Savcı olabilmek için 4 yıllık lisans hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hemen arkasından adli yargı sınavı ile birlikte alınacak puan üzerinden stajyer olarak savcı olunur. Elbette savcı çeşidine bağlı olarak farklı bölümler üzerinden de 4 yıllık mezun olmak mümkün.
Savcı Kaç Yıl Okur? Savcı olmak için 4 yıl eğitim alınmalıdır. Sonrasında ÖSYM ve Adalet Bakanlığı Sınavı'na hazırlanma, kazanma, mülakat ve sicil incelemesi süreleri de ortalama 2 yıl kadar sürmektedir. Savcı olmak için gereken süre, ortalama 6 yıldır.
Adli yargı Avukatlar için Hakim Savcı sınavı için; yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
Savcı Olmak İçin Gerekenler
Bir kişinin cumhuriyet savcısı olabilmesi için üniversitelerin 4 yıllık Hukuk Fakültesini tamamlaması gerekir. Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin ortaklaşa düzenlediği sınavda başarılı olan hukuk mezunları, stajyer savcı olarak çalıştıktan sonra asli görevli olarak atanır.
İlgili 29 soru bulundu
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.
Savcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 85 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 48450 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 38760 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 95970 TL'dir.
(Değişik fıkra:RG-13/9/2019-30887) Avukatlık mesleğinden adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına atananların staj dönemi süresi altı ay, avukatlık mesleğinden idarî yargı hâkim adaylığına atananların staj dönemi süresi ise yedi aydır.
MADDE 5 – (1) Hâkim ve savcılar, mülki idare amirliğinden alacakları bireysel satın alma yetki belgesiyle Başkanlığa başvurarak, Başkanlıktan verilecek EK-1'de yer alan zati silah satın alma belgesiyle doğrudan MKE'den tabanca satın alabilirler.
Hukuk Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra avukat olarak çalışmaya başlanabilir. Ancak hakim veya savcı olma yetkisine hemen sahip olunmaz. Savcı olma yetkisini almak için Hukuk Fakültesinden sonra yine ÖSYM'nin düzenlediği hakim ve savcılık sınavına katılmanız gerekir.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Savcı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Savcı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 52.800 TL civarındadır.
Anlatıldığında basit görünse de tahmin edebileceğiniz gibi savcı olmak oldukça zorlu bir süreç. Ayrıca savcı olmak için sahip olmanız gereken kişisel özelliklerin yanı sıra hâkim ve savcı olabilme koşulları, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda belirtilmiş durumda.
Şüpheli olayları incelemek ve delil toplamak için olay yerinde çokça zaman geçirir. Gerekirse 24 saat savcılar çalışabilir. Sabit bir çalışma aralığı hiçbir savcı çalışmaz.
başlar, hukuk fakültesi 4 yıl, 1 yılda staj var 5 yıl. Mezun olduktan sonra savcılık sınavlarını girer kazanır ve atanması da 1 yıl sürse tam 25 ila 26 yaşında savcı olur.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar.
[6] Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Etik Davranış İlkelerinin “Özel Yaşamda Davranışlar” başlıklı 5. bölümünde yer alan 5.7. ilkesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet savcıları “sosyal medya kullanımı sırasında mesleğin onurunu, bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak şekilde davranırlar”.
Hakim ve savcıların, ağır ceza mahkemesinin görevlerine giren suçüstü hal- leri dışında üzerleri, konutu ve ofisi aranamaz.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler.
2023 yılında stajyer savcı maaşları yaklaşık 11 bin TL'dir. Mesleğe yeni başlayan savcıların maaşları 2023 yılında ortalama 16 bin TL'den başlamaktadır.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
Henüz sınava girmeden, veya sınava girip mülakata çağrılmadan, hukukçu veya hukuk öğrencilerinin bu tarz kurumlar hakkında bu şekilde yorum yapmalarını etik ve hukuki bulmuyorum. Torpil sözleri mevcut hakim ve savcılarımızı da zan altında bırakan bir söylemdir ve o kurulun değerli üyelerini de.
Doktor çok daha fazla kazanır fakat savcının statüsünün yanına yaklaşamaz. Hastanede doktor için savcılar da sıra bekler. Adliye'de savcı ile görüşmek için doktorlar savcının özel kaleminde sıra bekler..
Son zamlardan sonra ortalama başsavcı maaşı 60.000,00 TL'dir. Yeni savcı maaşı ne kadar? Göreve yeni başlayan bir memurun maaşı, 2. derecede görev yapan bir savcının maaşından daha düşüktür. Yeni atanmış bir savcının maaşı ise yaklaşık 38.500 TL seviyesindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri