Modern araçlarda, iki yönlü fren sistemi bulunmakta, biri 2 taraflı daire fren sistemi diğeri ise disk frenleridir. 2 taraflı daire fren sisteminde bulunan 4 adet fren devridaim den yararlanamıyor. Bunun sebebi ise, şayet fren gücü bir anda bozulur ise, komple fren gücünün, göçmesini önlemektir.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Başlıca tipleri; Tamburlu frenler • Disk frenler • Konik frenler • Pabuçlu frenler • Bantlı frenler Makina Elemanları I - Kavramalar Page 10 Tamburlu frenler • Kampanalı frenler olarak da adlandırılırlar. Çok değişik konstrüksiyonları mevcuttur. Motorlu araçların arka aksında yaygın olarak kullanılır.
Otomatik vites arabalarda sadece 2 pedal vardır. Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir.
Otobüs ve tır gibi ağır vasıtalarda ise birincil ve ikincil olmak üzere iki farklı fren sistemi kullanılıyor.
İlgili 44 soru bulundu
İki yönlü fren sistemi: 4 piston tarafından itilen bisiklet fren balataları, disk rotorunu her iki taraftan da frenlemek için kelepçeler, bu da ömrünü uzatmak için rotorun deformasyonunu önler. Özellikleri: Sağ fren kolu 22,2 mm gidon için uygundur. Hidrolik 4 piston ve çift yönlü fren rotorun ömrünü uzatır.
Retarder genel olarak tır ve otobüs gibi ağır vasıtalarda tercih edilen hız kesici bir fren mekanizmasıdır. Tekerleklerde yer alan sürtünme prensibi ile çalışan disk veya kampana fren sistemlerinin yanında yardımcı olarak yer alır ve özellikle yüksek ağırlığa sahip ağır vasıtaların vazgeçilmez bir elemanıdır.
Otomatik vitese sahip arabalarda manuel arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmiyor. Adından da anlaşılacağı üzere vites sürüş esnasında otomatik olarak değişiyor. Bu nedenle otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmuyor. Sol tarafta fren, sağ tarafta ise gaz pedalı bulunuyor.
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
V-Fren (Pabuç Fren)
Bisikletlerde fren tipleri arasında en eski ve sade fren tipi v-brake olarakta anılan pabuç frenlerdir. Oldukça sade ve kolay bir mekanizması olan pabuç frenlerde frenleme, pabuçların jantı paralel bir şekilde sıkıştırması ile gerçekleşir.
ABS fren durumunda her bir tekerleğin devir sayısındaki değişikliği bir kontrol ünitesi aracılığı ile denetleyen bir sistemdir. Dönüş sayısının ani düşmesi (örneğin kaygan zeminde fren yapma durumunda) ve tekerleğin kilitlenmesi durumunda kontrol ünitesi otomatik olarak fren basıncını düşürür.
EBS Nedir? EBS yani Elektronik Fren Sistemi, anlık frenlemede kontrolü sağlayan bir araç güvenlik teknolojisidir. ASR (Antipatinaj Sistemi) ve ABS (Kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi) ile entegre çalışacak şekilde geliştirilmiştir. EBS, kısa tepki süresi ile anlık fren kontrolünü sağladığı için fren mesafesini düşürür.
El freni her araçta arka tekerleri sabitler.El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz. El freni çekili durumda unutulup yola devam edilirse kampanalar ısınır ve fren tutmaz.Soğuk havalarda el freni çekili durumda bırakılırsa fren balataları donarak yapışır.
Motorların çoğunu durduran fren gücü ön frendir, arka frende buna destek olur.
Frene basınca önce önler, sonra arkalar tutar. Bahsettiğiniz yağmurlu havalarda diskleri kurulama özelliği nadir araçlarda var diye biliyorum. En aşşağı Executive Car larda oluyor.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.
D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Genelde ağır araçlarda birincil yani normal frenleme sistemi, birincil retarder sistemi ve ikincil retarder sistemi olmak üzere 3 farklı frenleme sistemi aynı anda kullanılır. Örneğin, geleneksel frene ek olarak motor freni ve hidrodinamik retarder kombinasyonu gibi.
Ayrıca MAN'ın 'PriTarder' isminde yeni bir teknolojisi var. Bu da birincil bir fren sistemi. Motor üzerinde sürekli fren etkisi yaratan özel bir sistem. Frenleme sıvısı olarak da retarderlerden farklı bir şekilde motor suyunu kullanıyor.
DEP, programlarınızın sistem belleğini güvenli şekilde kullandığından emin olmak üzere bunları izleyerek bilgisayarınızı koruyabilir. DEP bilgisayarınızdaki bir programın belleği yanlış şekilde kullandığını fark ederse programı kapatır ve sizi bilgilendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri