Kaçak telefon ne demek? Bu telefonların, ülkemizde 2 yıl üretici ya da ithalatçı garantili olarak satılan modellerden ne farkı var? Aslında temel olarak bu telefonların donanım yönünden ülkemizde satılan cihazlardan bir farkı bulunmuyor. Aradaki tek fark bu telefonların ülkeye kaçak yollarla sokulmuş olması.
Ülkemizdeki kullanıcılar için problem konusu olabilecek tek şey IMEI numarasının BTK tarafından kayıtlı olup olmadığıdır. Arkadaşlar kaçak telefon almak veya satmak yasal değildir.
Televizyonlu telefonların radyasyon oranının daha da yüksek olduğunu vurgulayan uzmanlar, kaçak telefonları kullananların yanı sıra yakınlarında bulunanların da risk altında olduğunu, en büyük riski de gelişim çağındaki çocukların taşıdığını belirtiyor.
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Kanunda da açıkça belirtildiği gibi, kaçak cep telefonları açısından suç olan bu eşyaların gümrük işlemlerine gerçekleştirmeden ülkeye sokulmasıdır. Bu itibarla, bir kişinin ticari amaçla (alıp satma düşüncesiyle) elinde bulundurmadığı kaçak cep telefonunu kullanması suç oluşturmayacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor.
Artık kaçakçıların listesindeki IMEI listesi de hiçbir işe yaramayacak. Ve yurda sokulacak telefonlara IMEI atılamayacağı için Türkiye'de kaçak telefon kullanımı söz konusu olamayacak." ifadelerini kullandı.
Böyle bir durumla karşılaşan tüketiciler, telefona ait fatura ve garanti belgesi ile birlikte bir dilekçe tüketici sorunları hakem heyetlerine (miktar itibariyle hakem heyetinin görev sınırının üstünde olması halinde ise tüketici mahkemelerine) başvuruda bulunarak haklarını arayabilirler.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Her ne kadar bu cihazlar ülkemizin IMEI veritabanına kayıtlı olmasa da, 120 gün boyunca bu telefonlar kullanıma açık. Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Bol özellikli cep telefonu almak isteyen vatandaşlar ise maddi durumlarına uygun olarak gördükleri spot olarak tabir edilen kaçak ürünlere yöneliyor. Yurt dışından getirilen spot telefonlara pasaport kaydı yapılmadığı sürece 120 gün olan kullanım süresi sonrası kapatılıyor.
Yurtdışından getirdiğiniz telefonu kayıt ettirmeden (kayıtsız olarak) en fazla 120 gün kullanabilirsiniz. Bu süre sonunda hala kayıtlı değilse cihaz, iletişime kapatılır.
Yurt dışından telefon aldığınız zaman sadece Türkiye'ye gelince bir kayıt parası ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemez iseniz telefonunuz 120 gün içerisinde mobil hat kullanıma kapanacaktır. Bunun dışında da yurt dışında alınan telefonlar 1 senelik global garantiye tabidir.
2023 IMEI ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “IMEI kopyalanması suçtur. 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 55/1-2 maddelerinde suç teşkil ettiği açıkça belirtilmiştir.
IMEI kayıt harcı 6091 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. BTK tarafından yurt dışından getirilen telefonlar yaklaşık 4 ay boyunca kayıt yaptırmadan kullanılıyor. 120 günlük süre dolduktan sonra ise telefonlar yurt içi kullanımına kapanıyor.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
1 yıl boyunca kullanılmaması ve IMEI sinyali alınmaması dolayısıyla iletişime kapatılan cihazlar, en son takılan hat ile kullanılması halinde yeniden iletişime açılacak. Bu işleme rağmen iletişime açılmayan cihazlar için BTK'ya başvuru yapılması gerekecek.
IMEI İşlemleri
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
IMEI değiştirme işlemi kullanıcılar tarafından eski telefonlarına uygulanan bir işlemdir.
IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Eğer 'Durum' sekmesinde Kayıt Dışı Olduğu Tespit Edilen IMEI yazıyorsa, bu cihazın ne ithalat ne de pasaport yolu ile kaydedilmediğini gösterir. Bu durumda cihaz ya kapanmıştır ya da yakın bir zamanda kullanıma kapatılacaktır anlamı taşır.
Sorun yaşamazsınız. IMEI ise size ait daha önce internete girmiş ve kullanmadığıniz telefonunun IMEI numarasını yeni alacağınız telefona kaydettirin. Ömür boyu geçerlidir.
Kısacası, Kimlik Bilgileri Kopyalanan Cihaz, kullanılan telefon ile aynı IMEI numarasına sahip birden fazla cihazın eş zamanlı aktif olduğunu, yani IMEI numarasının klonlandığı anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri