Dönüşlülük zamiri, kendi sözcüğü ve onun iyelik eki almış halleridir: kendim, kendin, kendisi, kendimiz, kendiniz, kendileri. Bazı kaynaklarda şahıs zamiri olarak da nitelenir.
Asıl şahıs zamirlerinden daha kuvvetli bir ifadeye sahip ve anlam bakımından berkitilmiş olan şahıs zamirlerine “dönüşlülük zamirleri” denir. Bugünkü Türkiye Türkçesinde dönüşlülük zamiri kendi'dir. Fakat kendi'nin zamir olarak dönüşlülük ifadesi ile kullanıldığı örnekler fazla değildir.
4- Kendi kelimesi cümle içerisinde sadece zamir olarak değil sıfat ve zarf olarak da kullanılabilir. Örnekler: ''Hakan yine kendi alemine dalmış.'' Bu cümlede kendi, alem kelimesini nitelediği için zamir değil sıfattır.
Belgisiz zamirleri; kimi, biri, hepsi, başkası, birkaçı, başkaları, bazısı, birtakım, herkes, hepsi, hiçbiri ve herhangi biri olmak üzere sıralamak mümkün olmaktadır. Belgisiz zamirler genellikle sıfatlara 3. şahıs ekinin getirilmesi ile oluşturulmaktadır.
Türkçe dilbilgisinde, bir dönüşlü zamir, fiilin eylemini gerçekleştiren kişinin aynı zamanda eylemin alıcısı olduğunu gösterir. Bir dönüşlü zamir, özne ile aynı kişiye veya şeye atıfta bulunan bir nesne olarak kullanılan bir zamirdir. Örneğin; Acelem vardı, bu yüzden arabayı kendim yıkadım.
İlgili 19 soru bulundu
Dönüşlülük zamiri
Cümledeki eylemin, özne tarafından bizzat yapıldığını bildiren, vurgulayan zamirdir. Dönüşlülük zamiri, kendi sözcüğü ve onun iyelik eki almış halleridir: kendim, kendin, kendisi, kendimiz, kendiniz, kendileri. Bazı kaynaklarda şahıs zamiri olarak da nitelenir.
Biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, kimi, kimileri, kimse, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, hepimiz, hepsi, birazı, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi sözcükler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Belgisiz zamirler hangi varlığın yerini tuttuğu tam olarak bilinmeyen zamirlerdir. Sayıları, ölçüleri ve miktarları tam olarak bilinemez. Çoğu belgisiz zamirler belgisiz sıfatların iyelik ekiş almış şeklidir. İyelik ekleri '' ı, i, u, ü'' harfleridir.
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Eğer kullanılan kelime bir ismin yerine kullanılıyorsa belgisiz zamir; bir ismi niteliyor ya da belirtiyor ise belgisiz sıfat olarak adlandırılır.
Bir cümlede kullanılan bir kelimenin sıfat mı zamir mi olduğunu şu şekilde anlarsınız : Bir isim yerine kullanılıyor ise zamir , ismi nitelendirme , belirtme amacı ile kullanılıyor ise sıfattır.
Zarf, sıfat ve zamir şöyle ayırt edilir; Zarf: Fillerden önce gelirler, genellikle cümlenin sonunda olurlar. Sıfat: İsimlerden önce gelirler, cümlenin her yerinde olabilirler. Zamir: Fiilden ya da isimden önce gelmez ancak ismin yerine gelir, ismin yerini tutar.
Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir: “ben, sen, o, biz, siz, onlar, bizler, sizler. “ -Tamlayan eki (ilgi hâl eki)ni alabilirler; iyelik eklerini almazlar.
Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri'dir.
Yukarıda bahsedilen işaret zamirlerinin dışında Türkçede sıklıkla kullanılan diğer işaret zamirleri ise bura, şura, ora, burası, şurası, orası, burada, şurada, orada, buradan, şuradan, oradan, burayı, şurayı, orayı, buralar, şuralar, oralar, öteki, beriki gibi sözcüklerdir.
Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
Belirtme sıfatları da belgisiz, (birkaç, hiç, birçoğu), sayı (bir, yüzde elli, üçte iki), işaret (bu, şunlar, öteki) ve soru sıfatları (kaç, hangi) olarak dört ana başlıkta toplanır. Belgisiz sıfat konusunu örnek cümlelerle ayrıntılı olarak derledik.
Yalın ya da birleşik sıfat yapısındaki başlıca belirsizlik sıfatları şunlardır: “az, çok, az buçuk, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bir yığın, bunca, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, herhangi bir, hiç, hiçbir, hudutsuz, kaç, kimi, nice, sınırsız, yığın yığın …”
Cevap: Evet. "Biraz elma yedim" derken belgisiz sıfat , "Birazını yedim" derken elma kelimesini söylemediğimiz için belgisiz zamirdir.
Belgisiz sıfat bir ismin önüne gelir. Sıfatın diğer adı önaddır yani adın önüne gelir. belgisiz zamir ise bir ismin yerini tutar.
" şey" belgisiz zamirdir. Sıfatlat isimlerinn önüne gelir, "şey" belgisiz zamir olduğundan , zamirler de isim soylu sözcük olduğundan "şey"in önüne "her" kelimesi geldiği için "her şey" belgisiz sıfat olmuştur.
Bu zamir türü sayıca belirsizlik bildiren zamirlere denilir.Belgisiz zamirler başlıca şunlardır: Bazısı , biri , birçoğu , birisi , çoğu , başkası , pek çoğu , her biri , diğeri , birkaçı, hiçbiri,hiçbirisi , kimse , hepsi , kimi , böylesi , birtakımı , herhangi biri , öbürü , ötekisi , kimi , kimisi , bütünü , tümü , ...
BELGİSİZ ZAMİR KELİMESİNİN ANLAMI
Belirsizlik zamiri anlamına gelir. Bu kelime genellikle belgiziz zamir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı belgisiz zamir şeklinde olmalıdır.
Belgisiz Zamir Örnekleri
– Biri gelse de masadakilerin birkaçını taşısa. – Kimi tatlı dilli güler yüzlüdür. – Bu benim en sevdiğim şeylerden birkaçı. – Kardeşinin halinden kimse anlamıyor.
Dönüşlülük zamiri güçlü bir kişi zamiri olarak da açıklanmaktadır. - Ben: Kendi-m olarak -m ekini alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri