Öncelikle akademisyen olabilmenin ilk şartı, alt limit olarak 2.50 ortalama ile mezun olmaktır. Bu ortalama şartı bölüme ve üniversiteye göre değişebilir. Eğitim süreci genellikle şu şekilde işler. Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans / master yapılır, bunun için ALES'e girerek yeterli puan alınması gerekir.
Akademisyen olmanın öncelikli şartı, lisans eğitiminizi tamamlamak ve ardından yüksek lisans ile doktora yapmaktır. Eğer akademisyen olmak istediğiniz bölümden tamamen farklı bir lisans eğitimi görürseniz eğitiminiz uygun olmadığı için akademik olarak hayal ettiğiniz bölümde bir kariyer çizemeyebilirsiniz.
En az lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır. İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan.
Üniversitelerin akademik kadrolarına başvurabilmek için gereken minimum ALES puanı 70'tir. YDS ve eşdeğeri kabul edilen sınavlardansa, Türkçe eğitim veren akademik kadrolar için minimum 55 istenir. İngilizce eğitim veren kurumlardaysa bu puan 80'e, dil alanını kapsayan bölümle için 90'a kadar çıkabilir.
Öğretim görevlisi olmak için, lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girme şartı bulunmaktadır. Sınavda başarı sağlanmasının ardından, görev alınmak istenen üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmek gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.660 TL maaş alıyordu.
Bunun için ise lisans mezunu ve iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir! Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
(Ocak 2013- Temmuz 2023)
Seyyanen zamla birlikte profesör maaşı 48 bin 124 lira olacak ve bu oran 4,2'ye yükselecek. Seyyanen zamma rağmen bu oran 2013 başından bu yana en düşük ikinci değer. 10 yıldaki değişim profesör maaşının asgari ücret karşısında hızla değer kaybettiğini açıkça ortaya koyuyor.
Akademisyen olmak için en az 2 yıl yüksek lisans eğitimi alınmalıdır. Lisans eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Doktor, doçent gibi pozisyonlara geçmek için ise doktora eğitimi alınır. Doktora süreci ortalama 4 yıl sürer.
Özellikle Hukuk lisansı alanında Türkiye çapında öğretim üyesi açığından söz ediliyor. Yine tıp ve sosyal bilimlerde de açık fazla. Yeni kurulan üniversitelerde pek çok lisans bölümünde, az sayıda hocayla eğitim-öğretim sürdürülüyor.
Akademisyen Olmak İçin Gerekenler
Bilimsel araştırma yapmayı seven, okumaktan, fikir geliştirmekten, bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekten hoşlanan, dinlemeyi ve konuşmayı seven, yüksek not ortalamasına sahip lisans mezunları; ALES ile yüksek eğitimlerine devam ederek akademisyenlik yoluna adım atabilirler.
Akademisyen olmanın ilk şartı, en az 2.50 ortalamayla mezun olmaktır. Bu ortalama şartı üniversite ve bölümlere göre değişkenlik gösterir.
Belli bir yaş sınırı yoktur. Kişinin eğitim durumu müsait ise her yaşta akademisyen olma imkanı vardır.
Bir doçentin maaşı ise 25.000 TL ila 45.000 TL arasında değişebilir. Profesörlerin maaşları ise daha yüksek olabilir ve 55.000 TL veya daha fazla olabilir.
eleman.net verilerine göre, Beyin Cerrahı 2023 yılında ortalama 112.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Beyin Cerrahı , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
ç) Öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi kadrolarına başvuracak adayların en az, Tablo 1'de belirtilen puanları veya Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından eşdeğer puanı almış olması gerekir.
Bu madde ile 2 yıllık önlisans eğitimi veren meslek yüksekokullarında ilan edilen öğretim elemanı kadrolarında (yabancı dil okutmanı hariç) asgari 50 puan yabancı dil şartı aranmamaktadır.
Meslek yüksekokullarında öğretim görevlisi olmak için yüksek lisans şartı yok | Ekmek ve Gül. Üniversitede öğretim görevlisi olmak için yüksek lisans şart. Meslek yüksekokullarında ise 2 yıl alan tecrübesi olması şartıyla lisans mezunu olmak yeterli.
1,80'in altında olan öğrenci o yarıyılda başarısız sayılır. Genel not ortalaması (GNO) 2.00'nin altında ve Dönem not ortalaması (DNO) iki yarıyıl üst üste 1.80'in altında olan öğrenciler üst dönemden ders alamazlar.
Yüksek not ortalaması olan adaylara daha iyi başarı bursları sunulurken, ivme kazandırarak akademik kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, doktora programlarına kabul için not ortalaması önemli bir kriterdir.
YÜKSEK LİSANS İÇİN TRANSKRİPT KAÇ OLMALI? Yüksek lisans not ortalaması şartı üniversiteye göre değişiklik göstermekle birlikte, en azından 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır. Yüksek lisans eğitimine kabul edilebilmek için, lisans mezuniyet puanının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri