AB ülkelerinde 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 41'i kadın iken bu oran Türkiye'de yüzde 44. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaklaşık 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 41'i kadın. Türkiye'de ise bilim ve mühendislik alanında çalışanların yüzde 44'ü kadın.
Kadınlara genellikle erkek meslektaşlarından daha az araştırma hibeleri verilmekte ve kadın bilim insanları tüm araştırmacıların % 33,3'ünü temsil etmelerine rağmen, ulusal bilim akademilerinin sadece % 12'si kadınlardan oluşmaktadır.
Safiye Ali: İlk Türk Bilim Kadını
Türkiye'de bilimsel alanda faaliyette bulunan ilk kadınlardan biri Safiye Ali'dir. Almanya'da eğitim gören Safiye Ali, ilk Türk kadın hekim olarak tarihe geçer.
Bu üniversitenin bilim insanları tarafından son 3 yıldır dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listeler ciddi ve kaliteli bilimsel veriler analiz edilerek yayımlanıyor. 2021 yılı Scopus verilerine göre dünyada 7 milyona yakın bilim insanının bilimsel çıktıları incelendiğinde, 200.000 bilim insanı ...
İlgili 18 soru bulundu
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Kimya Alanında Nobel Ödülü Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'a Ve.
1934 yılında Fransa'nın Savoy kentinde kan kanserinden öldü. Hastalığı, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu yüzden ona "bilim için ölen kadın." denildi. Radyokaktivite çalışmalarından dolayı, radyoaktivite birimine "curie" denilmektedir.
Son 10 yıldır Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) çalışan astrofizikçi Umut Yıldız, Türkiye'ye dönerek çalışmalarına orada devam etme kararı aldı.
NASA'da çalışan ilk Türk mühendistir. 17 Ekim 1930 yılında Mudanya'nın Zeytinbağı(Tirilye) nahiyesinde doğdu. Orta öğretimini'nde ve Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan İsmail Akbay, üniversite eğitimi için ABD'ye gitti ve 1956 yılında Tennessee Üniversitesi'nden fizik mühendisi olarak mezun oldu.
Nobel Ödülü kazanan ilk kadın, 1903 yılında eşi Pierre Curie ve Henri Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Marie Curie'dir. Curie ayrıca birden fazla Nobel Ödülü kazanan tek kadındır. 1911'de Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın bilim insanı olan Marie Curie'nin hayat öyküsünü çizgi roman hâline getirdik.
Çoğu diğer türler gibi, insanlarda da cinsiyet oranı yaklaşık olarak bire birdir. Bilim dünyasında tartışma konusu olmasına rağmen, yaygın görüşe göre doğumdaki cinsiyet oranının 100 kız 107 erkek olduğu kabul edilir. Tüm dünya nüfusu içinde 100 kadına 101 erkek düşer.
Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'u kadınlardan oluşuyor. Buna göre, ülke nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar, yüzde 50,1'ini erkekler oluşturdu. Türkiye'nin kadın nüfusu 42 milyon 638 bin 306 kişi, erkek nüfusu 42 milyon 734 bin 71 kişi oldu.
8 milyara ulaşan dünya nüfusunun yüzde 49.7'si kadın. Ancak istatistikler kadınların pek çok konuda söz sahibi olmadığını gösteriyor.
Jasmin Moghbeli, 24 Haziran 1983'te Batı Almanya'nın Bad Nauheim kentinde doğdu. Babası Kamran (Kamy) Moghbeli, 1980 yılında İran'ın Tahran kentinden Batı Almanya'ya göç etmiş bir mimardı. O ve ailesi, 1984 yılının başına Amerika Birleşik Devletleri'ne göç edene kadar Moghbeli'nin de doğduğu Bad Nauheim'da yaşadılar.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
Sivil bir kamu organizasyonu olarak kurulan NASA, 60 yıldır hem ABD'nin hem de dünyanın uzay alanında çalı an lider bir kurumu olarak, hem Dünya'mız, hem Güne Sistemi'ndeki diğer geze- genler, hem de evrenimiz hakkında bilgi topluyor ve bilgi üretiyor.
Marie'nin kocası Pierre Curie ile ve fizikçi Henri Becquerel Fizik 1903 Nobel Ödülünü paylaştı. Marie Kimya 1911 Nobel Ödülü de kazandı. Başarılarına radyoaktif izotopları izole etmek için radyoaktivite teknikleri teori ve iki unsurdan, polonyum ve radyum keşfi de dahildir.
Tarihin en tanınmış bilim kadınları arasında yer alan fizikçi ve kimyacı Marie Curie, günümüzdeki nükleer bilimin temelini oluşturan kişi olarak tanınıyor. Curie'nin çalışmaları, radyolojiden kanser tedavilerinde kullanılan radyoterapiye kadar çok sayıda alanın temelini oluşturuyor.
Nobel Kimya Ödülü Kazanan İlk Türk Bilim İnsanı; «Aziz Sancar» - YouTube.
Bilimkurgu edebiyatının en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen yazar Isaac Asimov, bir kitabında Newton'dan “Tarihin en büyük bilim insanı” olarak bahsetmiştir. Newton denildiğinde ilk akla gelen buluşu olan kütleçekim yasası, bilim tarihinde bir devrim olarak kabul edilmiştir.
Bîrûnî (4 Eylül 973 Kat - 13 Aralık 1048 Gazne), İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir (Farsça: بیرونی, Arapça: ابو الريحان محمد بن احمد البيروني).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri