Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
a. GTİP Kodu Nedir? GTİP, uzun hali olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun kısaltılmış halidir. Uluslararası ticarette ithalat ve ihracat ürünlerini tanımlamak ve birbirinden ayırmak için rakamlardan oluşan bir koddur. Tüm dünyada kullanılan Armonize Sistem Nomenklatürü, GTİP kodunun çıkış kaynağıdır.
Diğer bir ifadeyle, bu kodlar tüm dünyada aynı ürünü ifade etmektedir. Örneğin, tüm ülkelerin gümrüklerinde, 0409.00 GTİP Kodu (HS Code) denildiğinde "tabii bal" anlaşılmaktadır.
Sorun nereden kaynaklanıyor? Gümrük İdaresi'nin uygulamalarında hatalı bir GTİP belirlenmesi durumunda vergi farkı varsa vergi farkının üç katı, bir vergi farkı yoksa usulsüzlük cezası tatbik ediliyor.
İlgili 45 soru bulundu
MADDE 11 – (1) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünde görevli bir başmüdür yardımcısı başkanlığında en az iki muayene memurunun katılımıyla oluşacak heyet tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde bilgi talebi konusu eşyanın sınıflandırıldığı GTİP tespit edilir ve tutanağa bağlanır.
GTİP Numarası Nerede Yazar? GTİP numarası ihracatçı faturasında mutlaka yer almalıdır. Bu sebeple faturanızda GTİP numarasını görebilirsiniz.
Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir.
GTİP Kodu : 73 - Demir veya Çelikten Eşya.
Özetle, GTİP taşınan malzemeler hakkında detaylı olarak bilgi vermekte olup, buna bağlı olarak da taşıma esnasında alınması gereken önlemlerin ve uygulanacak vergilerin belirlenmesini sağlamaktadır. Bütün bunların yanı sıra, uzman bir gümrük müşavirinden gümrük tarifesi beyanı için destek alınmasında yarar vardır.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarası nedir? Bir ürünün ülkemizin tarife sınıflandırmasındaki yerini belirleyen 12 basamaklı koduna Gümrük Tarife İstatistik Numarası (GTİP) adı verilir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.
0049790: E-FATURA UYGULAMASI GÜMRÜK İŞLEMLERİ - FATURADA GTIP YAZMA ZORUNLULUĞU - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. 01.01.2017 İTİBARİYLE GEÇİLECEK OLAN İHRACATTA E-FATURA UYGULAMASI İLE KESİLEN İHRACAT E-FATURALARINDA GTIP (GÜMRÜK TARİFE KODU) YAZMA ZORUNLULUĞU DOĞACAK MI? Hiçbir etiketi yok.
Bu bağlamda binek otomobiller, 87.03 pozisyonunda tanımlanan binek otomobiller ile esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dâhil) hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar gibi çok amaçlı araçları kapsamaktadır.
GTIP numarası, Gümrük Tarife Cetveli üzerinde yer alan koda verilen isimdir.
TRADEATLAS | 72 - Demir ve Çelik.
Dijital bir ürün sayılabilecek yazılımlar için gümrük işlemini gerekli kılacak herhangi bir husus bulunmadığından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak herhangi bir işlem yoktur. Ancak günümüzde yazılım ithalatı da yapılabilmekte olduğundan, GTİP içinde 8523 pozisyonunda değerlendirme yapılmaktadır.
GTİP Kodu : 732690 - Demir Veya Çelikten Diğer Eşya.
Palio van, Clio van, Corsa van, Matrix Space gibi, sadece önde iki koltuğu olan, arkada koltuk bulunmayan, arkadaki yan camları kapalı olan, 3 veya 5 kapılı, şoför sırası ile arkadaki bölüm arasında sabit bir panel veya ağdan yapılmış bariyer olan araçlar 87.04 tarife pozisyonunda yer almaktadır.
Motorlu Kara Taşıtları; Traktörler, Bisikletler, Motosikletler Ve Diğer Kara Taşıtları; Bunların Aksam, Parça Ve Aksesuarları
4458 sayılı Gümrük Kanununda detaylı olarak tanımlanan gümrük vergisi, ihracat ve ithalata konu olan ürünlerin sınırdan geçmesi için Türkiye Cumhuriyetine ödenmesi gereken vergi türüdür. Bu vergi türünün, eşya ve tarım ürünleri ülkeden çıkarken ya da ülkeye girerken devlete ödenmesi zorunludur.
Sigorta, komisyon, navlun vb. hizmetler için GTİP numarası bulunmaz.
HS kodu (veya HTS kodu), Uyumlaştırılmış Sistem kodu anlamına gelir. Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından geliştirilen kodlar, dünyanın her yerindeki gümrük makamları tarafından harçları ve vergileri değerlendirirken ürünleri tanımlamak ve istatistiksel bilgileri toplamak için kullanılmaktadır.
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde 12 haneli koda verilen isimdir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.
GTİP, uluslararası ticarette ürünlerin tanımını yapabilmek için kullanılan ve dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler hakkında detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'na denmektedir.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri