Kaçak Yapı Hapis Cezası TCK m.184 Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kaçak Yapı Yapmanın Cezası Nedir? Devlet izni olmaksızın yapılan yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. Kaçak yapı yapmanın cezası 500.000- TL ila 25.000.000- TL arasında değişir**.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesinin 2. fıkrasına göre, Kanun'un 27. maddesi kapsamında ruhsat alınmadan yapılabilen yapılardan (şu yazıdaki yapılar: Köylerde Ruhsatsız Yapı Yapmanın Şartları) aynı maddede belirtilen koşullar sağlanmadan yapı yapılması durumunda imar para cezası uygulanır.
Kaçak Yapı Şikayet
Şikayet üzerine ilgili yapıda Kaçak Yapı Cezası uygulamaları gündeme gelmektedir.İdare tarafından kaçak yapıda gerçekleştirilen inceleme ve tespitler sonrasında yıkıma karar verilebilmektedir. Yıkım kararı uygulandığı hallerde yıkıma ilişkin masraflar da yapı sahibinden tahsil olunmaktadır.
Yapı ruhsata aykırı olarak inşa edildiğinde ya da ruhsatı bulunmadığında belediye encümeni veya il özel idaresi encümeni tarafından imar para cezası kapsamına alınır. Bu durumda ilgili kişiye para cezası kesilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kaçak yapı cezası işlendiğinden itibaren ödenmemesi durumunda, devlet yaptırırım yetkisini kullanmaktadır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ise ve inşaat alanı aktif olarak yaşama açık olarak kullanılıyorsa inşaat sahibi ya da firma sahibi ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulmaktadır.
Meclis'te üzerinde çalışılan yeni düzenlemeye göre; artık aykırı, ruhsatsız ya da kaçak yapıların satışı ve kiralanması tapu şerhi ile önlenecek.
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılır.
Kanun yürürlüğe girdikten sonra ruhsatsız başlayan, ruhsat eklerine aykırı yapıların, kaçak yapıların tapu kayıtlarına; bu yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin şerh konulacak. Kaçaklar giderilene kadar da bu şerh kaldırılmayacak.
Bu Kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen fiiller, korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını yurt dışına kaçırmak amacıyla işlenmiş ise verilecek cezalar bir kat artırılır.
İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapı yapıldığından haberdar olunduğunda, yapı tatil tutanağı düzenlenerek “o andaki inşaat durumu” tespit edilir ve yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Yani yapı tatil zaptı, inşaatın o andaki durumunu bildiren ve inşaatı durduran belgedir.
Kaçak binayı ruhsatlandırma.
-Kaçak yapıya ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka tapulu olması gerekiyor. -Kaçak yapının bulunduğu yerin yapı sahibine ait olması gerekiyor. Ancak hisseli yerlerde kimin arsanın neresinde payı olduğu bilinemediği için ruhsatlandırma yapılmıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Ruhsatsız, ruhsata aykırı görünen yapılara kayıt belgesi verilecek. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi hüviyet oluşturacak. Başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden yüzde 3 kayıt bedeli yatırılacak. Kayıt belgesi alan binaların yıkım kararı durdurulacak.
Hatta kaçak yapı ihbarının veya şikayetinin ilk yapılması gereken kurum, belediyedir. Çünkü belediyeler İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre kaçak yapıları yıkmak ve önlemekle yükümlüdürler. Büyükşehirlerde, öncelikle ilçe belediyesine şikayet yapılması gerekir.
Dilekçe ve evraklar hazırlandıktan sonra imar durum belgesi harcı ödenir. Bu harç her sene yenilenir ve o sene bulunan harcı öğrenmekte fayda var. 2021 için bu ücret 66 Türk lirasıdır.
Ödeme emrine karşı açılacak davalarda, dava açma süresinin ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün olduğuna özellikle dikkat etmek gerekir. Ödeme emri düzenlenmesine rağmen para cezası ödenmezse bu sefer haciz işlemlerine başlanılır.
“Sanık hakkında imar kirliliğine neden olma eylemi nedeniyle mahkememizce yapılan yargılama sonucu düşme kararı verilmiş, 'TCK'nın 184/5. maddesinin uygulanabilmesi için kaçak yapının; sanık tarafından yıkılması veya belediyece yıkılmış olması halinde sanığın yıkım giderlerini karşılaması gerekir.
Başvuru sonrasına belediye bina planlarını inceler ve ona göre onay verir. Bu noktada eğer binanın inşasına yapı ruhsatı alınmadan başlandıysa ya da bina planlarına dahil edilmeyen fazladan katlar dahil edildiyse, tüm bunlar kaçak kat olarak adlandırılır.
Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya ortak yararlanmasına terk edilen mera zapt edilerek ev yapılması halinde faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir.
Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir.
Bazı hallerde il özel idaresi yahut belediye encümeni tarafından, yapı denetim firmalarına İmar Kanunu kapsamında para cezası verilmektedir. Yapı denetim firmalarına verilen bu cezalar dava konusu edilebilmektedir.
Eğer binada hasar tespitinden dolayı yıkım kararı alındıysa kiracının kontrat süresi üzerinden itiraz hakkı bulunmuyor.Riskli bina kararından ötürü yıkılan binada oturan kiracıya iki kira bedeli tutarında kira yardımı yapılıyor.
Ruhsatsız veya ruhsata aykırı kaçak yapı nedeniyle imar para cezası verme yetkisi belediye encümeni ve il özel idaresi encümenine aittir. Bu nedenle, imar para cezasına itiraz belediye ve il özel idaresine yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri