Yıllık periyodik kontrolü yapılmayan asansör mühürlenecek alt limit 1591 TL, üst limit de 63 bin 819 TL olmak üzere idari para cezası uygulanacak.
Montaj tarihi ve kapasitesi ne olursa olsun yeni yönetmelik kapsamında artık kabin iç kapısı olmayan tüm asansörler kırmızı etiket ile değerlendirelecek. Bu asansörler için 2023 yılında geçerli olmak üzere 34 bin 404 TL para cezası uygulanacak.
Asansör giderinde sorumluluk
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20'nci maddesine göre açıkça bu giderlerden “kat maliki”nin sorumlu olduğu ifade edilmiş ve 22'nci maddede kiracının kira borcu ile sınırlı olmak üzere kat malikinin borcundan müteselsilen sorumlu olduğu ifade edilmiştir.
Verilen süre zarfında kontrollerini yaptırmayan asansörler tespit edilerek; mühürlenip faaliyetten men edilmesi için Belediyemize bildirilmektedir.
Apartman yönetimi, asansörü kapatma kararı alabiliyor. Asansörde yük taşımanın yasaklanması hakkında kat malikleri kurulu tarafından alınmış bir karar varsa ve bu karar, karar defterine kaydedilebiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C:
Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz.
Fakat buna yönetim planında bu şekilde bir madde yer almıyorsa asansörü hiç kullanmasalar bile zemin ve giriş katta oturan kişiler de diğer tüm sakinler gibi asansör masraflarını ödemek zorunda kalıyor.
5.500TL. ➢ Fiyatlara KDV Dahil Değildir.
Evet alınır. Yani evin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor. Ev kullanılsa da kullanılmasa da ev sahibinin sitenin giderlerine ortak olması gerekiyor.
(4) Asansör monte eden, monte ettiği her asansör için en az 10 yıllık kullanım ömrü süresince, yeterli teknik personel ve yedek parça stoku bulundurmak suretiyle, bakım ve servis hizmetini sunmak zorundadır.
Asansörde Mahsur Kalınca Alarm veya Çağrı Butonuna Basın
Asansörde sıkışıp kaldığınızı bina bakımına bildirmek için bu düğmeye basın. Diğer ucunda aramanıza cevap verebilecek ve sizin için yardım alabilecek biri olmalı. Alarm düğmesi yoksa, asansör acil durum telefonu olabilir.
Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.
İskân edilen bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur. Daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilir. (2) Tek asansörlü binalarda; asansör kabininin dar kenarı 1.20 metre ve alanı 1.80 m2'den, kapı net geçiş genişliği ise 0.90 metreden az olamaz.
Asansörler bina demirbaşları arasında yer almakta olup bu nedenle asansör bakım ve tadilat paralarını kiracılar değil ev sahipleri ödemekle yükümlüdür.
Sitemizde 2 adet asansör bulunmaktadır. 2022 yılında bu asansörlerin aylık bakım ücretleri 200 TL iken 2023 yılında %400 zam yaparak bir asansör bakım ücretini 200 TL 800 TL çıkarmışlardır.
a) Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur.
Asansör yıllık kontrolü nedir? Her ay bakımı yapılan asansörünüzün bakımının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını, kontrolü yapıldığı tarihte can ve ve mal güvenliğiniz için tehlike arz edip etmediği varsa eksikliklerinin neler olduğunun tespiti çalışmasıdır. Yılda en az 1 kere yapılması yasalarla zorunludur.
Asansörde mavi etiket az da olsa asansörün risk taşıdığını anlatır. Uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan testler ve incelemelerden sonra asansörlerinizin can ve mal güvenliğiniz için hafif kusurlu seviyede risk oluşturduğunu belirten etikettir.
MADDE 16 – (1) Binada/yapıda sürekli olarak kullanılan asansörün periyodik kontrolü, A tipi muayene kuruluşu tarafından yılda en az bir defa yapılır.
Asansör muayene ücretin ödenmediği takdirde bina sorumlusu hakkında hukuki işlemler başlatılır.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
Her kat maliki aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça asansör yapım giderine arsa payı oranında katılmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri