Yokuşta aracı kaldırırken kavrama kaçırdığında, hafif bir titreşim, motor devri düşmüyorken aracın hareket etmemesi, aracın geri kaçması, balatanın kaçırması sebebiyle (balatanın sıyırması) balata yanık kokusu gelmesi gibi durumlar, kavramanın kaçırdığını gösterir.
Yüksek ısıya dayanıklı imal edilmiştir. Yanma deyimi halk arasında yerleşmiş bir terimdir. Yanmadan kasıt aşırı sıcaktan balatanın aşırı sertleşmesi ve yüzeyinin parlak bir hal alarak frenlerin tutmaması ya da tam aksine balatanın yüzeyinin pul pul olup dökülmesinden ibaret olması dağılması durumudur.
Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır. Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz.
Ynt: Frenlerden gelen yanık kokusu
Fren balatalarından yanık kokusu gelmesi balataların sıkı olduğu anlamına gelir. Biraz fazla frenleme yapmışsanız o koku yapabilir. Bu durumda aracı lifte kaldırıp boşta tekerleri döndürün zor dönen teker var mı, veya sürtme yapan teker var mı.
İlgili 17 soru bulundu
fren balatası ile fren diski birbirine uyum sağlamaz ise fren balatası normalinden daha fazla sürtünmeden dolayı ısı meydana gelir. kaliperlerin sıkı olması veya fren merkeizin arızalı olması sürekli frenle gidilmesine sebep olur yani el freni çekili gidilmesi gibi.. balatayı yakar ...
Yaz Aylarında Aracın Fazla Isınması
Hava sıcaklığına eklenen dur-kalk sıklığı, motoru zorladığı için yanık kokusu ortaya çıkabiliyor. Bu gibi bir durumda gelen kokunun kaynağı direkt olarak araç değil. Egzoz yoluyla yayılan kokunun temel kaynağı, aşırı ısınan motorun içerisindeki yağın yanması.
Herhangi bir ciddi sıcaklık artışı, diskin farklı yerlerindeki disk metalinin bozulmasına neden olabilir. Bu sıcak noktalar balata ile disk arasında aralıklı bir temasa neden olur. Bu da titreşimle sonuçlanır.
Frenleme anındaki yüksek sıcaklık, kampana-balata (veya disk-balata) arasında ani sürtünme kaybına (fading), erken aşınmaya, fren sıvısının buharlaşmasına, termal çatlaklara ve vibrasyona neden olabilir [10-13].
Sıcak diske su dökülmez. Balatanız yan sanayi olabilir o yüzden frenler boşalmış olabilir. Böyle durumlarda vites düşürerek motoru kompressöre bindirip yavaşlayabilirsiniz. Sıcak diske soğuk su dökmek diskin yamulmasına neden olur.
Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Diskler eğildiyse balatalara sürtüp aşırı şekilde ısınma yapabilir. Frenleme esnasında balatadan gelen ses balatanın yapıldığı malzeme ile alakalı çok takılmayın.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
Isınan diskler hassaslaşacağı için özellikle tazyikli suyla temasında deforme olabilirler. Frenlemenin sık olduğu bir kullanımın ardından araçların yıkanması bu yüzden tehlikelidir.
Ön frenlerde disklerin olması nedeniyle zaten arkaya oranla daha fazla ısınmaları doğal. Eğer frenleri çok kullanarak beli bir yol katedip sonra jantaları kontol ettiyseniz sıcak olması normal bir durum. Fakat bu ısınma kısa mesafede freni çok kullanmasanızda oluyorsa fren balataları diskleri sıkıyor olabilir.
Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Düşük kaliteli fren balataları kolayca aşırı ısınabilir. Balatalardaki aşırı ısı, disklerin aşırı ısınması ve disklerin eğilmesine neden olabilir. Diskin üzerinde mavi noktalar yok ise balatanın kalitesi kontrol edilmelidir.
Ayrıca, bitmiş olduğunu gösteren bir belirti de baskı balata yanması kokusudur. Debriyaj kullanımı sırasında yanık bir koku alınıyorsa, baskı balatanın aşınmış olma ihtimali yüksektir. Baskı balata testi, aracın fren sisteminin baskı balatanın performansını değerlendirmek için yapılan bir test sürecidir.
Bir kase içine 1 ölçü yumuşatıcı deterjan dökün ve 1 ölçü de su ekleyin. İkisi sıvıyı karıştırarak yeni bir karışım elde edin. Hazırladığınız karışımı bir bez yardımıyla alın ve koltuk, tezgah ya da masa gibi eşyalarınızı silin. Bu yöntemi denediğinizde, evinizin içinde oluşan yanık kokusunu temizlemiş olacaksınız.
Koku. Araç neden yağ yakar sorusunun belirtilerinden biri olan yanık kokusu, aracınızın aşırı yağ yakmasının en büyük göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri