Yakın tarihlerde Howard Gardner sekiz adet zeka tipi belirlemiş ve dokuzuncu zeka tipi olan yeni bir zeka tipi üzerine de çalışmalar yürütmektedir. Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka.
Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
8 tane zeka türü vardır. Bu zeka türleri ; sözel zeka, sayısal zeka, görsel zeka, müzik zekası, bedensel zeka, sosyal zeka, içsel zeka ve doğa zekasıdır.
IQ terimi her zaman bir kişinin zeka kıvraklığını ölçen bir girişimdir. Zeka ile görece zekayı karıştırmamak çok önemlidir. Zeka hiçbir zaman tam olarak ölçülemez ve IQ zekanın ölçümü değildir. IQ basitçe standart test veya test setinden elde edilen görece zekanın ölçümüdür.
İlgili 24 soru bulundu
Akıl işletim sistemidir, zekâ işlemci. Zeka kullanıldığı zaman anlamlıdır, akıllı insan sahip olduğu zekayı anlamlandırabilen insandır, zeki olmak tek başına bir şey ifade etmez, aynı zamanda akıllı olmak fark yaratır.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
Zeka, insanın düşünme, olayları ve durumları yargılama, fikir yürütme, bağımsız olarak düşünebilme, muhakeme yapma, eylem ya da davranışları belirli bir amaç veya düşünce çerçevesinde toplayabilme ve olaylardan sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamına verilen addır.
Çevre ve Beyin İlişkisi
Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor. Ancak çevre zekâ üzerinde etkin bir faktördür. Doğru eğitim, beslenme ve iyi bir ortamda yetişme çocukların IQ seviyelerini 10 puan civarında arttırdığını gösteren çalışmalar bulunuyor.
Sözel Zeka (Dilsel Zeka): İnsanların kelimeleri düşünebilmesi ve kelimeleri kullanarak düşüncelerini ifade edebilmesi yeteneğidir.
Uzamsal zeka, günümüzde pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir zeka çeşididir. Çoklu zeka teorisinin bir alanı olan uzamsal zeka; nesnelerin farklı şekillerde görselleştirilmesi, yer, mekan ve yön problemlerinin çözülmesi ve detayların doğru bir şekilde algılanmasında oldukça işlevseldir.
Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Kısa süre sonra da üstün yetenekli çocuklar için bir okul olan Yeteneklere Dikkat Merkezi'ne (CEDAT) göndermesi tavsiye edildi. Burada IQ'sunun akıllara durgunluk veren ölçüde 162 olduğu doğrulandı. Bu, her ikisi de 160 IQ'ya sahip olan Albert Einstein ve ilham perisi Stephen Hawking'den daha yüksekti.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
Radikal'de yer alan habere göre, kişi ne kadar çok sigara içerse IQ'su da o kadar düşük oluyor. Günde bir paket içen gençlerin IQ'larının sigara içmeyenlerden ortalama 7.5 puan daha az olduğu belirtilirken zihinsel ve davranışsal sorunları olan kişilerin sigaraya sarılmasının önemli bir neden olduğunun da altı çizildi.
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Hayır, zeki bir insan her alanda zeki olmak zorunda değildir. Zeka, birçok farklı alanda farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve farklı beceri ve yeteneklerle ilişkilendirilebilir. Zeka genellikle entelektüel yeteneklerle ilişkilendirilir, ancak insanların farklı alanlarda farklı yetenekleri ve güçlü yönleri olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri