaça…
Yardımcı cümleyi temel cümleye bağlayan ki bağlama edatıyla, bir isim ile onun belirticisi durumunda olan bir cümleyi birbirine bağlayan ki ilgi zamiri de dilimize Farsçadan girmiştir. Türkçedeki soru zamiri kim de zamanla ki'nin görevini üstlenerek 17 ve 18. yüzyıllara kadar birlikte kullanılmıştır.
Sıfat= parası olmayan adama " herhangi bir sıfatı olmayan herifin teki " felan denir.. Zamir= Arabistanda, emir'in yaptığı zam'a Zamir denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri