YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı.
ÖSYM'nin YKS kılavuzunda yer alan bilgiye göre, YKS'ye giren ancak ilk tercih zamanında tercih listesini doldurmayan öğrenciler, ek tercih zamanında yeniden tercih yapma hakkına sahip oluyor.
24 tercihin tamamını doldurmak şart mı? Adayların 24 tercih yapma hakkı var. Bu tercihlerini önlisans ve lisans olmak üzere 24'ü geçmeyecek şekilde yapabilirler.
20 Temmuz Perşembe günü ilan edilen YKS sonuçları kapsamında tercihler merak edilmeye başlandı. ÖSYM'nin yayınlayacağı kılavuz doğrultusunda başlayacak YKS tercihlerinde adayların 24 tercih hakkı bulunacak.
Bir tercih listesi oluşturduktan sonra onu hangi sıraya göre dizmen gerektiğini belirleyen en temel kriter senin istek sırandır. O listedeki bir bölüm, yüksek puanlı diye üste, düşük puanlı diye alta alınmak zorunda değildir.
İlgili 29 soru bulundu
ÖSYM'nin yayınlayacağı kılavuz doğrultusunda başlayacak YKS tercihlerinde adayların 24 tercih hakkı bulunacak.
Üniversite Tercihlerinde Tercih Aralığı Ne Olmalı ? Üniversite tercihlerinde puana göre değil, başarı sıralamasına göre tercih yapmamız gerekiyordu. Bu aralığında kendi sıralamamızın %10 üstü ile %20 altı aralığında olmasında fayda vardır.
Her yıl üniversite sınavını başarı ile geçip tercih hakkı kazanan adaylara ÖSYM tarafından 24 tercih yapma hakkı tanınmaktadır.
Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24'ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Bu yıl 1 milyon 63 bin 807 aday, YKS 2023 birinci yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına yerleşti. Verilen kayıt süresinin ardından kaydolmayan aday ve boş kalan kontenjan sayısı da belli oldu.
Merkezi Yerleştirme yönteminde adaylar, yükseköğretim programlarına, sınav puanları, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, varsa ek puanları yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince, bilgisayarla yerleştirilir ...
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
Adaylar YKS tercihlerini ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır. YKS tercih döneminde, üniversite puan ve sıralamalarını göz önünde bulundurulacak.
Peki tercih aralıkları ne olmalı? Örneğin ; Başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-25 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler.
Evet, ilk tercihlerde bir okula yerleşen öğrenciler de nakil tercihinde tekrar tercih yapabilecekler. Öğrenci nakil tercihinde yeni bir okul kazanırsa kaydı o okula geçer, nakillerde bir okul kazanamazsa ilk yerleştirmede kazandığı okulda kaydı devam eder.
Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek. Ancak birinci tercihlerde herhangi bir programa kayıt hakkı kazanan adayların ek tercihlerde tekrardan tercih hakkı bulunmamaktadır.
Oysa ek tercihte artık genel yerleşme sonrası oluşmuş bu yıla ait puanlar olduğundan ek yerleştirmede sıralamalar kesinlikle kullanılmamalı, tüm tercihler puana bakılarak yapılmalıdır.
50 lira tutarındaki ek yerleştirme ücreti, 18 Eylül 2023 tarihi saat 23.59'a kadar yatırılabilecek. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları yükseköğretim programları tercihleri geçersiz sayılacak, yerleştirme işlemine alınmayacak.
Programın puanı ise o bölüme en son yerleşen öğrencinin puanı anlamına geliyor. Merkezi yerleştirmede dolan ama kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan tüm programların karşısında puan yazıyor. Bu puan da artık o bölümler için “en küçük puan oluşmuş” olduğunu gösteriyor.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli. Eğitim uzmanlarına göre, tercihler için farklı formüller dikkate alınabilir. Bunlardan biri Sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacak.
Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı.
Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı ve hiçbir tercihine yerleşemeyen adaylar YKS 2. tercih tarihine odaklandı. ÖSYM tarafından ilk yerleştirme akabinde boş kontenjanlara ek yerleştirme işlemi yapılıyor. 2023 YKS tercih sonuçları sonucuna göre üniversitelere yerleşme oranı yüzde 99,8 olarak duyuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri