İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur.
Sen de 12 yaşından büyük ve 18 yaşından küçüksen; İlk İmza Hesabı açtırarak senin için tasarlanan İlk İmza dünyasına katılabilirsin.
Tapu alım satım işlemlerinde herhangi bir yaş sınırı olup olmadığı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Tapu işlemlerinde alım ve satım yapacak olan kişilerin 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
Yani tapu devri gibi hukuki nitelikteki karar alma süreçlerinde ebeveynlerinin ya da velayetini üstlenen kişinin iznine tabidir. 65 yaşın üstündekiler ise yaşlanmaya bağlı sağlıklı karar alma yetisinin kaybedilmesi gibi durumlardan dolayı tapu işlemleri yapamaz.
Her ne kadar kanunda tapu işlemleri için 18 yaşın üstünde olunması gerektiği belirtilse de, bazı kurallara uyularak 18 yaşından küçük çocukların üstüne tapu yapılabiliyor.
İlgili 17 soru bulundu
avukatlar a güven olunmaz her biri başka ağızdan konuşuyorlar çünkü... 18 yaşını doldurmadan senet imzalayamazsınız, attığınız imza geçersizdir.
18 yaşın altındaki bir çocuk kendi başına gayrimenkul alamaz fakat, çocuğun anne veya babası onun adına gayrimenkul satın alabilmektedir. Bu uygulama bir hukuk terimi olarak vesayet olarak adlandırılmaktadır.
-Tapu işlemleri için belli bir yaş sınırı var mıdır? İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Buna kanunen hiçbir engel yoktur.
Belediye Hukuk Bürosu, Türk Medeni Kanununa göre değerlendirmede bulunmuş ve olumsuz/kararsız görüş bildirdiği için Çalışma Ruhsatımız verilmemiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
18 yaşının altında olan kişiler tek başına ev kiralama hakkına sahip olamıyor. Ancak anne ya da baba vekaletinde ev kiralama işlemleri yapılabiliyor. Bunun için noterden belge almak ya da 18 yaşının altındaki çocuk yerine anne ya da babasının evi kiralaması gerekiyor.
18 yaş altı çocuğun üzerine ev alınacaksa tapu işlemlerinde anne ve baba bulunmalıdır. Çünkü 18 yaş altı çocuklar hukuken tasarruf ehliyetine sahip değildirler. Anne veya baba vefat etmişse tapu işleminde sağ olan ebeveyn bulunmalıdır. Bu şekilde 18 yaş altı çocukların ev sahibi olabilmelerine imkan sağlanabilmektedir.
"Islak imza" terimi, yasal olarak bağlayıcı hale getirmek için bir belgenin basılı bir kopyasına kalem veya mühürle fiziksel bir imza veya farklı bir işaret koyan kişiyi ifade eder.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
İmza atarken bazı özelliklere dikkat etmek ve imza belirlerken bunları oluşturmak gerekmektedir. İmza yazılarak atılması gerekmesinin yanında ad ve soy ad bulundurmalı ve özellikle ismin ilk başta kullanılması sağlanmalıdır.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
Bu sebeple 65 yaş ve üzeri gruba yönelik işlemler büyük öneme sahiptir. Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir.
Vekalet verilecek olan kişinin akli dengesinin yerinde olması ve 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
18 yaş altında olan kişiler tapuda bir işlem yapacakları zaman tek başlarına bu işlemleri tamamlayamazlar. Bu kişiler anne ve babaları ile tapu işlemi yapabilmektedirler. Ancak sadece anne veya sadece baba ile işlem yapılamıyor. Her ikisinin de tapuda bulunup işleme onay vermeleri gerekiyor.
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .
YANIT: İntifa (yararlanma) hakkını üzerinizde bulundurmak suretiyle, evin çıplak mülkiyetini çocuğunuza ya da çocuklarınıza satabilirsiniz.
Veli çocuğun malını, ona harcamak için değil de çocuğa bir yarar getirmediği ve daha elverişli bir yatırıma dönüştürmek için satabilir. Böyle bir satış Türk Medeni Kanununun 356/2. maddesi hükmüne girmez.
“Benim onun yaşında hiçbir şeyim yoktu, onun her şeyi olmalı” diyerek her istediğini almak son derece hatalı bir davranış. İhtiyaç dışı sunulan maddi imkanlar çocuğa fayda yerine zarar verir. Bu yaklaşım, çocuğun paranın kıymetini anlamamasına, kazanmadan harcamaya alıştığı için tembelliğe alışmasına yol açar.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri