Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
Işçiye tutulan tutanak kaç yıl geçerli? İşçi hakkında iş müfettişlerinin tuttuğu tutanakların süresi tutanak konusunun aksi ispatlanana kadar geçerlidir.
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından dolayı geçerli nedene dayalı olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi isteniyorsa mutlaka işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunması alınmadan bu sebebe dayalı olarak yapılan fesihler haksız fesih olacak ve işe iade davaları işçi lehine sonuçlanacaktır.
Çalışan Özlük Dosyası ve Tutanak
Dolayısı ile buraya konulan ve işlem yapılmayan tutanaklar sicile işlemiş olarak değerlendirilmez. Sadece özlük dosyasına konulmuş olur. Ancak usulüne uygun bir şekilde tutulmayan herhangi bir tutanağın ya da işlem yapılmamış bir tutanağın özlük dosyasında da bulunmaması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Tutanakta mutlaka olay, olay tarihi ve saati, yeri, tanıkların ve mümkünse işçinin de imzası alınmalıdır. Tutanak tutulursa ne olur? sorusunu ise şu şekilde cevaplayabiliriz. Tutanak, işverenin elinde bir delil olduğundan dolayı şartlar mevcutsa İş Kanunu hükümlerine göre işçinin iş akdini sonlandırabilir.
Devamsızlık nedeniyle iş sözleşmesinin feshinde ispat yükü işverene aittir. İşveren işyerinde diğer çalışanlardan en az iki kişinin tanık olarak imzaladığı tutanak ve işyeri kayıtlarıyla devamsızlığı mahkemeye ispatlamalıdır.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
İşçi, iş ve işyerinin işleyişini sekteye uğratacak davranışlar sergilediği takdirde işveren, söz konusu işçi için tutanak tutar. İşçi ve işveren ilişkisinde tutanak tutulması, meydana gelen olumsuz bir olayın işçi ve işveren taraflarından herhangi birisi için, işin devam ettirilmesini engellediğini belirtir.
İhtar çektikten sonra işçinin işe gitmesi gerekir mi sorusuna evet cevabı verebiliriz. Genel olarak ihtar türüne göre değişse de işe gitmek en doğrusu olacaktır. Eğer ihtar çekildikten sonra işçi işe devam etmezse çeşitli hak kayıpları doğabilir. Bu hak kayıplarını engellemek için mutlaka işe gidilmesi gerekmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 92'nci maddesine göre iş müfettişleri tarafından tutulan tutanaklar aksi kanıtlanıncaya kadar geçerlidir.
İşçinin devamsızlığı sebebiyle işverenin derhal feshi de İş Kanunu'nun 25/II-g bendinde düzenlenmiştir. Bu durumda işverenin, devamsızlık sebebiyle fesih hakkını kullanırken kanunda düzenlenen 6 günlük süreye riayet etmesi gerektiği söylenebilir.
Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir. İşveren taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.
4857 sayılı İş Yasası haklı fesih nedenlerini üç başlık altında toplamış. Birincisi sağlık sebepleri, ikincisi ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri. Üçüncüsü de zorlayıcı sebepler olarak sıralanmış.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi işçi kanunun 24. maddesinde sayılan hallerden biri sebebiyle iş akdini feshedecekse, herhangi bir bildirim süresini beklemeksizin derhal ve yazılı olarak işverene bildirmek sureti ile iş akdini feshedebilir ve işverenden kıdem tazminatı talep edebilir.
Tutanak, olmuş olan bir şeyin yazılı hale aktarılmasıdır. Doğruluğu ise tarafların imzası ile sağlanır. Sicile etki edecek herhangi bir durum yok bunda. Eğer ki disipline gider bir ceza alırsan o zaman siciline işler.
Normalde bir öğrenci 3 tutanak aldıktan sonra disiplin kurulu arasında konuşma yapılır. Her şey orada alınan karara bağlıdır. Yani 2 tutanaktan fazlasını almak uzaklaştırılmaya hatta okuldan atılmaya kadar gidebilir. Hangi tür durum dolayısıyla tutanak aldığınız da oldukça önemlidir.
Tutanakta olaya şahit olan kişilerin isim, soy isim ve imzaları yer almalıdır. Bir tutanak en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır ve en az imzalayan kişi sayısı kadar nüsha oluşturulmalıdır. İmzalar isimlerin üstüne atılmalıdır.
İşçinin işverenden veya amirinden izin almaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut da bir ayda 3 iş günü devamsızlık yapması halinde ise ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden derhal işine son verilebilir.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
İş Kanunu 25/II-g maddesi gereğince, işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi işverene bildirimsiz ve tazminatsız fesih hakkı vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri