Mesela iki rakam yan yana geldiği zaman iki basamaklı sayılar oluşur.
10 ile başlayarak 99'a kadar devam eden doğal sayılara iki basamaklı doğal sayı denir. 10 en küçük iki basamaklı doğal sayıdır. 99 en büyük iki basamaklı doğal sayıdır.
Basamak Değeri Nedir? Rakamın bulunduğu basamağa göre aldığı değer basamak değeridir. Rakamın bulunduğu basamak değişince basamak değeri de değişir. Örneğin 8 rakamı, 38 sayısında 8 basamak değeri alırken; 84 sayısında 80 basamak değeri alır.
Basamakların adlarıysa, onlar basamağı ve birler basamağı şeklindedir.
Sağ taraftan başlamak suretiyle ilk rakam birler basamağı olarak bilinir. Yani en küçük basamak adıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Dünyanın en büyük sayısı nedir sorunun merak uyandıran cevabı Googol'un bir üst sayısı olan Googolplexianth'dir. Googol'da sayının 10 üzeri 100'dür.
Sal Khan, 25'i 2 onluk ve 5 birlik şeklinde gösteriyor.
6. basamakta yer alan araç sürücüleri %30 oranında indirim hakkı kazanmaktadırlar. Kazaya karışılmayan 3. yılda araç sürücüsüne %45 oranında indirim yansıtılmaktadır. Trafik kazası yapılması durumunda ise araç sürücüleri 3. basamağa, 2. basamağa ve 1. basamağa düşmektedirler.
Bir yılın sonunda kazaya karışmayan ve hasar kaydı bulunmayan sürücüler trafik sigortası tarife basamak kodu 5. kademe yani yüzde 15 indirimli olarak değerlendirilmektedir. İlk yılında hasar kaydı oluşan veya kazaya karışan sürücüler bir sonraki yılda poliçe primlerini yüzde 50 daha fazla ödeyecektir.
Örneğin 13 sayısının birler basamağında 3, onlar basamağında ise 1 rakamı yer alır. Ancak bu sayıda 1, onlar basamağında yer aldığı için basamak değeri ondur. Aynı zamanda 13 sayısının basamak değerlerini topladığımızda elde edilen sonucun, sayının kendisine eşit olduğunu görürüz.
2 sayısının basamak değeri = 20 olur.
26 sayısının onlar basamağının basamak değeri => 2'dir.
Çünkü 2 rakamı onlar basamağındadır. 2 × 10 = 20 olarak elde edilir.
En temel konular arasında yer alan basamak kavramında en büyük veya en küçük sayılar sıklıkla karşımıza çıkar. Özellikle üç basamaklı çift sayılarda, sayının son rakamı '0,2,4,6,8' ile bitiyorsa bu durumda sayı, çift sayı olarak karşımıza çıkar.
Basamak: Sayıların yazılmış olduğu bölüme basamak denmektedir. Mesela iki rakam yan yana geldiği zaman iki basamaklı sayılar oluşur. Mesela 46, 32, 54, 27… Örnek: Bir yılda 52 hafta bulunmaktadır.
İki basamaklı veya üç basamaklı tek ve çift doğal sayıları bulmak için bu sayıların birler basamağına bakmamız gerekmektedir. Eğer birler basamağındaki rakam tek ise o zaman o sayı tektir. Eğer birler basamağı çift ise o zaman o rakamın çift olduğunu anlayabiliriz.
İlk kez trafiğe çıkanlar 4.basamaktan başlatılır. Hasar ve hasarsızlık durumuna göre basamaklar ilerler. Hasar yaşanan her yıl 4.basamaktan aşağı doğru düşer. Kaza yapmadan geçen her yıl da yukarı doğru hareket eder.
Şimdi basamakları tek tek açıklayabiliriz. 0.Basamak: 1.basamakta bulunanlara sigorta süresi içinde üç ve daha fazla trafik kazasından kaynaklanan tazminat ödemesi yapılması durumunda uygulanır. 1. Basamak: Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde %135 artış uygulanır.
Sal Khan, 42'yi 4 onluk ve 2 birlik şeklinde gösteriyor.
35 sayısı bir tane onlar basamağındaki ve bir tane birler basamağındaki oluşur. 3 onlar basamağı elemanıdır. 3x10=30 sayı değeri vardır. 5 birler basamağı elemanıdır.
28 sayısının basamak değeri kendisidir. Birler basamağında 8 sayısı vardır. Basamak değeri 8 dir.
Milyardan sonra gelen sayı trilyondur. Milyar 9 basamaklı bir sayıdır ve 10 üzeri 9 olarak ifade edilir. Milyardan önce milyon, milyardan sonra da trilyon ve katrilyon gelir.
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Milyon sayısının okunuşu için sayıları üçerli basamak şeklinde ayırmak gerekir. Birler, onlar, yüzler, binler, on binler ve yüz binler basamağından sonra milyonlar basamağı gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri