Ezop (Yunanca: Αἴσωπος, Aisōpos), MÖ 6. yüzyılda yaşadığı varsayılan eski Yunan masalcısıdır. Kahramanları hayvanlar olan masallarıyla büyük ün kazanmış olan Ezop'un yaşamıyla ilgili bilgiler kesin değildir.
Ezop, MÖ 6. yy'da yaşadığı varsayılan eski Yunan masalcısıdır. Kahramanları hayvanlar olan masallarıyla büyük ün kazanmış olan Ezop'un. yaşamıyla ilgili bilgiler kesin değildir. Bir söylentiye göre Trakya'da doğmuş, bir süre köle olarak Samos adasında yaşamış, özgür bırakılınca birçok yolculuk yapmış.
Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
İlgili 24 soru bulundu
La Fontaine,13 Nisan 1695 tarihinde Paris'te 73 yaşında hayatını kaybetmiştir. Özellikle masal alanında adını ölümsüzleştiren La Fontaine'nin toplamda 12 kitaptan oluşan 238 masalı vardır.
La Fontaine aynı adı taşıyan masalında her gün altın yumurtlayan tavuk ile sahibi arasında yaşananları anlatır. Özetle; tavuk değerini bilenler için mal, mülk, berekettir. Kolay yoldan insana sunu- lan bir refah kapısıdır.
La Fontaine Masalları 350 yıldır dilden dile, ülkeden ülkeye dolaşarak uygarlığı etkileyen eserlerden biri haline geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 100 Temel Eser arasında yer alan La Fontaine Masalları'nın Türkçede çok sayıda güzel çevirisi vardır.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
Eski Yunan mitolojisindeki Ezop masalları da ilk masal örneklerindendir. Milattan önce yazıya geçirildiği ortaya çıkmıştır. Ezop masallarında kişiler genellikle hayvanlar arasından seçilmiştir. Bu yönüyle fabl olma özelliği vardır.
Ezop masalları ilk kez M.Ö. 300 yılında Demetrios Phalereus tarafından, ikinci kez M. S. 100 yılında Babrios2 adlı bir şâir tarafından 10 kitap halinde yeniden derlenip yazılmıştır.
milattan önce 6. yüzyıl'da yaşadığı varsayılan eski yunan masalcıdır. rivayete göre trakya'da doğmuş köle olarak samos adası'nda yaşamış azat edildikten sonra bir çok bölgeyi gezmiştir. ''fabl'' türünün kurucusu olarak bilinen yazardır.
Pertev Naili Boratav'ın üslup, yapı ve konu bakımından yaptığı masal sınıflandırmasına göre Türk masalları şu beş gruba ayrılmıştır: Olağanüstü masallar, Hayvan masalları, Güldürücü masallar, yalanlamalar ve zincirleme masallar, fıkra ve latifeler.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir.
Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır. Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
Buna göre, çocukluk ve ilk gençlik dönemi edebiyatı üzerine belirlenen eser isimleri esas alınarak 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için de 100 Temel Eser listesi oluşturularak mülga İlköğretim Genel Müdürlüğünün 04/08/2005 tarih ve 8081 sayılı (2005/70 No'lu Genelge) Genelgesi ile okullarımıza duyurulmuştur.
Masal yazarı olarak bilinse de aslında eserleri, teşhis ve intak kullanılarak kurgulanmış eserlerdir. Masallarında hayvanları insanlara özgü karakter özellikler vererek hızlı, canlı ve nükteli bir anlatımla kullanmıştır. Konularında doğu masallarından esinlenmiştir.
Orhan Veli Kanık çevirileri genel olarak biçimsel olarak kaynak metne daha sadıktır. Bu anlamda yeterli çeviriler olduğunu söyleyebiliriz ama kullanılan dil açısından hedef dil kitlesi okur açısından zor algılanabilecek güç sözcükler tercih edilmiştir.
Beydeba'nın fablları “Kelile ve Dinme” eserinde toplanmıştır. Beydeba dışında, Ezop, La Fontaine, Ahmet Mithat Efendi ve Şinasi fabl yazarlarıdır.
Ezop'un masalları ve fablları, öğretici ve eğitici nitelikleriyle ünlüdür. Bu hikâyeler, insanlar arasındaki ilişkileri ve yaşamın zorluklarını anlatırken genellikle hayvan karakterlerle tasvir edilir.
Hikâyelerin çekirdeğini, eski bir Fars kitabı olan Hazâr Afsâna (Bin Efsane) oluşturmuştur. 9. yüzyıl dolaylarında hikâyeleri derleyenin ve Arapçaya çevirenin masalcı Ebu Abdullah Muhammed el-Gahşigar olduğu söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri